Hunter

A mobilokban kamatozhat a rovarszem-kamera

A német Frauenhofer Intézet svájci partnereivel együttműködve a rovarok összetett szemét vette alapul, melyből elkészítettek egy olyan optikát, ami az extravékony kamerás mobiltelefonok teljesen új generációját hozhatja el.

A hagyományos kameralencsék nem zsugoríthatók néhány milliméteres vastagság alá a látómező lecsökkenése nélkül. Egy összetett lencsével, ami több száz parányi, úgy nevezett mikrolencséből tevődik össze, azonban a szélesség tizedére csökkenthető, miközben a látómező és a képminőség semmivel sem romlik. A polimer mikrolencsékből álló összetett szem prototípusát a Frauenhofer Alkalmazott Optikák Intézete, a svájci SUSS MicroOptics és a Neuchatel Egyetem kutatói fejlesztették ki.

A két milliméter vastag prototípusank 21 fénycsatorna-komponense van, melyek egyenként három különálló lencsét tartalmaznak. Minden egyes lencse egy picit különböző irányba néz, ezek vetítik a fotószenzorra a kép darabjait, gyakorlatilag egy-egy tűhegynyi kameraként funkcionálva.

A Frauenhofer Intézet közleménye alapján elméletileg lehetséges lenne egy mindössze párszáz mikrométer vékonyságú összetett lencse előállítása is, ami például egy azonosító kártyára helyezve egyszerűbb képfelismerési feladatokat láthatna el. Egy ilyen kis méretű összetett lencse képminősége nagyjából 250x250 pixelre, azaz 0,06 megapixelre korlátozódna. A lencsék viszonylag olcsón és egyszerűen előállíthatók, mivel a jelenlegi litográfiai technikák teljes mértében alkalmasak a mikrolencsék gyártásához.

Több szakértő úgy véli, hogy a mikrolencséknek leginkább olyan alkalmazásoknál van értelmük és létjogosultságuk, ahol nincsenek magas képminőségi követelmények, mivel ezek a lencsék természetükből adódóan hajlamosak a torzításra, azonban az alacsony előállítási költségnek és a megbízhatóságnak köszönhetően nagyon nagy lehetőségeket látnak benne. Nick Jones, a brit Gartner elemzőcég mobiltelefon szakértője elmondta, a mobilokban található kamerák mérete elsősorban a fókuszáláshoz és zoomoláshoz használt mechanizmustól függ, így a lencse mérete nem befolyásolja túlzottan a készülék méretét, azonban egy optikai szenzorral integrálva csökkentheti a kamerarendszer összköltségét, ezáltal a készülékek árát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cukros #8
    hülyeség az egész dolog
  • balvik #7
    Képzeljétek el, h. vírust kaptok...
  • Robeast #6
    Nem így lesz! Majd kis nanorobotokat fecskendeznek belénk, amik majd kicserélik a hardwer-t jól!
  • smv #5
    +z
  • smv #4
    No igen, de nem sivesen mennék azért agyműtétre, hogy hangokat halljak a fejemben. :)
  • RelakS #3
    Ja.

    Utána évente mehetsz műtétre az új hardverek beéptése miatt, meg elszaporodnak az olyan mobillopások, hogy mittudomén felnyitják a delikvens halántékát
  • HuHa #2
    Ha közvetlenül az idegpályáidba építik, akkor nem:)
  • Killgore #1
    Eljön az idő, amikor egy gombostű lesz a mobiltelefon... de könnyű lesz azt elhagyni...