Berta Sándor

Internetes viselkedési útmutató az amerikai hallgatóknak

Az amerikai egyetemek diákjainak minden évben végig kell hallgatniuk az iskoláik vezetőinek és tanárainak viselkedési intelmeit. Egy ideje a szabályok közé bekerültek az internetes viselkedési útmutatások is.

Az amerikai egyetemek kínosan ügyelnek arra, hogy rendszeresen felhívják a jelenlegi és a leendő diákok figyelmét a viselkedési normákra. Ilyenkor mindig terítékre kerül az összes lehetséges kérdés, legyen szó az alkoholról, a drogról, vagy a tanulók fizetési és más kötelességeiről. Az iskolaigazgatók és a tanárok néhány hónapja felfigyeltek az online világban rejlő veszélyekre is. Így most már a MySpace.com vagy a facebook.com is ugyanúgy részét képezi az eligazításoknak, mint a többi kérdéskör.

"A viselkedési útmutatásoknak napjainkban már fontos részét képezi, hogy felhívják a diákok figyelmét az internetben rejlő lehetőségekre, de a világháló árnyoldalaira is. Sok tanuló ilyenkor láthatóan megdöbben vagy meglepődik, mintha azt hinnék, hogy ezek a közösségi oldalak nem képezik részét a globális világhálónak, hanem csak a maguk saját kis világának" - nyilatkozta Tracy Tyree, a Susquehanna Egyetem munkatársa. Sok fiatal látszólag nincs tisztában azzal, vagy csak egyszerűen nem veszi komolyan, hogy az általuk az interneten közzétett szövegeknek és fotóknak komoly következményei is lehetnek.

Az Északnyugati Egyetem gyakorlatilag a teljes lány focicsapatát kirúgta, miután a világhálón kompromittáló fotók jelentek meg a diákokról. De az amerikai egyetemek és főiskolák előszeretettel alkalmaznak más szankciókat is, ha például bizonyítható, hogy valaki alkoholt fogyasztott. Ez pedig gyakran megállapítható a partikon készülő, később nyilvánosságra hozott felvételek alapján. A Penn Állami Főiskolán komoly büntetést kaptak azok a tanulók, akik egy meccs során berohantak a pályára, de a George W. Bush elleni merénylettel viccelő társuknak is kellemetlen perceket okozott az amerikai titkosszolgálat.

Az iskoláknak nem kötelessége az interneten kutakodni diákjaik után, azonban a legtöbb intézmény él ezzel a lehetőséggel és előfordulhat, hogy a tanuló éppen egy álnév mögé rejtőző tanárnak adja ki magát. Később pedig csodálkozik, amikor megbüntetik. A Nagy Testvér már itt is mindig figyel...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #8
    Egyetértek pemga-val, a két rendszer bár hasonló lehet (bizonyos szempontokból), de nem ugyan az.
    Ez a két rendszer a jelenlegi 2 legerősebb szélsőség.
  • scnad #7
    Honnan gondolod ? Sokmindenről nem tudunk, amit ott csinálnak, csak sejthetjük ...
  • pemga #6
    Azért ez nem teljesen ugyanaz. A kirúgott diákokat nem vitték el munkatáborba Alaszkűba olajkutakra dolgozni ahonnan sajnos már nem tértek vissza. De az éppen aktuális folyóba sem lőtték őket. A jelenleg sem stimmel, Kínában pl. nem ildomos Tibetről beszélni, netántán kimenni az utcára tüntetni, mert ők tényleg lelőnek (kivéve ha az ellen tüntetsz, hogy a japánok "kifelejtették" a kínai mészárlásaikat a tankönyveikből). Bokor elnök képét sem kell minden reggel szépen megtörölgetni a portól, vagy az óvodában zengzetes dolgokat hallgatni róla nehéz gyermekkoráról.

    Nagyon nem ugyanaz...
  • lazly #5
    Teljesen egyetertek, jelenleg a vilag legnagyobb rendorallama Amerika.

    A cikk utolso mondatahoz szolnek par szot: "A Nagy Testvér már itt is mindig figyel..." Nem itt, hanem ott. :)

    Magyarorszagon szerencsere nem azzal toltik a oktatok a szabadidejuket, hogy kemkednek, majd "megbuntetik" oket. :) Hanem a fiatalabbak azzal, hogyha party van, abbol ok se maradjanak ki, idosebbek meg a tudomanyos rangjuk apolgatasaval. Es ez igy van rendjen.
  • scnad #4
    Ahogy elnézem :
    Amerika = Szovjetúnió - Kommunizmus + Kapitalizmus

    Ja, és ott nem KGB, hanem CIA van, amúgy a két cég kb. ugyanaz ...
  • Duncan Idaho #3
    Biztos van egy bugyor a pokolban azoknak az iskolai alkalmazottaknak is akik a diákjuk után kutakodnak!
  • Duncan Idaho #2
    Még szerencse h amerika a szabadság országa nem?
  • juzosch #1
    "a George W. Bush elleni merénylettel viccelő társuknak is kellemetlen perceket okozott az amerikai titkosszolgálat"

    no comment