Gyurkity Péter

Drágább lesz az MIT laptopja

A korábban ígért 100 dolláros ár felett érkezik majd mindenki kurblis laptopja, amelynek készítője úgy véli, a készülék révén az asztali szegmensben is megugrik majd a Linux elfogadottsága.

Nicholas Negroponte, a One Laptop per Child projekt feje a Red Hat éves gyűlésén beszélt elképzeléseiről és a laptoppal kapcsolatos várakozásairól. A ZDNet tudósítása szerint a Linux-rajongókból és szakemberekből álló közönség előtt ígéretet tett arra, hogy a készüléknek köszönhetően a nyílt forráskódú operációs rendszer az asztali vonalon ugyanolyan népszerű lesz, mint a szerverek esetében, vagyis a kurblis laptopként ismert készülék jócskán hozzájárul majd a platform elterjesztéséhez.



"A piaci megjelenés egyik mellékhatása az asztali Linuxok felhasználásának kiterjesztése lesz majd, amely egy szintre kerül a szervervonalon kiharcolt pozícióval" - jelentette ki magabiztosan az MIT munkatársa, aki jelenleg minden idejét a projekt népszerűsítésnek szenteli. Negroponte nem mellesleg büszke arra, hogy sikerült magára vonnia mind az Intel, mind a Microsoft haragját. "Az AMD a partnerünk, nem csoda, hogy az Intel haragszik ránk. Bill Gates rosszallását is sikerült kiváltanunk, de azt hiszem, ezzel igencsak jó úton járunk" - nyilatkozta a szakember, aki helyesnek látja azon korábbi döntését, miszerint a Windows nem megfelelő párosítás egy ilyen készülékhez.



Nashville-ben tartott beszédéből az is kiderült, hogy kezdetben nem tudják majd betartani a százdolláros árról szóló ígéreteket. Ez ugyanis a memória nagyságától függően inkább 135-140 dollár körül alakul majd, és az árat leghamarabb 2008-ban, a sorozatgyártás felfuttatásának idejére tudják lecsökkenti a kívánt szintre. Véleménye szerint ez nem akadályozza meg a projekt legfőbb céljának elérését, és a fejlődő országok kormányai az oktatás felfuttatása, valamint a társadalom felkészültségének javítása érdekében a megfelelő mennyiségben el tudják látni a lakosságot - elsőként a gyerekeket - a készülékkel.

Az érdeklődő országok között ott van Thaiföld, Brazília, Argentína, Egyiptom, Nigéria, India és Kína, korántsem elhanyagolható csoportosulásról van tehát szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tataiti #122
    ööööööö
  • tataiti #121
  • Hegyikecske #120
    nekem is kéne egy ien, de kis hazán meg sincs említve az érdeklődő országok között :((
  • BiroAndras #119
    "De akkor el kellene gondolkozni azon Redmondban, milyen gyors és hatékony szoftverfejlesztési modellel rendelmezik az Open-source világ, ha jóval az Microsoft véle Aero béta megjelenése után kezdett csak bele a 3D desktop megvalósításába, és mégis több mint fél évvel az aeros Vista (állítólagos) hivatalos megjelenése előtt már release lett az XGL-ből."

    Tudom, hogy sokaknak ezt nehéz felfogni, de a Vista az nem XP+Aero, hanem egy teljesen új windows. Rengeteg dolgot újraírtak stabilabbra és biztonságosabbra(2x), egy nagy halom új fícsört tettek bele, új driver modelt csináltak, a GUI renderelést kivették a kernelből (sokkal stabilabb, de kicsit lassabb), meg még egy csomó dolgot csináltak.
    Meg a win esetében sok nagyságrenddel több erőforrást fordítanak a kompatibilitásra.
  • Caro #118
    Egy tisztán linux alapú hálózatot nagyon egyszerű megépíteni.
    Ha linuxnak kell windowsos klienseket kiszolgálnia, az egy kicsit bonyolultabb, de nem nagy probléma az sem.
  • A1274815 #117
    "Lehet nélkülözni a GUI-t Windowsnál, a Tesco pénztárgépek például egy speciális Win NT rendszert használnak konzolos módban."

    Egész pontosan NT/XP Embedded-ről van szó. Néhány szerencsés MSDN Subscriber elvileg letöltheti, 6 CD, és azokról kell összeválogatni azt ami kell a licensz díjat az összeválogatott komponensek alapján számolja ki.

    "ha linuxos megoldást választottak volna, a legmodernebb technológiát kapták volna friss Gnu/Linux rendszerrel."

    Na azért nem kell ennyíre túlozni, a Linuxnak is van jó pár év lemaradása a Windows-hoz képest. A másik meg gondolom kompatibilitási problémákat okozott volna a hálózaton.
  • ubuntu #116
    Valószínűleg itt olvastad http://www.sg.hu/cikkek/42381
    Azonban Pentium1-nél régebbi processzorral nem tudták elindítani. 486-ossal már nem ment.
    Egészen pontosan Pentium1 overdrive processzort használtak 486-os alaplappal, csak 7Mhz-re underclockolva. Azaz pendium kód van az XP rendszerállományokban ezért nem indul régebbi processzorokkal.

    Lehet nélkülözni a GUI-t Windowsnál, a Tesco pénztárgépek például egy speciális Win NT rendszert használnak konzolos módban. Persze olyan windows változatot nem lehet csak úgy megvenni a boltban, vagy letölteni innen onnan.
    De a Pentium kód miatt P1-nél korábbi processzorral nem lehetne elindítani egy speciális XP-t sem.
    A tesconál is régi WinNT verziót kellett elővenni, ha linuxos megoldást választottak volna, a legmodernebb technológiát kapták volna friss Gnu/Linux rendszerrel.
  • jzombi #115
    Igaz. Bár nem olyan régen olvastam, hogy felraktak Win98-at meg/vagy XP-t 386-osra meg 486-osra, de azok használhatatlanok (GUI-t nehéz nélkülözni Win-nél).
  • ubuntu #114
    Ebben van igazság, de itt most nem Linux Windows összehasonlítás volt, hanem XGL és Aero.

    Más kérdés, hogy a Gnu/Linux, a legújabb kiadás is elindul akár egy 386 Pc-n is (egészen pontosan vannak olyan modern disztribúciók amelyek nagy hangsúlyt fektetnek erre, mint a Debian),
    addig Windows XP esetében az elméleti minimum Pentium1. Vistánál feltételezem ez az elvi minimum feljebb fog lépni Pentium2-re.
    Egy otthoni áltag felhasználónak ugyan a 386 már csak őskövület, amit már printer servernek sem használna, de az iparban a mai napig használnak nagy számban 386, 486 ipari Pc-ket.
  • jzombi #113
    "Szerintem akkor igazán jó egy rendszer, ha a régebbi hardveren is elfut, de ha újat kap, akkor képes az extra adottságokat kihasználni."
    Azért a Vista is ilyen. Csak Aerohoz kell az a brutális nagy gépigény.