Gyurkity Péter

Előretörőben a kicsik az LCD-tévék piacán

A tengerentúlon az ünnepek előtt igencsak jól teljesítettek a kevésbé ismert, másodvonalbeli gyártók, akik vonzó áraikkal igyekeztek kifogni a szelet a nagyok vitorlájából. A technológia fejlődésével tovább olvadhat a nagy cégek előnye.

A DigiTimes a DisplaySearch adataira hivatkozva számolt be az észak-amerikai eladásokról a Hálaadást követő időszakban. Eszerint az ünnepi vásárlói szezont közvetlenül megelőző napokban kiugróan jól teljesítettek a másodvonalbeli, kevésbé ismert LCD-TV gyártók, amelyek elsősorban alacsony árakkal, kedvezményekkel és új termékekkel igyekeztek meghódítani a vásárlókat. Bár a piac legnagyobb részét továbbra is az öt legismertebb márka tartja a kezében, a kicsik előretörése változást hozhat.

Az említett öt nagy - a Samsung, a Sharp, a Sony, a Philips és az LG Electronics (LGE) - a globális piac 60 százaléka felett uralkodik, és továbbra is magabiztosan vezet az eladások összesített értékében. Az első tízbe azonban olyan kicsik is beverekedték magukat, mint a Syntax-Brillian, a Polaroid és a Magnavox (amely a Royal Philips Electronics egyik olcsóbb márkája), miközben a Hálaadást követő napokban egészen furcsán alakult a forgalom megoszlása. A legtöbb LCD-televíziót ugyanis a kutatócég adatai szerint a Tru Tech adta el, a második helyen a Westinghouse végzett, míg a harmadik a Funai belépő szintű márkája, a Sylvania lett. A Sony csak az ötödik helyre futott be, ami mindenképpen jelzésértékű.



A szakemberek egyetértenek abban, hogy a kicsik előretörését elsősorban a gyorsan csökkenő árak, a folyamatosan fejlődő, tovább finomodó technológia, ezzel egy időben pedig a költségek leszorítása eredményezte. Bár nem tartják valószínűnek, hogy a kisebb gyártók sokáig folytathatják az agresszív árstratégiát, a kiadások visszafogása, a gyártási költségek alacsonyan tartása mégis erőt adhat ezeknek a márkáknak. Számukra igazából a kijelzőméretek további növekedése és a nagyok kifogyhatatlan utánpótlása jelenthet nagy kihívást, amelyet többnyire csak a további árzuhanással védhetnek ki.

Amennyiben azonban a kedvező árak mellett ismertségüket is fokozatosan növelni tudják, ezek a ma még olcsóbb, kis jelentőségű márkák komoly szeletet ragadhatnak ki a piacból, tovább faragva az öt óriás előnyéből. Mindez nekünk vásárlóknak is jól jöhet, hiszen tovább eshet majd a kijelzők ára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #47
    HD Ready követelmények, magyarul.
  • dez #46
    Most veszem észre, hogy te a HDTV meghatározását linkelted be. Az nem ugyanaz, mint a HD Ready.
  • BiroAndras #45
    Nézz meg egy nagy méretű full HD plazma vagy LCD TV-t. A MediaMartk-okban van sok kirakva (full HD cask 1-2 van még sajnos). Szegeden láttam egy jó 2m képátlójú full HD plazmát (10000:1-es kontraszt). Na az nem gyengén néz ki (végre kezdenek rájönni, hogy nem TV adással kell ezeket reklámozni).
  • bippo #44
    Utoljara fel eve lattam, akkor nem gyozott meg. Egymas mellett volt egy 1366x768 meg egy 1280x720as. Nekem az 1280 kepe megis jobban tetszett. Azota gondolom javult a dolog, de meg mindig inkabb marketingfogast latok a dolog mogott, mint a nagyobb pixelszamnak koszonheto valos minosegi elonyt.
    El kene mennem megnezni, lehet, hogy feleslegesen parázok itt.
  • dez #43
    De egyébként nem gond a 1366x768 sem, elég jó már ahhoz a rescale ezekben, hogy filmnél nem látszon.
  • dez #42
    Erről a Samsungot kellene megkérdezni, asszem ők gyártják az ilyen felbontású panelokat. Viszont vannak (HD-)szabványos 1280x720-as panelos tévék is.
  • bippo #41
    "Ez a szamitogepmonitorok gyakori beallitasa. Ezek az lcd tv-k gyakorlatilag sima lcd minitorok (4:3-as vagy 16:9-es aranyban), amibe integraltak egy tv tunert. (konzolhoz pl. tokeletesek)"

    Ez teljesen nyilvanvalo, csak azt nem ertem, hogy ha mar TV a lenyeg az egeszben, akkor miert nem tudnak egy TV-zeshez igazitott felbontas rakni ra. Raadasul (tudtommal) a konzolok kozul egyik sem hasznal 1024-es kepet vagy a szelesvasznu variansat. A regiek tv-felbontast nyomtak, az ujak meg a HD szabvanyokat.
    Szoval igazabol azert nem ertem, mert barmit csinalsz azon a TV-n,(foleg ha arra hasznalod, amire ki van talalva:Tv-zel, DVD, HD video), akkor nagyitani kell a kepet (foleg nem is egesz szamu tobbszorosre), es nem nativban megy a kep.
    Teny, sokkal rondabb nem lesz (de megis az), meg szebb sem lesz a nagyobb felbontastol.
    (aztan valaki okositson ki, ha rosszul gondolom)
  • dez #40
    Magyar HD-s adásra gondolsz? Arra talán igaz, de idegen nyelvűből tucatnyit lehet már fogni. (Bár a többsége fizetős.)
  • Dzson #39
    A méret a lényeg. Nekem már kisképernyős vakulásnak számítana egy 81cm-s LCD. Monitoron filmet nézni meg a legnagyobb igénytelenségek egyike.
  • Benoke #38
    A felbontás miatt valóban jobb a számítógép monitorán nézni, feltéve ha az adás valóban igen jó minőségű, ellenkező esetben ugyanis a kisebb felbontás ellenére em lesz igazán jó minőségű. Márpedig ez itt MO, kétlem, hogy marhajó minőségű HD adást lehetne bárhol is fogni mondjuk az elkövetkzendő 10 évben.
    A számítógépes tuner 5k ért az csak kukatörmelék, mert működni azt nem fog. Egyébként számítógépen jóval macerásabb az egész felületet irányítgatni. Vannak próbálkozások amik szépen de lassan fejlődnek. Kipróbáltam már én is egy pár ilyen media centerhez hasonló programot amik ingyenesek, de egyenlőlre mindegyik a gyerekbetegségeitől küszködik. Arról meg nem beszélve, hogy az ilyen hatalmas felbontású kijelzőknek ára is van, méghozzá nem is kicsi :)
    Mondjuk úgy 2x-3x többe van mint egy LCD-Plazma TV.