Kruza Richárd

Memóriakártyát helyez a laptopokba a SanDisk

A SanDisk új, 2,5-ös SSD memóriakártyája kifejezetten laptopokhoz lett kialakítva alternatívaként a hordozható masinák legérzékenyebb pontjára - a merevlemezre. Egyetlen hátránya az ára.

A SanDisk bejelentette új, 2,5-ös SSD memóriakártyáját. Az új tárolóeszköz kifejezetten laptopokhoz lett kialakítva alternatívaként a laptopok legérzékenyebb pontjára - a merevlemezre. Külső kialakítását és méreteit tekintve megegyezik a mai szabványos 2,5-ös merevlemezekkel és SATA csatolófelülettel rendelkezik.

Lényegében az új termék a hagyományos laptop merevlemezekkel szemben technikailag csak előnyökkel rendelkezik: gyorsabbak, lényegesen megbízhatóbbak és kevesebb energiát fogyasztanak. Adatátviteli sebességük több mint 100-szor gyorsabb a merevlemezekénél. A SanDisk szerint egy új 2,5-ös SSD memóriával szerelt laptop a Windows Vista Enterprise-t 30 másodperc alatt fogja betölteni, átlagos fájl elérési ideje pedig 0,11 milliszekundum (hagyományos merevlemez esetében a betöltés 48 másodpercig tartana, az átlagos fájl elérése pedig 17 milliszekundum).


Hátrányai közé tartozik viszont a viszonylag magas, 350 dolláros vételár. Bár az árak bizonyosan fokozatosan lejjebb fognak menni, hiszen a SanDisk néhány hónappal ezelőtt bejelentett szintén 32 gigabájtos, főleg MP3 lejátszókhoz gyártott 1,8-as memóriája még 600 dollárba került. Jelenleg még egy merevlemez esetében a tárterület gigabájtonként 50 centbe kerül, az SSD esetében ez 20 dollár. A másik hátrány a 32 gigabájtos memóriakapacitás, hiszen sok laptop-tulajdonos keres 80, 100 és 120 gigabájt kapacitású merevlemezt, bár az is igaz hogy a felhasználók nagyobb részének bizonyosan elegendő a 32 GB. A jövőben egyébként nyilván megjelennek majd a nagyobb kapacitású laptop SSD kártyák is.

Az olyan gyártók mint a SanDisk vagy a Micron azt a célt tűzték ki, hogy az elkövetkező években a flash-alapú memóriák kiszorítsák a merevlemezeket a laptopokban. A SanDisk első körben laptop gyártóknak fog szállítani az új SSD kártyákból, később azonban külön is kapható lesz a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tdeejay #25
    sziasztok! lehet nem ide kellene irnom... keresek 512-es mem kártyát Green 320-as lap-top ba! ha valaki tud kérem irjon!
  • sathinel #24
    UnionFS is mainly used in Live-CD or diskless systems, where the read-only root directory is combined with a tmpfs filesystem (which resides in memory and is writable). This way, all the files from read-only root can be modified, and the modification is kept in memory.

    live distro
  • turul16 #23
    Igen a Live CD -k használnak Ram disket, ezért is több memóriát igényelnek, mint feltelepítve.TMPFS/RAMFS/SHMFS.
    Elfőrdul, hogy egy 650Mb Live CD -re azt írják, hogy 2Gb szoftvert tartalmaz, az a SquashFS -nek köszönhető, ami tömörített, ReadOnly file rendszer, kicsivel többet is seek-el a CD-ROM miatta, de legalább sok minden van rajta.

    Én nekem kelettek distcc-t futató gépek, ezért csináltam egy nagy, initrd cumót, bebotolt a gép elindult a distcc és mentem a köv. géphez (Ugyan azzal a Pen driveal, kirántva az előző gépböl), volt sok distcc -ző gépem :)
    így kell elosztott rendszert csinálni egy számtech teremből, eztán lehet gyorsan C/C++ kódot forgatni..
  • dez #22
    Ez már csak azért is furcsa lenne, mert pl. az éppen bejelentkezett felhasználó adatait át kell másolnia a currentbe a registryben. Szerintem a live CD/DVD-k egy ramdisk-féleséget is elindítanak, és oda másolják azokat a dolgokat, amik írásra kerülnek.
  • sathinel #21
    Lol. Valamit nagyon elrontottál. Ha live CD-t csinálsz vagy DVD-t azt sem írod többször, mégis feláll a rendszer. Ha USBlive distrót raksz fel ugyanez a helyzet. Valamit nagyon elnyomtál ha írt rá.

    USB distrók letöltése

    Max a változtatásokat rakod rá. Nekem rajta van 1.5 hónapja a rendszer, és azóta csak 2 installált programot raktam rá. Az pontosan 2 mentés. A többi alkalommal nem nyúlhat hozzá a renszer olvasd el a cikkeket.
  • kvp #20
    A battery backed ram lenne itt az athidalo megoldas. A rendszer alapbol ramdisk-re ir, majd leallaskor atmasolja a flash teruletre. Ha ramdisk nem a rendszermemoriaban van, hanem a flash tarolo resze, akkor megkerulheto a flash kiegese es hasznalat kozben a ram is sokkal gyorsabb mint a flash. Ilyen ram shadow megoldast hasznaltak a regi 32 bites texas szamologepek az eeprom-juk vedelmere.
  • LADA Kalina #19
    na igen az üzleti érdek... csak így meg az a baj vele, hogy meglehetősen kicsi, nem hiszem hogy könnyen felvenné a versenyt a vinyókkal szemben, habár igaz hogy a laptopokban 60-120gigás vinyók szoktak lenni, de azokhoz mérten is kicsi és drága, ha kiadnának 1 64gigást, akkor versenyképes is lenne, és szerintem onnan is elég gyorsan tudnának fejlődni, hiszen ilyen memóriafajtában ekkora méret mellett a jelenlegi technológiával is kihozható kb. 120-160 giga kapacitás szerintem.
  • dez #18
    Azt hiszem, az elhangzottak alapján talán nem ártana kicsit átírni ezt a mondatot: "Lényegében az új termék a hagyományos laptop merevlemezekkel szemben technikailag csak előnyökkel rendelkezik: gyorsabbak, lényegesen megbízhatóbbak és kevesebb energiát fogyasztanak."
  • Godefroy #17
    13 év?

    A rendszer rengetegszer ment a vinyora nem csak 2x naponta!

    Ráadásul ha használod is a dolgot akkro nem 2x mentesz egy géppel naponta hanem kb 100x különböző filokat, telepítesz, letöltesz, stb stb.

    És ezt a vinyot RENDSZERVINYOKÉNT képzelik el, nem biztonsági mentés háttértárnak.

    4 GB-os CF kártyával probáltam már a dolgot kb negyed évig bírja aztán meghal, nem bírja a rendszer töltéseket, mentéseket.
  • turul16 #16
    YAFFS