Gyurkity Péter

YouTube-riválison dolgoznak a tévétársaságok

Ágazati értesülések szerint több nagy amerikai televíziós társaság, illetve ezek tulajdonosai érdekeltek egy YouTube-rivális portál létrehozásában, amely jövőre ölthet alakot. A cél a népszerűség meglovagolása.

A Fox, a Viacom, a CBS, valamint az NBC Universal állítólag jelenleg is tárgyal egy videómegosztó portál beindításáról. A cél a platform népszerűségének kihasználása, amely a televíziós tartalmak révén is nem lenne túlságosan nehéz feladat, és ezek a társaságok természetesen az esetleges pereket is elkerülnék. A jövőbeni partnerek abban reménykednek, hogy életképes szolgáltatást indíthatnak útjára valamikor 2007-ben.

A vállalatokhoz közel álló forrás szerint a négy társaság már az év eleje óta tárgyal, de még a jelenleg zajló egyeztetések is buktatókat hordoznak magukban. Pedig a cél közös: kifogni a szelet a YouTube vitorlájából, amely rövid két év alatt újoncból az internet egyik legnépszerűbb közösségévé nőtte ki magát. Jól mutatja ezt, hogy az oldalt naponta több mint 100 millió alkalommal töltik le, a megosztott tartalmak száma pedig szintén gyorsan növekszik. A Google 1,65 milliárd dollárt költött a felvásárlásra, és várhatóan egybeolvasztja az oldalt saját korábbi megoldásával.

Az egyetlen buktatót a szerzői jogi perek jelentik, amelyek meggátolhatják a további növekedést, sőt komoly veszélybe sodorhatják a portált. A Google állítólag félmilliárd dollárt különített el a perköltségekre, a YouTube eközben több tízezer videót törölt a megismételt panaszok hatására. Legutóbb a portál politikájának módosítását követelte a japán JASRAC, amely gyors automatikus törléseket eredményezne.

