Gyurkity Péter

Földrajz­verseny az USA és Nagy-Britannia között

November közepe óta tart az internetes megmérettetés a két ország állampolgárai között, akik azt szeretnék eldönteni, melyik fél tájékozottabb a földrajz terén. A cél az oktatás, illetve a sztereotípiák eloszlatása.

A Geography Cup 2006 névre keresztelt verseny két kezdeményező révén indult útjára, akik a két ország lakosainak tudását szeretnék letesztelni. A brit Daniel Raven-Ellison, valamint az amerikai Roger Andresen úgy vélik, elsősorban alaptalan vádakon alapulnak az egymást szapuló kitételek, amelyekben a szigetországbeliek járnak elől. A britek ugyanis előszeretettel "emlékeznek meg" amerikai riválisaik szegényes tudásáról, ami gyakran szolgál rossz tréfák, anekdoták alapjául.


Ennyire talán nem siralmas a helyzet

Az online kvíz keretein belül 13, véletlenszerűen kiválasztott országot kell megnevezni a térképen, amely gyakran mindkét oldalon komoly gondokat okoz. Az ötletet olyan felmérések szolgáltatták, amelyeket a közelmúltban folytattak le, és amelyek rávilágítottak a súlyos hiányosságokra. Az amerikai tizenévesek például kevesebb mint 40 százaléka tudja elhelyezni Irakot a térképen, ami meglehetősen szegényes eredmény, míg másoknak egyéb országokkal, illetve kontinensekkel gyűlik meg a bajuk.

A november 14-i rajt óta mintegy 18 ezren vettek részt a játékban, és a két csapat fej-fej mellett halad. A legtöbb játékosnak a különböző csendes-óceáni szigetek, karib-tengeri szigetcsoportok és államok, illetve több afrikai ország elhelyezése jelent gondot, ami tendenciózus jeleket mutat. Anderson véleménye szerint egyes régiók egyszerűen nem léteznek a nyugati emberek számára, ezen az állapoton pedig mielőbb változtatni kellene.

Maga a kvíz egyébként egy nemzetközi verseny ötletén alapul, amely 2003-2004 között Földrajzi Olimpia néven futott. Ennek nevét a NOB kifogásai miatt később megváltoztatták, majd két országra szűkítették le a kört, mivel nem tudták megfelelően megszűrni a játékosokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #59
    Lehet, hogy lentről úgy tűnik, a PM nem csinál semmit, és lehet, hogy néha igaz is, de többnyire a munkája alapvető fontosságú a projekt sikeréhez. Az ő feladata többek között megteremteni az optimális munkakörülményeket a dolgozóknak, szervezni a folyamatokat, összetartani a csapatot, és képviselni a projekt és a csapat érdekeit a külvilággal (felső vezetés, megrendelő, stb.) szemben.
  • loga #58
    Persze tehetségek voltak, de az iskoláink szinte 1999ig sokkal magasabb szinten tanította meg az embereket mint més angolszász országokban (talán még most is)
    Persze azon lehetne vitatkozni hogy a főzést vagy a szorzás a fontosabb e.
    Mi kell az élethez jobban...
    Mert kb amit az általános elsőben MO-on mi tanulunk az nekik círka 2év és az iskolák kb úgy hasonlíthatóak össze hogy itt középiskola az UK-ban a college.

    Azért mert mostanában nem hallani magyar csengésű neveket akik esetleg valamiben kivállóan teljesítenek? Talán mert az apja nem Magyar? Minden középeurópai országból mennek nyugatra emberek tanultak és kevésbé.
    UK ban is elég sok az indiai meg a lengyel orvos talán még a Magyar is csak más névvel és lehet, hogy a kedvedért szólalna meg Magyarul.
  • loga #57
    1.:Tudod ez a Mi csináltuk mentalitás mindenkiben benne van, mewrt ugye mikor a projektmenedzser azt mondja mi legyártottuk az Xboxot és hű de nehéz munka volt (persze minden dokumentációt már készen kapott amin semmit sem kellett kitalálni)egész végig nem csinált semmit mert ha volt probléma akkor is a technikusok meg a karbantartok-nak kellett megoldani minden felmerulő akadályt és tudod a SORON dolgozá embereknek lett bőrkeményedés a kezén a rosszúl kitalált sorállomáson...Akkor nekem ne dumáljon ilyen csináltuk szöveget mert falnak megyek tőle.
    Mert ott személyesen magát is beleérti és tudod nem a technikus kapja a bónusz 200ezret hanem a menedzser aki logatta a labat a nagy semmibe.
    De mikor a mi igenis nem vagyunk jelentéktelen Ország mert nekünk volt a világon a legtöbb feltalálónk, és az összes többi ország befoghatja akkor a MI az a hazámat és népemet jelenti.
    De ha mindenképpen kötekedni akarsz akkor úgy érted ahogy akarod...

