Specker Balázs

A flashnél 500-szor gyorsabb memóriát ígér az IBM

Az IBM, a Macronix és a Qimonda olyan közös kutatási eredményekről számolt be, amelyek nagymértékben hozzájárulhatnak egy, a flash memóriákat leváltó új chip-modell kifejlesztéséhez.

A Nagy Kék közleménye szerint a jelenlegi flash-memóriáknál kisebb méretű és jelentősen gyorsabb típus elősegíthetné az adatokat kikapcsolás után is megjegyző eszközök és a fejlettebb elektronikai megoldások elterjedését. Az NVRAM-oknak (non-volatile, nem felejtő) nincs szükségük elektromosságra az információ megtartásához.Az íráskor fázisváltozáson áteső chip állítólag több mint 500-szor gyorsabb a flash-memóriáknál, és kevesebb, mint feleannyi energiát használ az adatok rögzítésére. A 3x20 nanométeres gyártási technológia pedig méretben jóval alulmúlja a flashét.

"Jelen eredmények ellentmondást nem tűrően bizonyítják, hogy a "phase-change" memóriák előtt fényes jövő áll" - mondta Dr. T.C. Chen, az IBM Research tudományos és technikai részlegének alelnöke.

A kutatás eredményeit a héten San Franciscóban megrendezésre kerülő IEDM (International Electron Devices Meeting) elnevezésű konferencián tárják a nyilvánosság elé. A december 13-án ismertetésre kerülő tanulmány egyike annak az öt kiemelt érdekességnek, amelyek elnyerték a "2006-os IEDM kiemeltje" díját, és ezzel együtt a részvételt az IEEE International Solid-State Circuits Conference nevet viselő rangos eseményére, melyet 2007 februárjában, szintén San Franciscóban tartanak meg.

"A Macronix már megalakulása óta az NVRAM-ok kifejlesztésének szenteli tevékenységi körét" - nyilatkozta Miin Wu, a kutatásban résztvevő Macronix elnöke az IT News Online oldalán. Az új memória alapanyaga germánium-antimon ötvözet (GeSb) lenne, melyet a hírek szerint más összetevők hozzáadásával tökéletesítenék. A szimulációs kísérletek során a kutatók finomítani és optimalizálni tudták az anyagot, és lehetőségük nyílt arra is, hogy tanulmányozzák az íráskor bekövetkezett állapotváltozás részleteit is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lee56 #17
  azisigaz, ramdrive ríbórn
 • BiroAndras #16
  Nem az egésznek kell ráférni, cask annak, ami a boot-hoz kell. A Pl. a sok millió nem használt driver teljesen jól elvan a rendes vinyón is.
 • lee56 #15
  Mer nem hinném, hogy lesz akkora amire a vista ráférne
 • dez #14
  Nem, azért kell az akksi. :) Persze pofásabb az NVRAM.
 • dez #13
  Inkább licencelik.
 • HUmanEmber41st #12
  A PCI buszba szerelhető RAM-ok már kaphatók.
  Ha rám szakad az OTP, veszek is 4 GB-t a rencernek:)
  Csak az a gáz a sima RAMokkal, h felejtősek:)Ezért kell a sok NVRAM :)
 • Rolesz #11
  IBM már mindent megigért meg kitalált rengeteg jó dolgot.Csak a megvalósitást mindig elfelejtik!:D
 • stinkydiver73 #10
  Tény, hogy a flash-t le kell váltani. A freescale-nak van MRAM -ja (mágneses), már meg is lehet venni, csak még drága. 4Mbit = 25$. Valami lessz.
 • dara #9
  Kérdés mekkora lesz a cellák élettartama. Ha a Flash-hez hasonló, akkor rendszerlemeznek ugyanúgy alkalmatlan a technológia.
 • dez #8
  A vonalvastagsága is elég kicsi lesz (bár nem tudom, mit kell érteni azon, hogy 3x20nm) -> nagy kapacitás: xx GB - bár közben a vinyók meg x TB-osak lesznek.