Berta Sándor

Videókkal erősítenek az újságok

Az írott sajtó új megoldással veszi fel a harcot az egyre több interaktív programot kínáló televízióadókkal. Az újságok a hagyományos beszámolók mellett videotudósításokkal bővítik tartalmukat.

"A videók nagyon érdekelni fogják az újságolvasókat. Nem hagyhatjuk, hogy a televíziók ezen a területen megelőzzenek bennünket. Minden egyes újság, amelyik lépéshátrányba kerül később komolyan bánni fogja ezt a hibáját" - hangsúlyozta Christian Ortner, a Vorarlberger Nachrichten főszerkesztője a Bécsben rendezett European Newspaper Congress nevű rendezvényen. A kongresszuson a vezető lapkiadók és újságok közel 500 főszerkesztője és képviselője jelent meg. A fő téma a jövő újságírása volt.

A hagyományosan a rendezvény utolsó napján tartott European Editors Forumon a szakemberek a Die Presse című osztrák lap főszerkesztője, Michael Fleischhacker vezetésével tanácskoztak.

Christian Ortner itt ismertette a lapja által indított legújabb projektet. Eszerint a riporterek és fotósok igazi "utazó hotspotok" lesznek. A fényképezőgépük és a laptopjuk mellé mindegyikük kapni fog egy videokamerát is, amellyel rögzíthetik az érdekes helyzeteket, pillanatokat. A beszámolókat helyben meg is vágják és elkészítik, majd azonnal felteszik a világhálóra. Az új rendszert jelenleg még tesztelik.

A Vorarlberger Nachrichten szerkesztősége év végéig tíz ilyen tudósítói csapatot állít majd fel, mindegyik meghatározott időközönként átlagosan legalább tíz anyagot fog elkészíteni. "Az új megoldással elsősorban a helyi televízióknak akarunk a konkurenseivé válni és drasztikusan fel szeretnénk értékelni az újságok értékét. Miért kellene az embereknek estig várniuk a hírekre, amikor addigra már megnézhetik a legfontosabb eseményekről szóló tudósításokat?" - érvelt Christian Ortner.

Joachim Fest, a Bild olvasószerkesztője szerint egyre több nagy újság alkalmaz amatőr hírírókat, a honoráriumuk általában 100 és 500 euró között változik. A szerkesztőségbe naponta 1000 kép érkezik, amiket amatőr fotóriporterek készítettek. A felvételek átvizsgálását állandóan hat fotós és hat újságíró végzi, ők döntik el, hogy mely fotókat érdemes leközölni és melyeket nem. A szintén német Saarbrücker Zeitungnál az olvasók elsősorban a balesetekről vagy nagyobb tüzekről tudósítanak. A felvételeket és beszámolóikat az interneten küldik el. Vagyis a szerkesztőség munkatársai ezáltal csak a hírek ellenőrzését végzik el és nem maguk tudósítanak az eseményekről.

Persze felmerül a kérdés, hogy akkor mi fogja megkülönböztetni a videós tudósításokkal jelentkező online lapokat például a blogoktól, hiszen nagyon sok blogger vállalja magára a tudósítói feladatokat és ők még gyorsabban készítik el, illetve jelentetik meg az anyagaikat mint akár a televíziók, a rádiók vagy az internetes újságok. Mindenesetre Joachim Fest szerint bárhogy is újuljanak meg az újságok, a jövőben már nem hagyhatják figyelmen kívül az egyszerű felhasználóktól érkező bejelentéseket, képes, szöveges vagy videótudósításokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    LOL az interneten már nincs külön írott sajtó, meg TV. Legalábbis nincs értelme.
    Ha egy médium megkapja az infót (akármiről, akármilyen formában), azt közzéteszi automatikus tömörítéssel, formázással és kész.
    A NYT oldalán is vannak videók, meg a Pro7 oldalán is vannak cikkek. Na jó, még különböznek, de nem sok értelme van..
  • Lost Lont #2
    Ja, meg Minority Report... B)
  • csorfab #1
    "Videókkal erősítenek az újságok"

    Kicsit Harry Potter fíling :D