Berta Sándor

Internetes televíziót indít az Axel Springer

Sok médiavállalat után Európa legnagyobb kiadója is úgy döntött, létrehozza saját online televízióját. A digitális adó egyelőre csak kísérleti jelleggel fog működni, azonban ha sikeres lesz, komolyabb műsorstruktúrával jelentkezik majd.

Az Axel Springer Digital TV (ASDTV) névre hallgató internetes televízió létrehozását Mathias Döpfner, az Axel Springer kiadó elnökségének elnöke jelentette be berlini sajtótájékoztatóján. A vezető szerint az IP-TV egy érdekes lehetőség és alternatívát kínál azután, hogy a német kartellügyi hivatal megvétózta a kiadó ProSiebenSat.1 televíziócsoport megvásárlására irányuló tervét. "Az internetes televíziózás mindenképpen jelentős perspektívákat jelenthet a kiadó számára" - jelentette ki Mathias Döpfner, aki hozzátette: egyelőre kísérleti beruházásról van szó, amelynek során sok ötletet kipróbálhatnak. A fejlesztés részleteit először majd csak a jövő nyáron fogják nyilvánosságra hozni.

Döpfner emellett bejelentette azt is, hogy 2007. január elsejétől a kiadónál fog dolgozni Klaus Ebert, az RTL menedzsere is, akinek a feladata csak és kizárólag az interneten megjelenő videók gyártása és értékesítése lesz. Az 53 éves menedzser előtt nem ismeretlen a digitális műsorszórás területe, hiszen 2005-ben Hamburgban felépítette az RTL számára Európa jelenlegi legkorszerűbb digitális műsorszóró részlegét.

Ugyan sok cég jelentette be korábban az internetes televíziózásra vonatkozó terveit, ezek közül alighanem az Axel Springert kell a legkomolyabban venni. A médiakonszernnél ráadásul a szükséges szakembergárda mellett a kellő anyagiak is adottak, így elvileg semmi sem hátráltathatja majd a beruházásokat. A kiadó forgalma az idei esztendő harmadik negyedévében elérte az 565 millió eurót, míg nyeresége a 173,3 millió eurót.

Európa legnagyobb kiadója hazánkban is jelen van, a magyar nyelvű kiadványok 1989-tól érhetők el a honi sajtópiacon. A vállalkozáshoz jelenleg már több mint 100 kiadvány (például a TVR-Hét, Kiskegyed, Világgazdaság) tartozik. A nyomtatott sajtóorgánumok havonta 12,5 millió példányban jelennek meg és összesen több mint 44 millió olvasójuk van. A kiadó az utóbbi években az internetes megjelenésre is nagy hangsúlyt fektetett, így jelenleg 27 internetes oldalt működtetnek, amelyeken heti hatmillió oldalletöltést regisztrálnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!