Berta Sándor

Online megoldásokkal próbálkoznak a rádiók

Napjainkban a televízióadók és az internetes híroldalak számítanak a legfőbb sajtóorgánumoknak. A rádiók fokozatosan háttérbe szorulnak és kérdéses, hogy a szolgáltatásbővítések képesek lesznek-e megállítani ezt a folyamatot.

Ma a rádiók nagyon nehezen tudnak csak lépést tartani a világháló és az új sajtóorgánumok (blogok, online magazinok) térhódításával. A legtöbb rádióadó megpróbál változtatni műsorstruktúráján, szakembergárdáján és igyekszik folyamatosan bővíteni az általa kínált szolgáltatásokat. Ide tartozik például a webes megjelenés, az esetleges televíziós műsorok készítése, a podcastok és újabban a videoportálok sikerén felbuzdulva a videók közzététele a honlapon.

Úgy tűnik, azok az idők, amikor a rádió volt az egyik, ha nem a legfontosabb hírforrás, már végképp elmúltak. Azonban mindez nem jelenti azt, hogy a rádióknak el is kell tűnniük a média süllyesztőjében. Sőt, pont a podcastok és a rádióadók internetes megjelenése bizonyította be, hogy ezek a rádió gyakorlatilag a reneszánszát éli és új lehetőségek nyílnak meg előtte.

"Nagyon sok mindent teszünk ennek érdekében, és nagyon régóta foglalkozunk a rádió vizuális megjelenésével" - mondta Albert Malli, az Ö3 osztrák rádióadó helyettes programigazgatója. A szakember szerint jelentősen megkönnyíti a rádiók dolgát, hogy ma már gyakorlatilag mindenki rendelkezik olyan készülékekkel, amelyen fogható az egyes adók műsora és amelyeken megtekinthetők a vizuális tartalmak is. "Szeretnénk az embereknek új programokat, szolgáltatásokat csinálni. Vagyis nem arról van szó, hogy a rádióból egyszerűen televíziót csinálunk" - tette hozzá Albert Malli.

Ilyen kiegészítő szolgáltatás lehet például egy éppen elhangzó szám információinak (előadó, szerző, dalszöveg, időtartam stb.) és az azt tartalmazó zenei album borítójának a megjelenítése. Az Ö3-nál ezenkívül felszereltek egy kamerát, ami megmutatja, hogy az egyes stúdiókban éppen mi történik, így az emberek képet kaphatnak az ott folyó munkáról, az ott dolgozók pillanatnyi hangulatáról. A cél, hogy a jövőben videókat és televíziós műsorokat is kínáljanak a felhasználóknak. Ilyen anyagok lehetnek majd például az élőben közvetített koncertek és a videoklipek. Vagyis a rádiókat a XXI. században még közel sem kell temetni.

Magyarországon a legátfogóbb képet a rádióadókról a radio.lap.hu oldal nyújtja. Érdekesség a Magyar Rádió hangtára, amelyben pontos dátum szerint meghallgathatjuk a korábban elhangzott adásokat, így ha valaki lemaradt volna a kedvenc vagy az őt éppen érdeklő műsorról, meghallgathatja azt - akár a Real Player, a Winamp vagy a Windows Media Player segítségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sathinel #5
  Nézd meg a viva TV-t tiszta német progressive music(12-17 évwes korig kb).... Az európai MTV pl sokkal európaibb. De nem hiába mennek az internetrádiók ahol nem ugatnak folyton a zenébe csak egymás után játszák a jobbnál jobb számokat. A TV meg kb ugyanez...
 • Emmegki #4
  A rádiókkal csak az a baj, hogy kis hazánkban mindegyiken ugyanaz a színvonaltalan rágógumizene megy, hogy passzoljon a prolik szintjéhez. Emiatt nem sajnálnám ha némelyik csődbemenne, de technikailag semmi baj nincs vele, nem kell a nagy webkettes műhypeban lesajnálni a műfajt.

  Jut eszembe, már akkor is temették a rádiót amikor megjelent a TV.
 • gregor #3
  Én pl.ul netezés közben szoktam interneten is hallgatható rádiókat hallgatni.
  www.surfmusic.de oldalon a világ 3000 rádiójába lehet belehallgatni.
  A www.comfm.com-on akár 10 ezerbe is.
  A www.radio.lap.hu is egy kiváló gyüjtemény,ahogy a www.netradio.lap.hu oldal is.
 • halgatyó #2
  Én nem vettem észre, hogy a rádió nagyon eltűnőben volna. De én csak 1 ember vagyok.
  Autóvezetés közben (a munkámhoz tartozik, emiatt elég sokat megyek autóval) rádiót hallgatok.
  Szerintem ami a rádiót mint médiumot leginkább veszélyezteti, az a túl sok reklám és a "szerzői jogok" túlzott ráerőszakolása miatti színvonalcsökkenés. Meg a hírek esetén a napjainkban sajna növekedőben levő hírtorzítás, egyoldalúság, "kettősmérce", szóval ilyesmi.
 • bakagaijin #1
  Hát nem tudom, de szerintem a tv előbb fog eltűnni ebben a formátumban, mint a rádió. Én pl. nem szívesen néznék beszélgetős műsort autóban v. vonaton/buszon, pláne nem mobiltelefonról. Míg rádiót ugye bárhol, bármikor...