Gyurkity Péter

Az AACS is elismerte a másolásvédelmek feltörését

A több nagy gyártót és szoftvercéget tömörítő szervezet elismerte, hogy megkerülték a két új optikai formátum másolásvédelmét, ám egyelőre nem döntöttek a megfelelő választ illetően.

Az AACS vizsgálata gyors eredményeket hozott, a szervezet ugyanis közzétette, hogy hackereknek valóban sikerült megkerülniük a beépített védelmet, igaz, magát a technológiát nem semlegesítették. A megoldásban egyelőre korlátozott veszélyt látnak, bár azzal tisztában vannak, hogy meglehetősen korán megcsillant a remény a másolásvédelmek kiiktatására.

Rövid közleményükben elismerték, hogy egyes alkotások kulcsait és magukat a filmeket is elérhetővé tették a népszerű fájlcserélő hálózatokon. Mindazonáltal a filmek aránylag nagy mérete és az újgenerációs korongok tekintélyes ára miatt jelenleg nem túl praktikus megoldás a kalózváltozatok terjesztése, vagy akár egyszeri letöltése, így a legnagyobb problémával még nem kerültek szembe. A megfelelő válaszon már dolgoznak, ennek részleteiről azonban semmit nem árulnak el. "Mindenképpen szeretnénk reagálni a fejleményekre" - jelentette ki Michael Ayers, az AACS szóvivője.

A veszély már csak azért is korlátozott, mert a hackerek - pontosabban a Muslix64 néven tevékenykedő személy - nem magát a védelmet törte fel, hanem a titkosító kulcsokat fogta el félúton, a filmek lejátszása közben. A szervezet tájékoztatása szerint egyes lejátszószoftverek esetében sikerülhetett a lopás, azt azonban nem árulták el, hogy pontosan mely szoftverekről van szó. Korábban felmerült, hogy a WinDVD egyik régebbi verziójával esett meg a dolog, ezt most nem erősítették meg.

A másolásvédelem megkerülése mindenesetre komoly veszteségeket tartogat a 24 milliárd dolláros DVD-piacnak. A stúdiók és a forgalmazók már kezdtek reménykedni, hogy sikerült megtalálni a megfelelő módszert a kalózpéldányok korlátozására, ez a remény most szertefoszlani látszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DJ Boss #60
    :)

    Ez már rég volt. Másik topicban asszem lerendeztük a témát... ;)
    Azóta én is a világos ösvényre tévedtem.
  • dez #59
    Nocsak, előkerült az elveszett barát? :) Túrjátok még a netet, elő fognak kerülni a h.264-es BD-k is!
  • dez #58
    Ja, oké, nem letölteni akartad, csak olvasni róla. Hát, a Google a barátod... ;)

    És újra leírom, mert elsőre úgy tűnik nem sikerült megértened: a HD_DVD lemezek nem mpeg2-ben vannak, hanem szinte kivétel nélkül VC-1-ben. (A szabvány megengedi az mpeg2-t és az h.264-et is.) Továbbá, a BD-k sem mind mpeg2-ben vannak, az újabb kiadások egyre inkább h.264-ben jönnek, és van néhány VC-1-es is. (A VC-1 a MS szabványa, így nem csoda, hogy leginkább a HD_DVD használja.)
  • DJ Boss #57
    Ez a Pitch Black meg retail? Vagy retail-RIP? Mert ha az utóbbi, akkor mégiscsak fölösleges volt... Mármint a HD_DVD MPEG-2-jéből egy ugyanakkora VC-1et csinálni.

    Már nem javítom ki, amit most írtam, h látsszon, hogy közben magam is találtam VC-1es kiadást a _japánoknál_... Ez akkor brutál minőség? 2-3× jobbnak olvasom még a VC-1et is, mint az MPEG-2-t. Király! :)
    De én akkoris H.264et akarok!! :) És Blu-rayre még semmi...
  • DJ Boss #56
    Gondolod, h warezra gondoltam??? Arról volt lent szó, hogy a _kiadók_ (forgalmazók) MPEG-2 helyett h.264-gyel kódolt videójú filmet hoztak volna forgalomba. Ilyen tudtommal azóta se történt, ezért kértem a kollégát, hogy pl amazon.com-on vagy akárhol mutasson egy ilyen kiadást...
    A warezról meg annyit, hogy BrD-ről készített h.264-es ripek már nem 25-6 GB-osak.
  • dez #55
    Ja, a HDCP-ről beszélsz.
  • BiroAndras #54
    A videokártya és a monitor között. Legalábbis erről volt szó régebben.
  • dez #53
    #49?
  • BiroAndras #52
    Egyébként úgy tűnik, eléggé fáj valakinek, hogy ezek kikerültek, mert a google nem hajlandó keresni. Ezt mondja : "This URLs or Page has been blocked.".
  • BiroAndras #51
    "Érdekes, hogy ez a moziban vetített anyagoknál nincs."

    Az teljesen más. Videóknál a védelem azon alapul, hogy a lejátszó a film mellé kiad egy plusz jelet, amit a felveő érzékel, és letilt. Moziban ez értelem szerűen nem működik.