A négy társaság eközben saját webes lejátszót is tervez, amelyen szintén megtekinthetnénk a megosztott tartalmakat. A hírek szerint a Walt Disney nem csatlakozna a kezdeményezéshez, mivel saját márkája erejében bízik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #10
    ha az oldal emberei feljavítják a videót azzal elismerik hogy megnézik a tartalmat és valójában tudnák szűrni is. Ez így jó mert azt mondják hogy csináltak egy portált amit felügyelnek és mindenki azt csinál amit akar, a saját felelőségére. Az otthoni átlag felhasználó pedig jó hogy el tudja küldeni a videót jobb esetben sokszor) de ha kezd elterjedni a 100Megás internet talán már DVD minőség lessz, de akkor is otthon készítik őket.
  • Tetsuo #9
    Ha a Gúglinak volt 1,63 Mrd dollárja a vásárlásra, akkor lenne sávot szélesíteni is.. Vagy ennek a századáért írnának okos programozók egy megosztó - mégis weboldalfüggő- programot.
    A 'hobbiból videózásnál' nem hiszem, h általános lenne a (VHSnél rosszabb) digit minőség, ill a 200x200 felbontás.. Nem hiszem, h Ukrajnából töltik fel a legtöbb videót, a fejlett országokban az átlag kamera gondolom nem a SE K300i integrált fosa.
    Egy profi gárdától pedig mozi minőséget várok el, de lehet h bennem van a hiba..
    Nemtom h jön ide a híradó, a tartalomról nem szóltam egy szót sem; azzal nem lenne semmi baj, hiszen mindenki az érdeklődési körének megfelelően keres és valszeg talál, ha nem, akkor nem lesz YT felhasználó. Ennyi.
    Viszont a gyenge minőség sok embert eltántorít a használatától.. majd talán 4-5 év múlva.. persze akkor az igények is nőnek a kéklézerek, HD-tvk meg az újabb marketingcsodák hatására.
  • sathinel #8
    Lol vannak okosok)) szerintem cool a youtube, metacafe. az hogy nem nagy a minősége arra annyit hogy szerinted mennyi lenne DVD minőségben adni ezeket? mármint sárvszélességben főleg ha 3 milla ember nézi? A másik hogy otthoni emberek hobbiból, fun-ból felraknak videót. Fax-ot érdekli hogy rosz a minőség. Olyan videókat látsz amit átlag felhasználó megoszt más felhasználókkal. Nem egy profi gárda dolgozik hogy megfelelő formátumban menjen minden. Ha meg azzal van gondod hogy mi igaz és mi nem akkor ne nézz híradót, ne halgass rádiót, ne olvass újságokat. Ha ezeket megnézed tele csúsztatással. Akkor mi értelme ezeknek a dolgoknak? Na látod itt a gond. Nem az információ hordozóval van a gond hanem az emberekkel)
  • frederick01 #7
    "Amúgy meg a YouTube felhasználók 90%-ának, a user 1.0-nak bőven megfelel, akiknek az internet az MSN, chat, myVIP, iwiw és hasonló hülyeségekben ki is merült az internet."
    Jah, látom a weboldaladon, hogy te keményen foglalkozol ezeken kívül is mással. Kár, hogy ilyen weboldalt az öcsém is összerak egy délután, pedig ő nem ért hozzá. Ráadásul mindent loptál vhonnan máshol, és több éves elavult dolgokkal van tele az oldal. Ez viszi a pálmát: http://penge.extra.hu/hacks/hacks-kezdooldal.html
    Végülis igazad van, egy délután nekiállok, google-n keresgélek pár érdekes weboldalt, mindent ctrl+c ctrl+v aztán összerakom a saját weboldalam, és osztom az észt, hogy mekkora faszacsávó vagyok.
    Eszméletlen.
  • frederick01 #6
    "Talán preview-ra jó, h amit torrenten tölt az ember előtte belenézzen.. másra nem." Ez nagyon tetszett. A youtube mindenre jó, de erre biztos, h nem. Szted pont itt a youtube-on tudod megnézni, h milyen a minősége egy filmnek, amit a torrentről le szeretnél szedni? Te magad mondtad, h milyen pixelesek itt a videók.
    Egyébként igen, a sok igénytelen ezt a szart nézi minden nap, mert olyan dolgokat látnak, amit máshol nem. De szólj ha DVD-n megjelennek napi rendszerességgel ezek a videók, és megveszem, mert nekem is jobban tetszene jobb minőségben, de ha csak ez van, akkor mit lehet tenni?
  • Penge4 #5
    Jobb minőségű videókhoz már nagyobb sávszélesség is kéne. Minimum 2-3Mbit.
    Amúgy meg a YouTube felhasználók 90%-ának, a user 1.0-nak bőven megfelel, akiknek az internet az MSN, chat, myVIP, iwiw és hasonló hülyeségekben ki is merült az internet.
  • Tetsuo #4
    Vki magyarázza már el nekem, h a YouTube mire való!

    Annyira ratyi a minősége.. eszméletlen. A 21.sz-ban nehogymár a félcentis pixelekre gerjedjen ~3millió ember.
    Egy boxfórumon onnan ajánlottak videókat.. LOL, a régi Ali meccsek élesebbek voltak..
    Szexfórumokon is sokan arra élveznek, ha a Pamelának 5 pixelből áll a melle.. szerencsétlenek.
    Vicces és meghökkentő videóknál meg az ember azt találgatja, h a lány télleg befosott v ócska videótrükk..
    Persze még ma nem várható el online h.264, de affelé kéne haladnunk, nem?
    Kérdem én, akkor minek kell leváltani a DVDt, ha sok igénytelen ..pamparam.. ezt a xart nézi minden nap? Jólvan, tudom h a fogyasztás a lényeg; cseréld le a filmkollekciódat mer az jó neked, nézd a YouTube-ot egész nap, mer az jó neked..
    LOL Sok IQbajnok..
    Talán preview-ra jó, h amit torrenten tölt az ember előtte belenézzen.. másra nem.
    Persze kizárólag szvsz! :)
  • kricsi #3
    2007-re oly mértékben megnő a youtube népszerűsége hogy ezzel már elkésnek nagyon.

    Nemhinném hogy a napi töm milliós átlagot megdöntenék:)
  • heyman8909 #2
    az a sok millió ember, aki szokta nézni a youtube-os videókat...
  • Darth Sith #1
    és erre ki lesz kiváncsi?