Berta Sándor

Európai audio- és videokereső keresőt fejlesztenek

Hivatalossá vált, hogy az Európai Bizottság a jövőben támogatja a Fast Search & Transfer (FAST) által vezetett PHAROS európai multimédiás keresőplatform kifejlesztését.

A programban részt vevő szakemberek azt szeretnék elérni, hogy a Platform for Search of Audiovisual Resources across Online Space (rövidítése PHAROS, a híres ókori világítótorony) egyaránt megfeleljen a felhasználók jelenlegi, illetve jövőbeni követelményeinek és igényeinek. Az új szolgáltatás így egyaránt konkurense lehet a franciák által fejlesztett Quaerónak és a németek által nemrég bejelentett Theseusnak is.

A tervek szerint a platform egyaránt lehetővé teszi majd a hang- és a videofájlok keresését, személyre szabható lesz, el fogja tárolni beállításainkat, kedvenc témáinkat, valamint számos nyelvet és kultúrát támogat majd. A fejlesztők remélik, hogy ezáltal a PHAROS megváltoztathatja az eddig kialakult keresési szokásokat és a kultúrák közötti kommunikációt nemcsak az üzleti életben, de az átlag felhasználók számára is.

A projektben számos európai távközlési és médiavállalat vállalt kisebb-nagyobb szerepet. Ez nemcsak az együttműködést erősíti, hanem így akarják biztosítani, hogy a PHAROS-t később sok országban használhassák. A keresőplatform kifejlesztésében kilenc európai államból (Ausztria, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország és Svájc) összesen 13 cég és szervezet működik együtt.

A vállalatok között van az Ingegneria Informatica, a France Télécom, a Hannoveri Egyetem L3S Kutatóközpontja, a Fraunhofer Intézet Digitális Médiatechnológiai Intézete, az École Polytechnique Fédérale de Lausanne, a The Open University Konwledge Media Institute, a Fundació Barcelona Media Universitat Pompeu Fabra, a finn Technikai Kutatóközpont, a Circom Regional, a Metaware, a Web Model, a FAST és a Sail Labs Technology.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)