  • BlackRose #56
    Ha Neumann, Teller és a többiek nem lettek volna kiváló tehetségek, a kalapjukhoz tűzhették volna az alapokat amelyet itt kaptak, vagy akárhol is kapták... ugyanis az iskolák, egyetemek szeretik valakinek a sikerét a sajátuknak tekinteni, ugyanígy az országok is, pedig a valóság az, hogy sokezren kapták ugyanezeket az alapokat, mégiscsak egy Neumann, egy Teller létezett. Ehez semmi köze sincs az oktatás helyszínének, (na jó nem semmi, de nem sok), két komoly dolog miatt van az amit Neumann vagy Teller csinált, az egyik, hogy kiváló tehetségek, átlagosnál sokkal inteligensebbek voltak, a másik dolog pedig mert törekedtek, mert sikeresek akartak lenni és ehhez abban az időben alkotni kellett. Ha pl. nézgelődsz egy picit a neten, vagy tölts le a Lavrence Livermore National Laboratory (Teller Ede alapító volt és sokéves igazgató) - Science and Technology folyóiratát (www.llnl.gov) láthatod a sok csapatfényképen, hogy ma az új Teller Edék és Neumann Jánosok ázsiából vannak (főleg India, Kína, Dél-Korea, Bangladesh, Pakisztán, stb.) ugyanakkor olvas tudományos munkákat, a valamikori középeurópai és német hangzású nevek helyezz ma Kumar Mashahari meg hasonló van a papírokon.

    Na most lehet, hogy Dél-Kóreában magas szintű a képzés, de Indiában, Bangladeshben és Pakisztánban nem hinném, viszont ezekben az országokban is vannak nagy tehetségek amelyeknek elegük van piszkosvizet inni, lyukasgatzában járni és szakadatlanul tanulnak, dolgoznak, hogy kitörjenek a szegénységből. Ugyanez volt jellemző a világháborúkkal megtépázott közép-európára is Teller és Neumann idejében. Persze akkoriban még találtak más nyugati vagy amerikai születésű munkatársat is, mert ott is sokan törekedtek feltörni a jobb életbe. Ma nehéz elképzelni egy amcsit akinek már nagyszülei is az USA-ban születtek, hogy nagy motivációja legyen, ugyanis felgyülemlett egy családi vagyon amely szép életet biztosít neki már gyerek korában, aztán miért fizikázna meg matekozna, elmegy jogásznak vagy politikusnak (van neki miből eljárni az egyetemre ugye)... sokszor ezt elfelejtik az emberek. Nyomor kell, hogy az ember átlagon felülit produkáljon - és nyomor van Indiában vagy Pakisztánban éppen elég, a jólétben ez sokkal nehezebb dolog, mert nincs motiváció... na de ez már off topic. Hogy miért van mosz európában szárazság még pl. itt középeurópában is ahol azért nincs valami nagy jólét, azt megpróbálom magyarázni egy egyszerű ténnyel, egész életönkben azt magyarázzák, hogy mit nem csinálhatunk... teljesen negatív oldalról vagyunk nevelve, nem mehetsz az USA-ba mert nem kapsz munkaengedélyt, vizumot, 10000 dollárodba kerül az egész dolog, úgysincs rá pénzed, nem kellesz ott senkinek... mindenfelé korlátokat állítanak elébbünk, meg mi is már automatikusan... amikor valamit meg kell csinálni, nem a megoldást keressük, hanem az okot ami miatt el sem kell kezdeni, mert úgy sem fog sikerülni.

