Berta Sándor

Új nevet kapott a Skype webtévé-programja

Hamar nevet találtak hamarosan beindítandó internetes televíziójuknak a Skype és a KazaA alapítói. A szoftver és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás hivatalosan a Joost elnevezést kapta.

Mint ismeretes, a fájlcserélő technológiákra épülő program eddig a The Venice Project, vagyis a Velence projekt nevet viselte. Az ötletgazdák már tavaly elkezdték a webtelevízió fejlesztését és tesztelését, amely idén indulhat útjára. A csapat könnyen igénybe vehető szórakozási formát ígért, a másolásvédelmi eljárások megkerülésével. A Joost lehetővé teszi majd, hogy bárki, legyen szó filmstúdiókról, televízióadókról vagy magánszemélyekről, nagyfelbontású videókat kínálhasson letöltésre az interneten keresztül.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A jelenlegi videoportálokkal (YouTube, Google Video stb.) szemben az új webtévé a fájlcserélő technológián alapul, így az alapítók szerint közvetve a BitTorrent konkurensévé válhat. Az új szlogen szerint: A televízió tegnap volt, holnap jön a Joost! A Skype és a KazaA alapítóinak igérete szerint programjuk ötvözni fogja a televíziózás és az internet legjobb tulajdonságait. Így például lehetőség lesz a televíziós csatornák közötti váltásra vagy akár a reklám-megszakításokra. A Joost sikerének kulcsa lehet, hogy a szakemberek olyan platformot szeretnének létrehozni, amely védett a kalózoktól, így bárki nyilvánosságra hozhatja majd akár a szerzői jog által védett alkotásait is.

A programot immár tíz hónapja fejlesztik és időközben elérte a bétafázist, azonban az első nyilvános verzióra még várnunk kell. "Sok munkánkba került, hogy elérjük ezt a pontot. Fejlesztőink és a csapat többi tagja éjjel-nappal egyfolytában dolgoztak, mindannyian kimerültek vagyunk" - mondta Fredrik de Wahl projektvezető. Janus Friis és Niklas Zennström, a Skype és a KazaA társalapítói szerint most az a legfontosabb, hogy mielőbb új támogatókat, bétatesztelőket és tartalmi partnereket találjanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #3
    marketing szlogen?
    ;)))
  • lokko #2
    NEXUS te félreérted akkor mi is az a webkettő, annak ellenére, hogy te is függő vagy tőle már jóideje
  • NEXUS6 #1
    Na szerintem itt kezdődik a web2, nem ott hogy interaktív bizbaszokkal telerakjuk a hómpédzsünket.