Gyurkity Péter

Emigráns adatbázis az interneten

Az Egyesült Államokba kivándorolt ír, skót és angol ősöket kutathatják az érdeklődő internetezők, akik novemberben ingyen vehetik igénybe az interneten összeállított hatalmas adatbázist.

A www.ancestry.co.uk/ címen útnak indult adatbázis meglehetősen tág periódust ölel fel, hiszen tartalmazza mindazon személyek nevét, akik 1820 és 1960 között hajón hagyták el hazájukat, hogy az Újvilágban próbáljanak szerencsét, illetve találjanak menedéket. Novemberben mindenki számára ingyen hozzáférhető az oldal teljes tartalma, amely kitűnő példa arra, hogyan lehet a hagyományos családfakutató szolgáltatásokat kiegészíteni a világháló segítségével.

Nagy-Britanniából és az első világháborút követően függetlenné váló Írországból különböző okokból kifolyólag százezrek, milliók hajóztak át az Atlanti-óceánon. Az óriási mozgás méreteit jól mutatja, hogy a bevándorlók folyamatos áradatával (kiegészítve a természetes szaporulattal) az Egyesült Államok lakossága az 1820-as 9,6 millióról 1900-ra, vagyis alig 80 év leforgása alatt 76 millióra ugrott. Túl azon, hogy napjaink filmsztárjai, vagy ismert politikusok családfájában kutathatunk, az átlagemberek leszármazását is vizsgálhatjuk, külön tekintettel a hosszú úton szövődött kapcsolatokra, az így létrejövő új ágakra. Az adatbázis a kivándorlók nevét, életkorát, utolsó állását, illetve hivatalos úticélját tünteti fel. Megtalálhatók továbbá a velük utazó családtagok nevei, valamint az, hogy ki fizette az utat.

A szolgáltatás november 30-ig vehető igénybe ingyenesen, ezt követően fizetni kell majd érte. A különleges ajánlat annak alkalmából született, hogy a listában immár a több mint 100 kikötőbe beérkezett 100 millió személy neve található meg.

Hasonló adatbázis minden bizonnyal nem lenne haszontalan a magyar származású amerikaiak, illetve az itthon maradt családtagok számára sem. Hazánk területéről több hullámban indult meg nagyobb méretű kivándorlás, példaként említhető az első világháború előtti és utáni korszak, valamint 1956, amikor a szovjet megtorlás elől tízezrek menekültek a nyugati országokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #2
    Ez a történet, az angol, skot és az ir kivándoroltakról szol. Bizony, nagyon kellene a magyar emigránsokrol is összeszedni egy ilyen adatbankot. Talán akad egy válalkozó szellemű, magyar ember akinek ez sikerülne. Elöször csak az USA-Canada, majd Austrália, stb.
  • FtranX #1
    ez nagyon jó!
    regeltem és találtam öt, velem azonos vezetéknevű embert, akik 1913-ban vándoroltak ki nagyapám falujából és szinte biztosan a rokonaim. :D