Specker Balázs

YouTube-rivális a Microsofttól

A Microsoft a héten elindította új, internetes videocserélő oldalának béta verzióját.

A Soapboxra keresztelt szolgáltatás a - nemrég a Warnerrel is társuló - piacvezető YouTube babérjaira pályázik majd - állítja a BetaNews. A meglehetősen felosztott piacon többek között a Google Video, a Yahoo Video és a Revver verseng még a fő riválissal. Az MSN Video oldalán elinduló kezdeményezést a tervek szerint a Windows Live Messengerbe integrálják majd, hogy a felhasználók közvetlenül azonnali üzeneteikbe is beágyazhassák a videóikra mutató hivatkozásokat, illetve a Windows Live Spaces révén blogjaikra is felrakhassák őket.

A Soapbox felhasználók értékelhetik, kommentálhatják és meg is címkézhetik a videokat, a tartalomfrissítések azonnali követésére szolgáló RSS feedeket hozhatnak létre, valamint emailben oszthatják meg egymással a linkeiket. Ugyan csak maximum 100 MB-nyi videot tölthetnek fel, ám azok hossza és száma nem korlátozott. A hírek szerint a jobb láthatóság érdekében teljes képernyős nézetre is lesz lehetőség.

Rob Bennett, a Microsoft szórakoztatási és videoszolgáltatási részlégének vezérigazgatója elmondta, hogy az MSN havi 465 milliós látogatójával kiütik majd a YouTube-ot a nyeregből. "Még nagyon fiatal a piac. Ahhoz nem fér kétség, hogy sikerült gyorsan az élre állniuk, ám az újításokkal és a versengéssel még mindig rengeteg lehetőség van a növekedésre" - fogalmazott Bennett a CNet oldalán. A vezérigazgató a Microsoft MSN Spaceséhez hasonlította a helyzetet, amely 2004-es indulását követően a világ első számú blogoldalává nőtte ki magát.

A YouTube-tól eltérően a Soapboxon nem lesznek reklámok, ám Bennett szerint abból is pénzhez juthatnak majd, hogy - vélhetően prémium szolgáltatásként - a videokat az MSN Video fő oldalán is megjelentetik. Bennett emellett egy olyan - az MSN Videon fellelhető, licencelt tartalmakon kutató - keresőeszközről is beszámolt, amely a címkézett darabok közötti kapcsolat alapján segíti a videok keresését, illetve böngészését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • droland #11
  Az előbb pont erről beszéltem. Ha AB csinál valamit, majd CD is megpróbálja, akkor elkezditek ezt: "miért kell mindig mást majmolni miért nem találnak ki vmi újat?", de ha CD csinálja először, majd AB is követi, akkor meg nyitott mellel veritek magatokat, hogy: VÉGRE VAN ALTERNÍTVA IS!
 • testerlnx #10
  Kell a halálnak, tökéletes ez a flash-es megoldás, miért kell mindig mást majmolni miért nem találnak ki vmi újat? Vagy az túl innovatív lenne??
 • Gerygrey #9
  Egyébként szeretem ezeket a videós oldalakat, csak jöhetne már egy olyan ami mobilról is használható...
 • Gerygrey #8
  Mit jelent az hogy "közvetlenül" live messenger üzenetbe illeszthető hivatkozás? Youtube-linket nem lehet MSN-en elküldeni? Meg a blogba beillesztést is tudja, még a magyar Videa is (és nem csak blogba hanem bárhova, az én oldalamon is így van megoldva a "streaming") Szóval sok újdonságot nem ígér, a youtube közönsége nem fogja emiatt otthagyni az oldalt.
 • droland #7
  Most átmegyek Linuxosba:

  Jaj de jó! Lesz alternatíva...
 • gere1 #6
  sztem a porkolt.com is verseng :-))
 • blackgamer #5
  link nincs?
 • eörgs #4
  reklámok nélkül, aha :-c
 • wanek #3
  Na, ha ez is valami drm-es wmv lesz, akkor inkább bele se kezdjenek, mert biztos bukás lesz.
 • Morden23 #2
  Mint minden cég, ami egy bizonyos piaci szegmentumot fed le. Tudod, az üzletben ez a cél. :)