Gyurkity Péter

Feloldották a kínai wiki-cenzúrát

A Riporterek Határok Nélkül értesülése szerint Kínában ismét elérhető a Wikipedia internetes lexikon oldala, de kizárólag az angol nyelvű verzió, vagyis a feloldás csak a külföldnek szánt jelképes lépés.

A szervezet kijelentésére hivatkozva több forrás is arról számolt be, hogy a kínai hatóságok feloldották a Wikipedia angol nyelvű változatának eddigi blokkolását, vagyis az ország internetezői számára ismét elérhetővé vált az oldal. A dolog egyetlen bökkenője, hogy a kínai nyelvű portál esetében továbbra is él a tilalom, vagyis a jelképes lépés valószínűleg csak a külföldnek szól.

Az ázsiai ország még novemberben tiltotta le az elérést, amivel valószínűleg nyomást akartak gyakorolni az enciklopédia üzemeltetőire, határozottan jelezve, hogy a szabad véleménynyilvánítás nem lehetőség. Ezzel kapcsolatban a Riporterek Határok Nélkül nem győzte dicsérni Jimmy Wales és társai kitartását, akik mindezek ellenére nem adták be derekukat, és nem engedték megnyirbálni az oldal funkcióit. A részleges feloldás tehát nemcsak gesztus, hanem a kudarc beismerése is egyben, amely a kommunista rezsim tehetetlenségét mutatja.

A legnagyobb akadály, a kínai változat blokkolása azonban továbbra is gondot jelent, amit nem lesz egyszerű kiküszöbölni. Mivel az ország lakosságának túlnyomó többsége nem beszéli az angolt, a hazai oldal elérésének korlátozása gyakorlatilag ugyanolyan hatást ér el, milliók kénytelenek lemondani a hozzáférésről. Az újságírókat tömörítő szervezet azonban nemcsak a kormányzat felelősségét firtatja, hanem elítélően nyilatkozik egyes amerikai cégekről is, amelyek sejtésük szerint együttműködnek ezen állapot fenntartásában. A kérdést tehát nem lehet elintézni a hatalom makacsságával, ebben legalább ilyen fontos szerepet játszanak a behódoló vállalatok is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lpmaskmancick #7
    buzi sárga kis bandzsiszeműek bekaphassák!!!!
  • Denniske #6
    Nyilván van megoldás arra, hogy olvashassanak wikit, de most az egyszerű felhasználókról beszélünk. Elég lenne egy gateway, aztán csók.
  • mogyi925 #5
    A Google külföldi oldalai elérhetők Kínában? Mert akkor itt meg tudják nézni a tárolt változatokat, ami nem a wikipedia.org-ról jön, hanem a google.com-ról. A helyi Google sajnos nem jó, mivel az is cenzúrázott.
  • Taxy01 #4
    Azért nem lehet jó így élni. Mondjuk a COCOM lista sem volt semmi, úgyhogy nekünk sem újak a korlátozások. De biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb ott is megbukik a dolog.
  • Darth Sith #3
    " nyomást akartak gyakorolni az enciklopédia üzemeltetőire, határozottan jelezve, hogy a szabad véleménynyilvánítás nem lehetőség"
    no comment.
  • Darth Sith #2
    múltkor feloldották, két hét múlva cenzúrázták, majd lezárták. most megint megnyitják 1-2 hétre, hogy azt higyjék elértek valamit, majd kezdődik elölről. Mint egy szinusz függvény...
  • Emmegki #1
    Elvtársak, lejárt az időtök! Ha belegebedtek akkor sem tudjátok ellenőrizni a netet. A WP meg alapból a demokráciáról szól.