Berta Sándor

A hibridlemezek mellett marad a Warner

A legújabb bejelentés értelmében úgy tűnhet, hogy a Warner Brothers vezetői némileg hazárdíroznak, amikor a Blu-ray és a HD-DVD helyett a jövőben csak az új Total HD Disc lemezeken jelentetik meg a filmeket.

Mint ismeretes, a Time Warner tulajdonában lévő vállalat az alkotásokat olyan hibrid lemezeken akarja piacra dobni, amelyek egyaránt lejátszhatók lesznek a Blu-ray és a HD-DVD meghajtókban is. Barry M. Meyer, a cég elnöke a The New York Times amerikai lapnak nemrég még azt mondta, hogy a Total HD Disc (THD) nevű lemezek piacra dobásával elsősorban a felhasználóknak és csak másodsorban a kereskedőket akarnak kedvezni. A vezető kijelentette, nem hiszi, hogy a formátumháború hamar véget érne.

Némileg meglepő ugyanakkor a döntés, miszerint a Warner Brothers szakít az eddigi gyakorlatával és a filmjei a jövőben már sem Blu-ray, sem pedig HD-DVD diszkeken nem jelennek majd meg, csak és kizárólag az új hibridkorongokon. Ráadásul felmerül a kérdés, hogy a vállalat nem vállal-e túl nagy kockázatot, hiszen egy új, kiforratlan terméket választ és egyáltalán nem biztos, hogy bejön a számítás. Tisztázatlan az is, hogy a lemezekkel hogy boldogulnak majd az asztali és a számítógépes olvasók.

Ron Sanders, a Warner Brothers házimozi-részlegének elnöke a döntést a Consumer Electronics Show (CES) rendezvényen ismertette és bejelentésével igencsak meglepte a jelenlévő szakembereket. Elmondta, hogy az első THD-eken tárolt filmek a tervek szerint az idei év végétől lesznek kaphatók, valamint, hogy a cég minden licencfeltételt tisztázott, a BD- és a HD DVD-ROM-okért fizetendő licencdíjakat előre rendezte. Ez pedig azt jelenti, hogy megnyílt az út a THD támogatói előtt.

Ezek után nem is csoda, hogy a HBO, illetve a New Line képviselői is bejelentették, hogy ők is váltanak és a Total HD Disc mellett teszik le a voksukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AMD64 #11
    Tájékozott vagyok,de még mindig nem mondtad el hogy hogyan is lehet másolni!
  • zola2000 #10
    De, csak pár év múlva.
  • arty #9
    na, ebből biztosan nem lesz 990.- forintos változat :(
  • Super DANTE #8
    Végülis ez a lényeg, két jogdíjat is kifizettetnek veled.
  • Penge4 #7
    Kétségbe vontam, hogy ne lehetne másolni? Itt arról volt szó, hogy könnyebb kiszúrni a hamis cuccot, mert az már eleve BD vagy HD DVD lemezen van.
    Ez a magáncélra másoló illetőket nem igazán fogja érdekelni, de azokat igen, akik ezzel üzletelnek. Tehát így visszábbcsökken az illegális másolatok száma, az ASVA és a BSA örül és mi is, hogy nem újabbnál újabb törhetetlen másolásvédelmen dolgoznak.

    "ezek a lejátszók lejátszák a dvd és cd korongokat is?"

    Megoldható, de az még plusz 2 olvasó/írófej.
  • Pharaoh #6
    Mi is ez a THD? Ötvözi a HDDVD és a BR technikát? Vagyis egy lemez után két jogdíjat is kell fizetni? Így jol jár mind a két tábor csak a vásárló nem.
  • lazly #5
    Latom tajekozott vagy... :) elobb olvass utana, aztan kerdezz... (rtfm, bar most m helyere kicsit mas paszolna) Pá!
  • AMD64 #4
    Mesélj nekem hogyan másolják le?
  • nedudu #3
    És ha nem írható a THD lemez akkor mi van? Másolni akkor is lehet, max DVD-re vagy HDDVD/BlueRay-re tolják ki ;-)
  • waterman #2
    a THD lemezek akkor lejátszhatók lesznek blue ray meg hd dvd lejátszókban is. ezek a lejátszók lejátszák a dvd és cd korongokat is?? nagyon remélem, mert ha nem, akkor ez megint arról szól, hogy még több pénzt húzzanak le rólunk..