Gyurkity Péter

Az interneten Darwin összes műve

Rendhagyó projekt keretében teszi elérhetővé a Cambridge Egyetem Charles Darwin összes publikációját és feljegyzéseit a világhálón. A évekig tartó bővítés eredményeként 2009-re a tárház a duplájára növekedhet.

A Cambridge különálló weboldalon teszi közzé a műveket, szöveges formában, rengeteg eredeti illusztrációval, képekkel kiegészítve, és a művek jó részét akár meg is hallgathatjuk. A gyűjtemény érdekessége, hogy első ízben törekszik a teljességre, és még a korábban ellopott feljegyzések másolatát is magában foglalja, abban a reményben, hogy az eredeti változatok végül mégis megkerülnek.

Az ingyenes tárház jelenleg mintegy 50 ezer oldalnyi szöveget foglal magában, 40 ezer képpel kiegészítve, többek között a Journal of Researchers első példányaiból, Az ember származása és a nemi kiválasztás, az Egy természettudós utazásai című kötetekből, illetve A fajok eredete első öt kiadásából. John van Wyhe, a projekt első embere szerint olyan átfogó anyagot sikerült összeállítaniuk, amely eloszlatja majd a természettudóssal kapcsolatos mítoszokat és félremagyarázásokat. Az elkövetkező három évben további bővítéseket terveznek, sőt, 2009-re megduplázódhat az anyag.

Külön érdekességnek számítanak az Egy természettudós utazásai egyes, eddig kiadatlan részletei, illetve az utazás alatt használt feljegyzések. Az eredeti példányt ugyan a nyolcvanas években ellopták, ám a mintegy 20 évvel korábban elkészített mikrofilm alapján sikerült egy másolatot közzétenni. Az egykori tudós leszármazottja, Randal Keynes, egyébként azt reméli, hogy ennek révén az ellopott példány megtalálói, vagy új gazdája visszaszolgáltatja majd az értékes iratot.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az új oldalt nehézkesen, vagy egyáltalán nem tudjuk megtekinteni. Remélhetőleg a kezdeti roham lanyhulásával javulni fog a helyzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • imuthesz #4
    http://www.azevolucioscsalas.com
  • Dj Faustus #3
    És ami jó az egészben: oktatási célból ingyenesen használható, idézhető, csak a weboldalon való újrapublikálást és egyéb újraközlést teszik írásos hozzájárulástól függővé.
  • Dj Faustus #2
    1882. április 19-én.
  • AranyKéz #1
    Még jó hogy. Mikor is halt meg?