Berta Sándor

Önállóan fejleszt keresőt Németország

Egyedül fejleszti az új generációs online keresőt Németország. Mindez azt jelenti, hogy kérdésessé vált a további német szerepvállalás a Quaero nevű európai keresőprogramban.

"Németország először önállóan fogja kifejleszteni a Theseus nevű internetes keresőt és majd csak később dönt arról, hogy az így szerzett információkat és tapasztalatokat megosztja-e Franciaországgal" - mondta Hartmut Schauerte, a német gazdasági minisztérium államtitkára a Potsdamban megrendezett első német informatikai csúcstalálkozón.

Mint ismeretes, a Quaero lenne az első olyan európai kereső, amit kifejezetten a Google alternatívájaként akar közösen kifejleszteni Németország és Franciaország. Azonban egyre gyakrabban merült fel, hogy változtatni kellene az eredeti célkitűzéseken, hiszen a szakemberek időközben már egy intelligens keresőt szeretnének létrehozni, amely például a golf szó megadásakor megkülönbözteti a sportot és az autómárkát, és eszerint rendszerezi a találatokat is.

A Theseus azonban nemcsak egy egyszerű kereső lesz, hiszen később a tervek szerint hozzáférhet majd a német könyvtárak, múzeumok és archívumok adatbázisaihoz is. A 280 millió euró költségvetésű programban részt vesz többek között a Siemens, a SAP, valamint a Fraunhofer Intézet is. Kiderült az is, hogy a Theseus egyike lesz a német kormány által fő programként megjelölt projektnek.

Mindezek tükrében azonban kérdésessé válik a Quaero további sorsa, hiszen Franciaország nem biztos, hogy évekig várni fog a Theseus eredményeire és önállóan fejleszteni akarja majd a szoftvert. Ezzel hullócsillaggá válthat az 1,7 milliárd eurós alaptőkével elindult hang-, illetve képalapú keresést is lehetővé európai kereső terve.

Korábban már komoly visszhangot váltott ki egy 19 éves német hallgató programja, amelyik képes nemcsak szövegekre, de képekre és audiofájlokra is rákeresni és sorrendbe rendezni. Ezzel a Würzburg melletti Mainbernheimből származó 19 éves diák feladta a leckét a keresőpiac többi szereplőjének. A Markus Franz által létrehozott kereső prototípusa az M4 nevet viseli. Figyelemreméltó, hogy a programban már számos olyan funkció is van, amelyet a Quaero nevű európai kereső fejlesztői még csak terveznek létrehozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Atti_ #6
    márha ez tényleg hang és kép !alapu! keresést jelent és nem hang és kép keresést.
  • _Atti_ #5
    hang és képalapu kereső.. ezen már gondolkoztam hogy mikor fogják megcsinálni..
    ennyit az ismerd fel a képről topicokról:P
  • BlackRose #4
    Már neeee..., hogy miért kell az államnak ilyen dolgokba keveredni, egy vagy több Német CÉGNEK kell keresőt fejlesztenie (ha van benne üzleti érdek), ez rendben van, de Németországnak... a socializmus, kommunizmus, intervencionalizmus sajnos még soha nem élt és nem virult ennyire, miért kell az adófizetők pénzét pazarolni, főleg ha a Google, MSN és a Yahoo már mindent megkeres németül is, ha nem akkor meg ez egy esély néhány új Német start-upnak.
  • PíszLávJuniti #3
    Anshluss ausztriával?
  • JYeti #2
    De miért nem lehet együttműködni ?
  • csorfab #1
    Jah, biztos úgy fejlesztik, hogy 10 évre visszamenőleg minden user keresését feljegyezze, és nevet, címet mentsen mellé...