Gyurkity Péter

70 hüvelykes HDTV a Samsungtól

A dél-koreai gyártó nem ad a kicsire, legalábbis legújabb televízió készülékénél: a nagy felbontású, 70 hüvelykes LCD panel méretével rekordot állított fel, kereskedelmi forgalomba jövőre kerül.

A Samsung közleményben jelentette be az óriástévé elkészültét. Az ígéretek szerint a méret mellett a minőség terén is előrelépést mutatnak fel, vagyis élethűbb színeket, nagyobb látási szöget, jobb képfrissítést is kapunk a monstrum megvásárlásával. A boltokba ugyanakkor még nem kell rohannunk, hiszen legkorábban csak a jövő év első felében kezdődik meg a sorozatgyártás, így a készülékek az év közepére jelenhetnek meg a piacon.

A 70 hüvelykes óriás felbontása egészen pontosan 1920x1080, amely megfelel a nagy felbontású tartalmak követelményeinek, ám nem számít kiemelkedőnek a hasonló méretű televíziók körében. A ZDNet a Chi Mei V562D1 jelzésű, 56 hüvelykes fejlesztését hozza fel példának, amely a maga 3840x2160-as felbontásával bizony jócskán felülmúlja a Samsung üdvöskéjét. A dél-korai cég a maga részéről viszont a minőséget hangsúlyozza: igen széles, 180 fokos, torzításmentes látási szögről beszélnek, amely egyszerre több nézői csoportosulást is kiszolgálhat, 120 Hz-es képfrissítést, élethű színeket, amely szintén visszatérő jelző a marketing kiadványokban.


A monstrum várható áráról már nem esett szó, ezt többen 6000 dollár fölé várják, tekintettel arra, hogy a Chi Mei említett készüléke éppen ennyibe, azaz mintegy 1,25 millió forintba fáj. A nagy méret tehát magas árral is jár, ennek ellenére azonban a fogyasztóknak szánják a készüléket, azzal a kitétellel, hogy kezdetben a vállalatok is minden bizonnyal érdeklődést mutatnak majd iránta.

Rossz fényt vet ugyanakkor a gyártókra és a marketingesekre az a tény, hogy a potenciális vásárlók között nagy a tájékozatlanság. A felmérések szerint a többség rosszul értelmezi a HDTV előnyeit, éppen ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tájékoztatásra, illetve az új szabványok kifejtésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • N0S #33
    HD rulz !
  • fade2black #32
    nah egy 4év és leesika az ára 200ra és veszek.

    teccik ez a nagy fejlődés :D
  • TH448 #31
    Köszönöm.
    De akkor se értem, hogy egy fórumozónak miért fáj, h nincs nagyobb felbontás, ha egyszer otthoni célokra használja... :P
  • dez #30
    Az ilyenek ma már eléggé elavultak, főleg nagyobb képernyőknél. Gondolj a mozira, érdekes lenne 50-100m-ről nézni. :)
  • 3P #29
    Egy ilyenhez már nem is egy csekély méretű lakás is kell, már ha figyelembe vesszük az ajánlásokat, azaz a képátmérő 5x-ről kell nézni a TV-t, de ha redukáljuk "csak" 3x-ra az is brutális méret...
  • dez #28
    Igen, ez meglepően "alacsony" ár. Tarolni fognak vele, ha igaz. Na elsősorban nem itthon.
  • dez #27
    Az főleg irányítóközpontokba való (mint pl. élő térkép), meg ilyesmi.
  • dez #26
    Ha elkényesztetett milliárdoscsemete vagy, akkor talán. De azért az észből is lehet pénzt csinálni..
  • Sir Quno Jedi #25
    Azisigaz! :D
  • TH448 #24
    Jah, és az ár... Menjen be valaki egy Média Marktba, v akárhova... Még ha az adót számolod is, 1,25 millió nem sok érte nézve az árakat...