    Ázsiában más a dolog, ott nem szabad gondolkodni, ha szart nyújtanak az Indiai azt is elkapja, azzal a filozófiával, hogy lehet, hogy arany, és ha szar akkor könnyű eldobni, mert ha nem kapja el, akkor elkapja valaki más előlle (egy milliárdos országban ez nem kérdés), és akkor soha nem eszik, soha nem kap semmit, nekik semmi sem lehetetlen, ha kell átusszák az óceánt, de mennek a jobb feltételek felé, ha kell pénz nélkül egy gatzában... európában ez ma elképzelhetetlen, pedig Neumann és Teller is hasonlóan csinálták.
  • Tetsuo #55
    Ha Neumann, Teller meg a többiek itt nem kapják meg az alapokat, akkor nem valószínű h ekkorát alkottak volna.
    Az akkori (soxor rossz) magyar körülmények, (a nagyon kiváló) magyar oktatás nélkül amerikában max punnyadt cégvezetők lettek volna. Persze ezt objektíven soha nem tudjuk meg, de én így gondolom. :)
  • AranyKéz #54
    ahemm...
  • BlackRose #53
    Nézd én magyar vagyok és tényleg becsülöm a magyar nemzetet, de szédületesen rühelem amikor "A" nagyobb magyar akar lenni "B"-től. Különben a pontosság kedvéért Neumann Jánost amikor a számítógépen dolgozott John von Neumann-ak hívták, Teller Edét amikor a H bombán dolgozott Ed Teller-nek, Szilárd Leó-t amikor az atomhasadáson dolgozott Leo Szilard-nak stb. egyikük sem csinált volna sokat a drága kis hazánkban, és ha a zsidókat nemzetnek tekinted (persze, hogy nemzet) akkor ezek az emberek magyar anyanyelvű zsidók voltak, némileg azért különböznek a sok "hazafias" szuper magyaroktól akik elvannak szálva. Ugyanakkor ezek az emberek éptettek a többezer éves multra és komolyan alkalmazták pl. Einstein és Newton fizikáját vagy Kepler, Pitagorasz és xyz matematikáját, ugyanakkor a vegészek munkáját, és sorolhatnám még sokáig. Ha akarsz tényleg valamit megtanulni olvasd el a következő szöveget...

    http://www.econlib.org/LIBRARY/Essays/rdPncl1.html

    persze féreértés ne legyen, ezeknek az embereknek komoly helyük van az emberiség történelmében, szerintem nagyobb mint ahogyan sokan gondolkják, de azért engedje meg a világ, ideje lenne valamit csinálni is nekönk magyaroknak nemcsak megszakítás nélkül pofázni és magunkat melbe verni, hogy micsoda nagy valakik vagyunk, mert valamikor 50+ évvel ezelőtt néhány honfitársunk sokat adott a világnak. Ez az ő dicsőségük nem az enyém, nem a tied és nem a magyaroké (meg persze nem is az amcsiké).
  • rhonkhan #52
    te nagyon sügér vagy már bocsi...
    Neumann János nevét hallottad már?
    Esetleg Teller Ede nevét?
    Esetleg azon sokak nevét, kik magyarországról amerikába, és nyugat európába menekültek, és feltaláltak olyan dolgokat, hogy szinte fel fogni sem tudnád jelentőségüket a világ fejlődésében...
    Nem mi "szartuk a spanyol viaszt" mi ennél nagyobbat "szartunk" és jobbat, magyarok.
    Ez a nép szinte kitörölhetetlenül bevéste magát a történelembe!
    Azért mondom hogy kitörölhetetlenül mert már vagy 1500 éve megpróbálják kitörölni népünket a történelemből!!!!
    Így is elég nagy baj, hogy történelmünk egy részét, 1000 körül, megírták Rómában...
    De a lényeg nem veszett el a múltból, és nemfog az elmúlt századból sem szerintem, míg kevesek emlékeznek rá...
    És nézz utána, hogy mennyire ott voltak mindehol a magyarok, az első helyeken.
  • Gerygrey #51
    "mi csináltuk a számítógépet nekik" - iiiigen? Mármint kicsoda? Te, és még? Tipikus magyar mentalitás, ez a "mi szartuk a spanyolviaszt" mellveregetés, semmivel sem jobb a nyálas amerikai hazafias bőrbe bújtatott öntömjénezés. Te csináltad az atomot is? Gratulálok, ügyes vagy. De mondd már el légyszi hogy kell, mert én is csinálnék egyet, csak úgy itthonra, mer' mért ne.
  • virs lee #50
    Már mér lenne jelentéktelen? Mi csináltuk az atomot meg a számítógépet nekik (meg sokminden mást).