Gyurkity Péter

2011-re megugrik a HDTV-televíziók száma

A legújabb előrejelzés szerint a nagy felbontású tartalmakat támogató televíziókészülékek száma az otthonokban az árak esésével és a kínálat bővülésével 5 év alatt megháromszorozódhat. Az első három helyen marad az USA, Japán és Kína.

Az Informa Telecoms and Media a napokban készítette el előrejelzését, amely szerint 2011-ig jócskán megugrik a HDTV-televíziók száma az otthonokban, ami elsősorban a csökkenő áraknak és a megfelelő tartalom kibővülésének lesz köszönhető. Jelenleg ugyanis főként ez hiányzik a gyors növekedés beindulásához, az elkövetkező években azonban végre eltűnik az akadály a nagyobb ütemű térhódítás elől.

A globális adatok alapján jelenleg messze az Egyesült Államok vezet a rangsorban, mégpedig 27 millió HDTV-készülékkel felszerelt háztartással. Öt év alatt ez a szám megduplázódik majd, míg a második helyezett Japán még ennél is gyorsabb ütemben növeli részvételét. A megfelelő televízióval bíró japán otthonok száma megháromszorozódik, a dobogó harmadik helyét elfoglaló Kína pedig ötszörös növekedéssel büszkélkedhet majd. Nagy-Britannia sem szégyenkezhet negyedik helyével, Németországban azonban valóságos robbanás várható, több mint tízszeres növekedéssel.



"A nagy felbontást támogató készülékek csökkenő árai megfogták a vásárlók képzeletét, a fogyasztói igények megugrása figyelemre méltó" - jelentette ki Adam Thomas, a tanulmány szerzője. Véleménye szerint a legfőbb akadály jelenleg a szegényes kínálat, több szolgáltatás esetében ugyanis a megfelelő filmek hiánya a legtöbb panasz forrása. Külön kiemeli a sorból az USA, Japán és Ausztrália intézkedését, ezen országok kormányai ugyanis már megszabták a műsorszolgáltatók számára az átállás végső határidejét.

Az EU-ban egyelőre az analóg műsorszórás beszüntetéséről született közös javaslat, az Európai Bizottság 2012 elejét ajánlotta végső határidőnek. A digitális televíziózás azonban még mindig az útkeresés fázisában van, tömeges fogyasztói keresletről még nem lehet beszélni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jezjezjez #29
    Nem baj, az idősek maradjanak szépen egyszerre 1 adónál :D
  • natihorv #28
    :)) Igen, ennyierővel mindenkinek elég lenne 1 adó is. Hisz úgyis csak egyet lehet nézni egyszerre.
    Bár ez nem teljesen igaz, mert van olyan vevő, amivel több csatornát is lehet egyszerre nézni. :)
  • jezjezjez #27
    Miért, szerintem ez nem sértő, az idős embereknek bőven elég az 5 adó, egyszerre úgyis csak 1et néz
  • natihorv #26
    Szegény idősemberek, most csúnyán néznének rád. :)
    Nem tudna segíteni valaki, hogy most hol érdemes DVB-t vevőket vásárolni az ünnepek tájékán?
  • natihorv #25
    Ezt így meg nem mondom. Attól függ milyen bemenetek vannak a tv-n. Ha extra csatornákat akarsz, akkor Hd 1800 kell neked. Szerintem ezt Scartal is rá lehet kötni. De legjobban akkor járnál, ha vennél egy rendes tv-t és HDMI-vel kötnéd rá.
  • hellobello #24
    Az 5 adó az igen kevés nem ? Az csak az idősebbeknek jó. Inkább veszek drágábbat több csatornával.
  • printsreen #23
    :D

    hát gondolkodom rajta, hogy ha már tv akkor lehessen válogatni a csatornák között. discoveryt pl szívesen nézek. de akkor ahhoz jobb tuner kell és havidíjas lesz ugye?
  • paszulypisztoly #22
    A világvége az analóg adások megszünésével fog jönni :D Amugy az Alcor legkisebb tunerével is tudsz felvenni, akkor érdemes mást venni, ha nem csak az 5 ingyenes adó érdekel.
  • printsreen #21
    hát tv-t is kéne vennem mert egy régi videoton van. gondolom ahhoz nem lehet csatlakoztatni a tunert. hát szeretném ha fel is lehene venni az adásokat. azt ezekkel tudom megjátszani ugye?

    2012-re megszűnik az analóg adás? nem világvége lesz 2012-ben?:D
  • natihorv #20
    Na, pont jókor halásztad elő ezt a topicot. :) Végülis a cikknek igaza van. Lassan tuti tényleg megugrik, ha 2012-re megszűnik az analóg adás.

    Mi még nem használunk ilyet, de a haveromék Alcort vásároltak. Normálisabb Alcor vevők olyan 20ezer ft körül mozognak. De ugye attól függ mire van igényed. Milyen csatornákat nézel, milyen tv-d van?