Gyurkity Péter

Európa nem szabályozza az online videókat

A korábbi javaslatot elvetve az Európa Tanács úgy döntött, hogy a szabályozó hatóságok feladatkörét nem terjesztik ki az online tartalmakra, ezt az ágazat szereplőire és az internetezőkre bízzák.

A ZDNet tudósítása szerint a brit Ofcom elsőként üdvözölte a döntést, amely kimondja, hogy a jelenlegi Televíziózás Határok Nélkül direktívát egyedül az úgynevezett on-demand tartalmakra terjesztik ki, amelyek a hagyományos televíziós szolgáltatásokra hasonlítanak. A tartalomszűrés tehát a jövőben sem érinti az interneten megosztott videókat, ezt a feladatot az ágazat szereplőire, az egyes cégekre, szolgáltatókra, illetve magukra az internetezőkre bízzák, akik eldönthetik, mely tartalmakat tartják elfogadhatónak, és melyek azok, amelyek megjelenését, terjesztését valamilyen formában korlátozni kell.

A vita elindítója az Európai Bizottság volt, amely már januárban jelezte, hogy a tartalomszűrést az online videókra is kiterjesztenék. Ezt a már említett TWF-direktíva keretében hajtanák végre, amely jelenleg a hagyományos műsorszórás esetében írja elő a reklámokkal és a fiatalkorúak védelmével kapcsolatos minimális követelményeket. Az új szabályozás egyaránt lefedte volna a már meglévő digitális videókat és a digitalizálandó tartalmakat. Minden videót letöltésre kínáló oldalt köteleztek volna a gyerekek védelméről szóló jogszabályok betartására és betartatására, így korlátozták volna a pedofil tartalmú vagy gyűlöletkeltő, uszító, valamint az időseket, szellemi és mozgássérült embereket nevetségessé tévő tartalmakat.

"Az eredeti javaslat már önmagában kifogásolható volt. Gyakorlatilag azt kérték tőlünk, hogy a Channel 4-től a videóblogokig mindent szabályozzunk" - magyarázta az Ofcom szóvivője. Ez szerintük rossz ötlet volt, a megoldás pedig a valóságban kivitelezhetetlen, mivel emberek százezreit kellett volna megszűrni és szabályozni. Érdekes, hogy az Európai Bizottság is pozitívan nyilatkozott a döntésről, igaz ők óvatosabban fogalmaztak, aláhúzván, hogy a végső módosítást még át kell vizsgálni, majd pedig ratifikálni.

A várakozások szerint a módosított direktívát jövőre, német elnökség alatt fogadja majd el az Európai Parlament. A TWF-et tehát egyedül a hagyományos televíziós szolgáltatásokra hasonlító on-demand tartalmakra terjesztik ki, az interneten megosztott videók egységes szűrésétől nem kell tartanunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!