Specker Balázs

Az IBM és a Yahoo a Google babérjaira pályázik

Az IBM és a Yahoo egy ingyenes, belépő szintű vállalati kereső alkalmazással rukkolt elő, amely a tervek szerint a piac alsó szegmensét uraló Google Mini keresőeszköz uralmát hivatott megdönteni.

Az ingyenesen használható IBM OmniFind Edition akár 500 ezer dokumentum indexelését is képes elvégezni, és több mint 200 fájltípust kezel - derül ki a Nagy Kék sajtóközleményéből. Egyes piaci elemzők szerint ezzel az indexelő képességgel a két óriáscég közös gyermeke valódi veszélyt jelenthet a Google hasonszőrű megoldására. A Google keresőszoftverrel felszerelt Google Mini hardver 50 ezer állományra hitelesített, legolcsóbb változata 1995 dollárba kerül, míg a csúcskategóriás - 300 ezres - modellért 8995 dollárt kell fizetniük a keresni vágyó vállalatoknak.

"A Google-nak valahogyan reagálnia kell majd erre a termékre, hogy - esetleg a nagyobb indexelő kapacitással - megkülönböztesse a Minit ingyenes vetélytársától" - vélekedett Matt Brown, a Forrester Research piackutató cég elnöke a ComputerWorld oldalán.

Azonban Brown azt is elmondta, hogy az IBM OmniFind Yahoo Edition természetszerűleg nem veheti fel a versenyt az olyan közép-, illetve felsőkategóriás kereső-megoldásokkal, mint amilyen a Google Search Appliance vagy a Fast Search & Transfer ASA, illetve az Autonomy terméke. Ezeknél a szoftvereknél ugyanis számos kiegészítő szolgáltatás - így a különböző forrásokból való indexelési lehetőség - is adott.

Az IBM-Yahoo keresőjét egy webes felületen keresztül érhetik el a végfelhasználók, amely külcsínben és belbecsben is a sokak számára ismerős Yahoo keresőmotorját igyekszik követni. Ezenkívül alapból két alternatív felhasználói felületre is lehetőség van, de a kereső-doboz beágyazható más weboldalakba is, sőt a cégek IT-s szakemberei testreszabott felületet is létrehozhatnak az API (Application Programming Interface) segítségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!