Gyurkity Péter

Az iskolákban hódítana a Google

A keresőcég a tengerentúlon az oktatási intézmények figyelmébe ajánlja ingyenes online szoftvereit, amelyekkel kiválthatják a drága szövegszerkesztőket és táblázatkezelőket. A kezdeményezés reklámnak sem utolsó.

A Google for Educators néven elindított program nem mást tűzött ki célul, minthogy megnyerje magának a tanárokat, illetve az iskolákat. Az alapelgondolás szerint a cég immár az interneten fellelhető ingyenes irodai megoldásai - így például a webszolgáltatásként érkező Writely és Spreadsheets, új nevén Google Docs & Spreadsheets - az iskolákban új otthonra találhat, leegyszerűsítheti a tanárok és diákok dolgát, valamint súlyos terhet vehet le az intézmények válláról, hiszen kiválthatja többek között a Microsoft drága szoftvereit. A többség kedvezően fogadja a programot, ám kevesen gondolják, hogy a szoftvercégnek ettől komolyan tartania kellene.

Jól tudjuk, hogy az online szövegszerkesztő és a táblázatkezelő feladata a hagyományos asztali alkalmazások kiváltása, egyben a csapatmunka megkönnyítése, mivel a dokumentumokat az interneten tárolhatjuk, ezeket bármely számítógépről elérhetjük, megszűnik tehát az eddigi relatív helyhezkötöttség. A Google nem utolsósorban attól reméli a gyors terjedést, hogy ingyen kínálja megoldásait, szemben az ágazat legtöbb szereplőjével, akik a megszokott alkalmazásokért vaskos összegeket kérnek el. Különösen nagy problémát jelent ez az iskolák számára, amelyek a tengerentúlon sem dúskálnak a pénzben. Éppen ezért lehet ideális megoldás az online szoftvercsomag a tanárok számára, akik így akár diákjaik beadandó munkájának formálódását is folyamatosan nyomon követhetik.

A keresőcég szemszögéből természetesen ez egyfajta kibővült marketing is egyben, hiszen a tanulók jelentik a felhasználók következő generációját, akik minden eddiginél könnyebben eligazodnak ebben a világban. Nagy előrelépést jelenthet a Google-nek, ha a tanulók tízezrei az ő szoftvereiken ismerkednek meg az irodai alkalmazásokkal, webszolgáltatásokkal, és általában véve a kooperációt igénylő feladatokkal. Internetes oldalukon elsősorban a tanárok számára készített anyaggal igyekeznek megkönnyíteni az átállást, kihangsúlyozva az online megoldások előnyeit.

Nem mindenki ért azonban egyet abban, hogy a Google ajánlata a legjobb, hiszen internetkapcsolat hiányában meglehetősen körülményes a webszoftverek használata. A cég a szélessávú kapcsolatok és általában a világháló gyors terjedésében bízik, miközben abban reménykedik, hogy az ingyenes megoldásokkal komoly alternatívává válhat a Microsofttal szemben. Redmondban sem bíznak azonban mindent a véletlenre: a Windows és Office Live oldalakkal hasonló célokat tűztek ki maguk elé, egyfajta biztosítékul, ha az új platform esetleg nagy népszerűségre tenne szert felhasználók körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #2
    Alapvetően csapatmunkára, másokkal megosztásra mennek rá; lehet pl. tag-elni, keresni bennük, publikálni csoportokban. A gugli szerkesztője és táblázatkezelője nekem valahogy még mindig fapadosnak tűnik a thinkfreehez képest. Igaz az sokkal izmosabb java-s fejlesztés (és sajnos néha fenn is akad a tűzfalon...)
  • Darth Sith #1
    kihagyom, nem feltétlenül örülnék hogy a dokumentumjaim közkézen legyenek a neten, bármennyire is azt mondják hogy védett...