Gyurkity Péter

PRAM: új memóriatípus a Samsungtól

Minden eddiginél nagyobb sebességet és hosszabb élettartamot ígér a Samsung a PRAM révén, amely a következő évtizedben cserélheti le a jelenlegi flashmemóriákat. A meglévő termékeknél tovább csökkentik a csíkszélességet.

A dél-koreai gyártó közleményben adta hírül, hogy elkészültek a PRAM első prototípusával, amely több szempontból is előrelépést jelent a jelenlegi NOR flashmemóriákkal szemben. A fejlesztés mérete, működési sebessége, valamint a gyártási procedúra leegyszerűsítése ugyanis jobb eredményeket ígér - a következő évtizedben, amikor az új generáció megkezdheti hódító útját.

Az 512 Mbites változatban készülő PRAM - teljes nevén fázisváltó véletlen elérésű memória - legnagyobb előnyeként a harmincszorosra ugrott sebességet említik, amelyet a hagyományos flashmemóriákhoz képest ér el. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az új adatok tárolása, pontosabban a meglévő állomány újraírása az utóbbi törlése nélkül biztosítható, miközben az élettartam a cég ígérete szerint a tízszeresére növekedik. A háromdimenziós tranzisztor struktúrának köszönhetően mindeközben lecsökken a méret, az egyéb fejlesztéseknek köszönhetően pedig a gyártási procedúra 20 lépéssel rövidebb.

Eközben a meglévő technológiák további finomítását is folytatják: elkészültek a 32 gigabites NAND flashmemóriák 40 nanométeres változatai. Ezeket a példányokat - amelyek immár a hetedik generáció tagjai - az új, akár 64 GB kapacitású memóriakártyákba szánják, megnyitva egyben az utat a 30, majd 20 nanométeres gyártástechnológia kifejlesztése felé. Az úgynevezett TANOS-struktúrában a hagyományos anyagok (szilícium) mellett tantál, aluminium-oxid, és nitridek kaptak helyet, ezek alkotják azt a megoldást, amely a gyártó szerint meghatározó lesz a következő évek fejlesztéseinél.

A Samsung arra számít, hogy a PRAM legkorábban 2008-ban bukkanhat fel, és különösen a multifunkciós hordozható eszközökben juthat fontos szerephez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyalógép #9
    Az energiatakarékosság meg a zaj az semmi?
    Szerintem laptoppokba is ideális lenne. Ott ugyis borsosabbak az árak.
  • AgentKis #8
    Mert a vinyók nagyobbak (méretre is de adatterületre is), gyorsabbak, és sokkal olcsóbbak fajlagosan (tehát jobb a Pénz/Adat arányuk).
  • Macc #7
    En azt nem ertem miert nem beszelnek a vinyok levaltasarol? Egy ilyen akar mar arra is jo lehetne.
  • NorbyI #6
    Jah dél meg észak korea között van azért némi különbség és nem csak a neve.
  • kandeláber #5
    Az a Korea nem az a Korea.
  • craesh #4
    na ugylátszik még sem érdemes koreát lebombázni a rakétatesztejik miatt
  • Sanyix #3
    Nem csak a gépekbe rakható elfelejtős ramok a ramok. Hanem minden újraírogatható memória is...
  • Petys #2
    Harmincszoros sebességnövekedés???

    de egyvelemit nemértek:

    Ha ez RAM lesz, akkor miért a Flashmemóriákat akarja majd lecserélni???
    (én Flashmemória alatt a Pendrive-ot értem )
  • eke #1
    Jesszusom..ez azéé mán nem semmi...