Gyurkity Péter

Saját keresőn dolgoznak a Wikipedia alkotói

Az internetes enciklopédia alapítója saját kereső létrehozását határozta el, amely szerinte alapvetően különbözne a jelenleg használatos motoroktól. A bonyolult algoritmusok helyett az emberi intelligenciát helyeznék előtérbe.

Jimmy Wales a Wikia oldalán indította el a projektet, amely teljesen független az enciklopédiától és az azt működtető alapítványtól. A Wikia Search célja egy teljesen új, az alapoktól felépített internetes keresőmotor megalkotása, amely minden szempontból többet nyújt a hagyományos megoldásoknál, és tenné ezt egy nyílt architektúrával, amely minden eddiginél nagyobb betekintést nyújtana a technológia működésébe.

A Wales által írt bekezdésből kiderül, hogy ő a legnagyobb problémának a jelenlegi keresők túlzott bonyolultságát, átláthatatlanságát tartja, amely azonban abból következik, hogy ezek a megoldások kivétel nélkül zártak, védve vannak a kíváncsi tekintetektől. Az üzleti szoftverekhez hasonlóan ezek a technológiák nem nyújtanak megfelelő szabadságot, átláthatóságot és számonkérhetőséget. Minderre ő egy új motor megalkotásában látja a megoldást, amely kiküszöbölné az említett hiányosságokat.

A fejlesztés nyílt platform keretében történne, külső források bevonásával. Példaként említik az oldalon a Nutch és Lucene projekteket, amelyek nagy segítséget jelenthetnek. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a jelenlegi bonyolult algoritmusok helyett az emberi intelligenciával végeztetnék el a feladatot, amellyel megkerülnék az előbbi megoldások korlátait. Azt nem árulták el, hogy ez pontosan mit jelent, nagy kérdés, hogy milyen módon valósítanák meg az emberi erővel összeállított keresési találatokat.

Wales egyelőre külső önkénteseket keres a fejlesztés felgyorsításához, illetve az első próbákhoz. Azt még nem tudni, hogy az első lépéseknél tartó kezdeményezés mikor mutat majd fel gyakorlati eredményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #13
    Szerintem veszélyezteti.
    De ha license feltételek megengedik, akkor google is a wiki motorját használja :)
    Vagy rákeres a wiki search -on, is kiirja, mint google találat :)
  • Omega #12
    Ez most aztán tök nagy szám. Lesz egy sokadik kevésbé ismert kereső a neten. A Google pozícióját nem nagyon veszélyezteti.
  • nedudu #11
    Hát beírod a gúúúúúgliba te!

    BUEK
  • Kensin #10
    Ez tökjó!
    .. öö..
    Hogy lehet rákeresni?
  • ssdb #9
    nem rossz ötlet támogatom... majd az eredmény érdekel :)
  • redmedve #8
    A google sok mindent figyel(het), szerintem a keresés, és a keresés eredménye közötti összefüggést is, vagyis hogy ki mire kattint a keresés után. Persze az oldalakat lehet hogy más alapján osztályozza, de ha most ezek az emberek kitalálnak valami ilyesmit, akkor a google fél pillanat alatt csinálhat ugyanilyet, mivel minden adat a rendelkezésükre áll. Vagy hát nem tudom, de tulajdonképpen ne találgassunk :) Mindenesetre én nem fogom az összes eredményt 1-től 10-ig osztályozni, az fix.
  • juzosch #7
    Sztem nem nézi, de ha nézi is, de tuti nem arra épül. Alapvetően a google is arra épül, hogy az adott oldal pl mennyire népszerű (asszem).
    Inkább azt kéne nézni, hogy egy adott találat mennyire felel meg a kereső személynek. És a guglin nem figyeli semmi, hogy én mennyire vagyok megelégedve az adott találattal.

    De ez a figyelés is érdekes kérdés. Most hirtelen két lehetőséget látok:
    -A felhasználó megmondja, hogy mennyire tetszik a találat (pl a link mellett meg lehet adni 1-10 közötti értékkel). Ezzel az a gond, hogy 10ből 1 ember, ha kitölti, már sokat mondtam. Sokan eleve leszarnák, mások csak sietnének.
    -Valahogy figyeli, hogy a linkre való kattintás után hogy viselkedem. Ha jól akarják csinálni, akkor bele kell túrni a böngészőprogramba is, mert a html és társai ilyenre nem alkalmasak, egyébként is privát infót tartalmaz, tehát nehézkes. Gyengébb megoldás, de talán az egyetlen járható, ha csak a google-oldalán való mozgást figyeli. Itt nincs sok lehetőség, csak olyanok, hogy pl ha egy linkre kattint, és ott be is fejezi a keresést, akkor valszeg jó volt a találat, de ez megbízhatatlan. Bár hosszú távon működhet.

    Naszóval rdekes lesz ez.
  • redmedve #6
    Szerintem google is néz statisztikát, elég alapvető ötlet.

    Egyébként mi az hogy a wikipedia alkotói? Esetleg alapítói, nem? :)
  • smv #5
    Nemis, mert te 6 sort írtál, ő meg 1-et
  • juzosch #4
    Én is ezt mondtam:)