Berta Sándor

Már elérhetők az első HD-DVD filmek kalózmásolatai

Vin Diesel lehet az első olyan filmszínész, akinek HD-DVD lemezeken megjelenő filmjeiről először készítettek kalózkópiákat. Sajtóértesülések szerint immár négy alkotásról készült illegális másolat.

A HD-DVD korongokon is kiadott Pitch Black - 22 évente sötétség, a The Chronicles of Riddick vagyis a Pitch Black 2: A Sötétség Krónikája és a Batman Begins - Batman: Kezdődik! című filmek kalózkópiái immár a BitTorrent hálózatában is fellelhetők. Még tavaly karácsonykor sikerült egy muslix64 nevű hackernek feltörnie a HD-DVD-k AACS másolásvédelmét, s alig telt el pár hét, máris megjelentek az első illegális filmmásolatok is, amiket minden olyan programmal le lehet játszani, amely elboldogul a VC-1 videokodekkel.

Egy másolt film mérete ugyanakkor eléri a 20 GB-ot is, ami nem lehet igazán vonzó a felhasználók számára. A legérdekesebb azonban, hogy a filmstúdiók szinte nyugodtan reagáltak a hírre, nyoma sincsen a korábban az illegális másolatoknál megszokott reakcióknak. Szakértők szerint ennek oka elsősorban az, hogy mivel kevés embernek van jelenleg HD-DVD lejátszója, így a kalózkópiák miatti kár sem jelentős. Ráadásul a másolt filmek lejátszása asztali készülékeken gyakorlatilag lehetetlen, míg a számítógépek esetében erős processzorra és belső meghajtóra van szükség, amik még korántsem elterjedtek.

Szintén egy HD-DVD film feltöréséről számolt be az Ars Technica online magazin is. A Serenity című filmről készült illegális másolat mérete 19,6 gigabájt. A BitTorrent hálózaton elérhető kópiában benne van minden hangsáv, sőt a teljes menürendszer is. A feltöréshez használt BackupHDDVD nevű programmal a felsorolt négy alkotáson kívül már a 12 majom és a King Kong című művekről is másolatot készítettek.

Mindenesetre az ügy azért is érdekes, mert az elmúlt hetekben egyre inkább úgy tűnt, hogy a HD-DVD kerül ki győztesen a formátumháborúból. Azonban kérdés, hogy a kiadókat mennyire riasztja el a tény, miszerint ennyire könnyen feltörhetők a HD-DVD-k.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #44
    igen, eszembe jutott mar nekem is, hogy a wmv is hasonlo tomoritest hasznal. Vmiert mpeg2 re gondoltam...
  • dez #43
    Ezt ugye csak viccből mondtad? H.264-gyel van tömörítve, annál az xvid csak rosszabb. (Tehát nem kisebb lenne, hanem még nagyobb, vagy romlana a képminőség ugyanolyan fájlméretnél.) Két videotömörítést meg nem lehet egyszerre alkalmazni.
  • BiroAndras #42
    "Senki sem fog rendszeresen letolteni 20 gigat csak azert,hogy megnezen egy filmet,amikor egy 700 megas divix minosege is pont eleg."

    A jobb filmeket érdemes letölteni HD minőségben. 1-2 év, és nem is lesz probléma sem a letöltése sem a tárolása a 20+ gigás filmeknek.
    Amikor kezdtem a gyűjtést, alig fél tucat 1CD-s film fért el a vinyómon, és otthoni letöltésről csak álmodtunk.
  • Morden23 #41
    Inkább a (tervezett) sorozat történetét összefoglaló film.
  • bakagaijin #40
    Dél-Koreában meg 25% felett (2006Q1)... Pl. azért mert sűrűen élnek, illetve az állam anno azt tűzte ki, hogy ők most informatikai társadalom lesznek. Lettek is, csak most emiatt majd mindenki valamilyen netes online játékkal nyomul az élet helyett :).
  • shabba #39
    Ezt nem tudom honnan veszek. Amcsiban 2006Q2 végén 56.5 millió broadband előfizető volt(népesség 19%-a), idehaza 800 ezer(népesség 8%-a). Soha nem voltunk jobbak és hozzájuk hasonló szintet is max akkor fogunk elérni ha bérek terén is felzárkózik az ország, az meg nem holnap lesz.

    A kábelnet semmiben nem jobb techológia. Ott a távolság kevésbé gond, de ott meg egy szűkebb kapacitáson osztozik igen előfizető. Mindkét technológiánál a node sűrűség a döntő. Kábelnetnél ha sűrűbbek a nodeok akkor kevesebb előfizető osztozik egy adott DOCSIS kapacitáson, ADSL-nél sűrűbb node hálózat esetén rövidebbek a rézkábel távok. Idehaza sűrű node hálózat sem telecom hálózatban, sem ktv hálózatoknál nem jellemző.

    Lehet sőt idővel kell is sűríten a node hálózatot. Viszont ez nem fog gyorsan menni mert évekig tartó fejlesztést kíván. És nem olcsó, százmilliárdos nagyságrendű fejlesztést kíván és minél sűrűbb a node hálózat annál drágább kialakítani, de annál nagyobb sebességet lehet vele biztosítani a fogyasztók felé.

    Viszont node hálózatot sűríteni először csak a nagyvárosokban fogja megérni, külföldön is mostanában kezdtek ilyen fejlesztésekbe a nagy telecom cégek vagy az elkövetkezendő években fognak. És ezek a hálózat fejlesztési projectek 5-8 éves időtartamúak és milliárd eurokba kerülnek.

    Ilyen pl. a német DT fejlesztése ami a 10 legnagyobb német városban fog megvalósulni az elkövetkezendő években. FTTC+VDSL2 hálózat amin 50-100Mbps közötti sebességet lehet majd biztosítani az előfizetők felé. 3 milliárd euróba kerül ez a fejlesztés.
  • scorpeeon #38
    Ha már itt tarunk: nektek volt már sávszélesség emelés? Mert nekem még nemigen...

    Egyébként a Serenity jól tudom, h a Firefly-t lezáró film?
  • ssdb #37
    lol... :) 20 GB egy film... az sok
  • kvp #36
    "Nem is nagyon lehet 1080p-s megjelenítőt venni"

    Meg a samsung is gyart ilyen monitort. Nem olyan draga, hogy nem lehetne megvenni. En hasznalok mindenfele tvt/monitort a 288p-s videoton tv-tol (oregebb nallam) az 1440p-s monitorig (most ezen irok). A legtobb embernek eleg a 576i, de az nem jelenti hogy nem jobb egy film mozi minosegben. Mar a masodik vilaghaboru utan volt 1024i-s tv, csak Farnsworth nem tudta elfogadtatni a cegekkel a szabvanycseret. Most vegre sikerult...

    Egy 300Gb-os merevlemezre 15 hdtv-s film fer. Ez 2000 ft/film. Meg mindig olcsobb mint egy uj dvd, bar nem sokkal. Ha nem tetszik ujra fel lehet hasznalni a helyet, a dvd-t viszont nem veszik vissza.
  • UltimateGamR #35
    letölteni nem lehet akadály mivel minden hálózaton sávszélesség emelés van (volt )