Berta Sándor

Kamerás mobiltelefonból szkennert varázsol egy szoftver

Újabb alkalmazást mutattak be a Xerox Európai Kutatóközpontjának szakemberei. A program segítségével napjaink bármelyik, kamerás mobiltelefonja hordozható szkennerként is használhatóvá válik.

A szoftvernek köszönhetően a készülékek képessé válnak bármilyen szöveg beolvasására, valamint annak eltárolására. Később pedig, amennyiben a beszkennelt szöveget valaki a Bluetooth-technika, vagy MMS segítségével átküldi egy számítógép merevlemezére, azt egy hagyományos optikai karakter-felismerő szoftverrel módosítani is lehet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fotók feldolgozása négy lépésben történik. A felvétel elkészülte után a szoftver a képet először élesíti, majd átkonvertálja fekete-fehér fotóvá. A feldolgozás során a program automatikusan megszabadítja a képet minden árnyéktól és tükröződéstől, míg a színes vagy a kézzel írott szövegeknél színesítő-eljárást és fehérkiegyenlítést alkalmaz. Végül a szoftver a felvételt egy új eljárással betömöríti és így az elkészült kép mérete körülbelül egytizede lesz egy hagyományos JPEG-tömörítésű kép méretének. Így lehetővé válik, hogy a fotó gyorsan továbbítható legyen akár egy nyomtató, akár egy számítógép számára.

A kutatók már be is mutatták a szoftvert működés közben. A sajtótájékoztatóval egybekötött prezentációra Grenoble városában került sor. A szakemberek azonban nem ülnek a babérjaikon, tervezik egy még hatékonyabb tömörítési, valamint egy új dokumentum-azonosítási és feldolgozási eljárás kidolgozását is.

A Xerox tájékoztatása szerint jelenleg több mobiltelefon- és chipset-gyártóval, valamint telefontársasággal, hálózati szolgáltatókkal és telefonszoftver-fejlesztő cégekkel is tárgyalásokat folytatnak. Az új szoftvernek és az azt kiegészítő eljárásoknak köszönhetően pedig a vállalat szerint akár hónapokon belül megváltozhat az emberek egymással való kommunikációja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien_AM #15
    nevetseges
  • p00h #14
    1ébként milyen csúnya töredezett, kiszáradt ujjai vannak annak aki tartja a telefont! :D
  • p00h #13
    már 1,3 megapixelessel is lehet tökéletesen olvasható képeket készíteni a4es lapról, és egyre több ilyen teló van... a siemens v samsung az a 13 cm2-es is amit futtatnak, a nokia képkezelő és az s700. Szal év végére már a legtöbb teló ilyen lwsz
  • vax #12
    Ez már létezik a Nokiákra. A T-molbil-nál ingyen feltelepítiki 3650-re, meg még pár fajtára. Az SMS-t felolvassa. :)
  • Ratty #11
    Szerintem ez simán jó :) Lehet majd puskákat gyártani ezerrel:P Zh-kon úgyis engedik h kirakjam a telót, és ha a tanár nem figyel...:)
    A mai képfeldolgozókkal meg nagyon gázos ezt megoldani:P
    És szerintem is úgy működik mint a sima kézi scanner. Ja és van egy tippen h s60-ra fejlesztik, és javas megoldás nem tudom h lesz-e. Van egy csomó teló nagyon kis felbontású kamerákkal, és alig van belső memóriájuk, szóval szvsz azoknál bukó lesz ez a technológia :)
  • Shadow_THH #10
    tudom, de ezt már elmagyaráztam, hogy hogyan rak(hat)ja össze a képet görgő nélkül
  • TeszteloPontHu #9
    Hohó! A kézi szkennereknek van egy görgőjük is, amiből tudják mérni a húzás sebességét és hosszát. Anélkül nehezen működnek...
  • Shadow_THH #8
    igen symbian. és persze nokia telefon van a kezében :)
    tsasvari: úgy müködhet mint a kézi szkennerek: végighúzod a lap felett és abból kiszámitja, hogy milyen lehet az eredeti kép. az eltérés nagyon minimális, van egy csomó progi s60ra amivel több száz szoros zoomot lehet elérni digitálisan, úgy hogy a kezed rezgéséből kiszámítja, hogy hogyan nézhet ki a kép közelről ill nagyitva. Meglepően jól müködnek.
  • valaé valaé ná #7
    Ezen a képen úgy látszik, hogy Symbian, nem Java.
  • Joga #6
    "napjaink bármelyik, kamerával rendelkező mobiltelefonja". Sok sikert a fejlesztőknek a JAVA alapú megvalósításra!