Berta Sándor

Jogi védelmet akarnak a fizetős csatornák

A digitális műsorokat kínáló fizetős televíziók azt szeretnék elérni, hogy a nemzetközi szervezetek minden eddiginél erélyesebben lépjenek fel a tartalmakat másoló kalózok ellen, illetve, hogy hozzanak az ilyen bűncselekmények szigorúan büntető jogszabályokat.

Az Association Europeene pour la Protection des Oeuvres et services Criptes (AEPOC) nevű szervezet képviselői a Genfben megrendezett 4. Kalózellenes Szimpóziumon szólaltak fel, a kalózmásolatok elkészítését hatékonyan tiltó egységes és szigorú törvényeket követelve az Európai Uniótól. "A sokszorosításoknak és a legkülönbözőbb helyeken való hozzáféréseknek köszönhetően egyre nagyobb veszélyt jelentenek a kalózmásolatok. Azonban a törvényhozók nem tartják a lépést az internet által felgyorsított technológiai fejlődéssel" - mondták a AEPOC képviselői.

A szervezet tagja többek között az ADD Europe, a BSkyB, a Canal+ Polska, a Digiturk, az Eutelsat, a Groupe Canal+, az Infineon, a Motorola, az NTV-Plus, a Philips, a Poverkhnost, a Premiere, a Sagem, a Sky Italia, a Sogecable és a Thomson.

"Ugyan három évvel ezelőtt, mikor Németországban hatályba lépett az új törvény, akkor végre az eddigieknél jobb lehetőségeink voltak, hogy felléphessünk az illegális másolók ellen, azonban később bebizonyosodott, hogy ez a jogszabály, sem elég szigorú" - hangsúlyozta Michael Jachan, a Premiere német televízió szóvivője, aki hozzátette: a jövőben is minden lehetséges jogi és más módon fel fognak lépni a kalózokkal szemben.

Raymond Leinster, a brit Federation against Copyright Theft (FACT) szervezet munkatársa már a tavaly decemberi szimpóziumon is a probléma mielőbbi megoldását sürgette. "Az illegálisan másolt tartalmak terjesztését és a hackereszközöket gyakran csak néhány fiatal számítógépes bűnöző hobbijaként állítják be, pedig egyre világosabbá válik, hogy az így befolyó bevételekből finanszírozzák például a terrorszervezetek működését és az emberkereskedelmet" - fakadt ki a szakember. Az okozott kár felbecsülhetetlen, az AEPOC becslése szerint csak a másoláshoz szükséges eszközökre évente egymilliárd eurót adnak ki a másolók.

A szakemberek általában két kalózkodási formát különböztetnek meg. Az első, hogy a magánszemélyek kikódolják a digitális televíziók műsorait, míg a második, hogy a teljes adást átveszik a kisebb helyi vagy kábeltelevíziók. Mindkét esetben meghamisítják a titkosított adást nézhetővé tevő smart-cardokat és a digitális dekódereket. Vannak olyan kereskedők és televíziószerelők, akik feltört smart-cardokat adnak el a felhasználóknak jóval az eredetiek ára alatt. Az okozott károkat a kereskedők, az adott tartalmak tulajdonosai és az előfizetők fizetik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #21
    ) csak winyót kell venni
  • huuu #20
    Azt nem tudom, hogy meddig lesz erre pénzük az ilyen buzi szervezeteknek.
    Remélem 1-2 éven belül tönkremennek a kiadók.
    Különben ez rajtunk múlik.
    Légyszi ne vegyetek CD-t DVD-t!
  • bakagaijin #19
    Csak link nincs rá :).
  • Cat #18
    az cikk, nem hír - ugyanúgy elérhető most is.
  • syn7h37ic #17
    Fúj! undorító! Ezt a pénzhajhászást! A kalózverziók majd akkor fognak visszaszorulni, amikor ingyen lehet filmeket kapni a boltokban. A kalózkodás már olyan régi, mint az otthoni zenehallgatás. Érdekes. a '60-as években a kutya sem szólt a hippikre, hogy ne másolgassák a szalagos magnójukkal a zenéket. Most pedig egyes országokban börtön jár a zeneletöltésért. tiszta 1984
  • bakagaijin #16
    Jól látom hogy az ASVA levetette a bemondó jogdíjas cikket? (Magatehetetlen jogvédők című) Ami a főstory volt az elmúlt 1-2 napban, a hírarchívumban sincs belinkelve. Hát, nem semmi :).
  • Sanyix #15
    Ok akkor digitális tvre se lesz értelme átváltani:
    -velünk fizettetik a másolásvédelmi szarokat
    -minden kva tvhez egy kva szarrámásolásvédett dekóder kell még porfogónak, meg hogy nehogy 1 távirányító elég legyen
    -egy háztartásban minden tvre külön elő kell fizetni, elosztani nem lehet
    -lfszt a seggükbe :)
  • sathinel #14
    Lol mostmár a letöltők is a teroristáknak vannak titulálva? lol. Nemsokárra ha másolt film lessz helyszínen fejbelőnek... Egyébként aki pénzért vesz ingyen a neten lévő filmet, adatot, az elég láma. Egy 10 éves torrentet elkezeli rendesen. Ha már gép van kiírni sem nehéz. Aki akkora láma hogy ilyenre költ az meg nem honlapokról fog letölteni hanem megveszi a piacon. Internet ellenörzése kicsit megmagyarázva lenne ennek a szabályozásnak a célja vagy mi? Vagy csak arról van szó hogy az internet terjedése melett nem nézik a TV-t annyian? (én kb hetente 1-2 óra és az is sok..De UPC-hez kell a kábel)
  • Bigbiggie #13
    "azt szeretnék elérni"...
    "a kereskedők, az adott tartalmak tulajdonosai és az előfizetők fizetik meg"...
    "Az illegálisan másolt tartalmak terjesztését és a hackereszközöket gyakran csak néhány fiatal számítógépes bűnöző hobbijaként állítják be, pedig egyre világosabbá válik, hogy az így befolyó bevételekből finanszírozzák például a terrorszervezetek működését és az emberkereskedelmet"

    ki*tt hipokrita dilettánsok! be egy dél-amerikai városba az ilyenekkel! mit, hogy több millióan üljenek a sitten, vagy, hogy több millió átlagfelhasználó fizesse a nyaralásukat? nyomorék harácsolós köcsögök!

    elnézést...
  • ssdb #12
    hmm... ez egy folyamatos vita aminek semmi értelme. Kalózkodás mindig is volt/lesz amég számgép lesz.. .főleg ilyen letöltési sebességek mellettt :D