• BlackRose
    #56
    Ha Neumann, Teller és a többiek nem lettek volna kiváló tehetségek, a kalapjukhoz tűzhették volna az alapokat amelyet itt kaptak, vagy akárhol is kapták... ugyanis az iskolák, egyetemek szeretik valakinek a sikerét a sajátuknak tekinteni, ugyanígy az országok is, pedig a valóság az, hogy sokezren kapták ugyanezeket az alapokat, mégiscsak egy Neumann, egy Teller létezett. Ehez semmi köze sincs az oktatás helyszínének, (na jó nem semmi, de nem sok), két komoly dolog miatt van az amit Neumann vagy Teller csinált, az egyik, hogy kiváló tehetségek, átlagosnál sokkal inteligensebbek voltak, a másik dolog pedig mert törekedtek, mert sikeresek akartak lenni és ehhez abban az időben alkotni kellett. Ha pl. nézgelődsz egy picit a neten, vagy tölts le a Lavrence Livermore National Laboratory (Teller Ede alapító volt és sokéves igazgató) - Science and Technology folyóiratát (www.llnl.gov) láthatod a sok csapatfényképen, hogy ma az új Teller Edék és Neumann Jánosok ázsiából vannak (főleg India, Kína, Dél-Korea, Bangladesh, Pakisztán, stb.) ugyanakkor olvas tudományos munkákat, a valamikori középeurópai és német hangzású nevek helyezz ma Kumar Mashahari meg hasonló van a papírokon.

    Na most lehet, hogy Dél-Kóreában magas szintű a képzés, de Indiában, Bangladeshben és Pakisztánban nem hinném, viszont ezekben az országokban is vannak nagy tehetségek amelyeknek elegük van piszkosvizet inni, lyukasgatzában járni és szakadatlanul tanulnak, dolgoznak, hogy kitörjenek a szegénységből. Ugyanez volt jellemző a világháborúkkal megtépázott közép-európára is Teller és Neumann idejében. Persze akkoriban még találtak más nyugati vagy amerikai születésű munkatársat is, mert ott is sokan törekedtek feltörni a jobb életbe. Ma nehéz elképzelni egy amcsit akinek már nagyszülei is az USA-ban születtek, hogy nagy motivációja legyen, ugyanis felgyülemlett egy családi vagyon amely szép életet biztosít neki már gyerek korában, aztán miért fizikázna meg matekozna, elmegy jogásznak vagy politikusnak (van neki miből eljárni az egyetemre ugye)... sokszor ezt elfelejtik az emberek. Nyomor kell, hogy az ember átlagon felülit produkáljon - és nyomor van Indiában vagy Pakisztánban éppen elég, a jólétben ez sokkal nehezebb dolog, mert nincs motiváció... na de ez már off topic. Hogy miért van mosz európában szárazság még pl. itt középeurópában is ahol azért nincs valami nagy jólét, azt megpróbálom magyarázni egy egyszerű ténnyel, egész életönkben azt magyarázzák, hogy mit nem csinálhatunk... teljesen negatív oldalról vagyunk nevelve, nem mehetsz az USA-ba mert nem kapsz munkaengedélyt, vizumot, 10000 dollárodba kerül az egész dolog, úgysincs rá pénzed, nem kellesz ott senkinek... mindenfelé korlátokat állítanak elébbünk, meg mi is már automatikusan... amikor valamit meg kell csinálni, nem a megoldást keressük, hanem az okot ami miatt el sem kell kezdeni, mert úgy sem fog sikerülni.

    Ázsiában más a dolog, ott nem szabad gondolkodni, ha szart nyújtanak az Indiai azt is elkapja, azzal a filozófiával, hogy lehet, hogy arany, és ha szar akkor könnyű eldobni, mert ha nem kapja el, akkor elkapja valaki más előlle (egy milliárdos országban ez nem kérdés), és akkor soha nem eszik, soha nem kap semmit, nekik semmi sem lehetetlen, ha kell átusszák az óceánt, de mennek a jobb feltételek felé, ha kell pénz nélkül egy gatzában... európában ez ma elképzelhetetlen, pedig Neumann és Teller is hasonlóan csinálták.