Gyurkity Péter

Mobil platformon dolgozik az AMD-ATI

Megszületni látszik az AMD és az ATI házasságának első gyümölcse: a Yokohama névre keresztelt platform - az újdonsült páros legjobb termékeire támaszkodva - a laptopok piacán szállhat szembe az Intel kínálatával.

A DigiTimes szokásához híven a tajvani gyártóktól kiszivárgott értesülésekre támaszkodva adta hírül, hogy a kisebbik processzorgyártó elsőként a laptopoknál hasznosítaná partnere tudását és fejlesztéseit. Itt ugyanis egy saját platform, a Yokohama bevezetésére kerülne sor, amely ötvözné a két cég termékeit, elsősorban az ATI piaci pozíciójára építve, amely révén végre eséllyel szállhatnak szembe a nagy riválissal.

Egészen pontosan az AMD Turion 64 X2 mobil processzorok, valamint az ATI laptopokba szánt chipkészleteinek párosításáról lenne itt szó, amelyek az Intel hasonló, NAPA névre keresztelt ajánlatával szállnának szembe. Az értesülés szerint az ATI eddig be nem jelentett, RS690M, RS690DC és RS790M lapkakészleteit dobná harcba, amelyet WLAN, azaz vezetéknélküli támogatással spékelnének meg. A cél ter­mé­sze­te­sen az Intel sikereinek megismétlése, hiszen a vetélytárs az elmúlt években többnyire zavartalanul építgette birodalmát a Centrino platform révén, ezzel az AMD mindössze saját processzor­aival, leginkább a Turionokkal versenyezhetett.

Bármennyire is jól sikerültek azonban a mobil Turionok, a nagyobbik processzorgyártó fölényét nem tudták megingatni, a vállalati elképzelések 15 százalékos részesedés eléréséről szólnak. Annál inkább megnyílik erre az esély a komplett platform kiépítésével, hiszen az ATI a második negyedéves adatok alapján a laptopokba szánt különálló grafikus vezérlőknél 63 százalékos részesedést birtokol. Igaz, az integrált megoldásokat is figyelembe véve messze az Intel vezet 55 százalékkal, az ATI 31 százaléka még mindig jelentős, pláne, hogy az Nvidia kénytelen megelégedni 11 százalékos aránnyal.

A Yokohama platform első tagjai a hírek szerint még az év vége előtt megjelennek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #12
    Ez így is van. Én csupán arra akartam rámutatni, hogy nem lesz sok változás a DX10-es intel chipek megjelenése után sem, hiszen ahol nem kellett teljesítmény oda eddig is integrált megoldások kerültek, ahova meg kellett, ott továbbra is hátrányban lesz az Intel.
  • dez #11
    Előbb várjuk meg, hogy szerepelnek az Intel (különálló) grafkártyái... Bár az alsó/közép kategóriában sikeresek lehetmek, ha elég olcsók - eddig nem az olcsóságáról volt híres az Intel.
  • k0zi #10
    Én úgy tudom a piac jelentős része az Intelé :)
    Hála a sok-sok integrált stuffjának.
  • asysoft #9
    Különálló videokártyát is tervez az Intel? Akárhogy is legyen, szerintem az Ati (AMD) és Nvidia mellett labdába sem rúghatnak ezen a piacon, notebook téren meg eddig is az ő megoldásaikat részesítették előnyben.
  • fawcet #8
    Én jobban örültem volna amd-Ncidia fúziónak.
  • k0zi #7
    Még szerencse, hogy jó sok észérvel is alátámasztottad az állításod, így nem tudok vitatkozni veled.
    1 éve is ezt mondtad volna? :)
  • Freeman42 #6
    Én annak örülnék, ha Intel, és Nvidia eggyesülne ,de az amd így is szar.
  • Zedas #5
    Nem tudom mi lesz az nVidiával. Az intel jövőre DX10-es különálló videokátyával és integrált megoldásokkal fog jelentkezni.

    Tehát lesz egy ATI-AMD páros és egy Intel, mindkettő a teljes szegmenst le fogja fedni.
    Az nVidia sehol sem fér bele a képbe (az Intel és az AMD pedig - mivel már konkurencia - szopatni fogja, nem ad buszlicenszt, stb.).

    Érdekes lesz.
  • AnonyX #4
    Hajrá AMD-Ati!!!
  • Szefmester #3
    Jobb is...