Berta Sándor

DVD-letöltés másodpercek alatt

Terahertz Communications Lab néven új részleget hoztak létre a braunschweigi műszaki egyetemen. A szakemberek elsősorban a rövid hatótávolságú vezeték nélküli technológiákat akarják kutatni.

A német egyetem új laboratóriumában elsősorban olyan vezeték nélküli technológiákat akarnak kifejleszteni, amelyek már alkalmasak lesznek a jövőbeni szélessávú igények kielégítésére is. A szakemberek szerint ugyanis a jelenlegi vezeték nélküli technikák - legyen szó a Bluetoothról, a WLAN-ról vagy a WiMAX-ról - a következő évtizedben már nem fogják tudni kiszolgálni a felhasználói igényeket.

A problémára a megoldás a nagyobb sávszélesség és a nagyobb adatátviteli sebesség elérése lehet. Ezt a braunschweigi kutatók az új, magasabb frekvenciatartományok bevonásával érnék el. Mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy egyetlen DVD-nyi tartalmat alig néhány másodperc alatt le lehetne tölteni a világhálóról.

"Jelenleg az ilyen nagy frekvenciák alkalmazása a rövid hatótávolságú adatátvitelben még a jövő zenéje, mivel elsősorban nincsenek meg a terahertzes kommunikációhoz szükséges hardvereszközök. De már fejlesztjük az első adókat, vevőket, modulátorokat és reflektorokat. Az eddigi kísérleteknél az adatátvitel a 60 gigahertzes frekvenciatartományban valósult meg. A célunk, hogy az adatok továbbítása a 300 gigahertzes frekvenciatartományban jöjjön létre" - jelentette ki Steffen Wietzke, az új laboratórium tudományos munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #34
    Jaj, ne hülyéskedj már! Amikor egy fájlt keresel, sokezer fálj adatain kell átrágnia magát. A mi esetünkben viszont csak egyetlen fájlról van szó. Annak FAT-beli adatainak beolvasása teljesen elhanyagolható.
  • BiroAndras #33
    "A FAT beolvasása "semieddig" sem tart."

    Már hogy ne tartana. Csak próbáld ki. Kerestess egy fájlt mondjuk a TC-vel. Jó hosszan darálja a vinyót. Másodszorra viszont 1-2 másodperc alatt kész van, mert már nem kell a vinyót olvasni. Ennyire "semeddig" tart.
    Egy fájl olvasásánál ugyan ennyit nem kell olvasni, de azért néhányszor át kell mozgatni a fejet miatta, ami sok ms-ig eltart.

    "Ja, és ráadásul megéri befektetni azt a pár ms-ot, ha utána a sokszorosát lehet megspórólni."

    Akkor éri meg, ha az egész fájlt végigolvassa a progi, és nem érdekli, hogy mikor kapja meg az első blokkokat. Viszont ha számít, hogy minél hamarabb megkapja az adatot, akkor nagyon rossz ez a stratégia, mert sokszorosára növelheti az első blokk megkapásáig eltelt időt. Pl. a Media Player még lassabban indítaná el a filmet, ha nagyon fragmentált.
    Ha meg nem kell az egész fájl, csak az eleje (van ilyen), akkor duplán szopás.

    Ráadásul, mint már többször írtam, egy normálisan karbantartott vinyón semmi haszna nem lenne.
  • dez #32
    Ja, és ráadásul megéri befektetni azt a pár ms-ot, ha utána a sokszorosát lehet megspórólni.
  • dez #31
    "semeddig"
  • dez #30
    A FAT beolvasása "semieddig" sem tart.
  • BiroAndras #29
    A FAT-ot is a vinyóról kell olvasni, ha nincs a cache-ben. Ha meg a FAT olvasást előre hozod, azzal az értékes adat kiolvasását késlelteted.
  • dez #28
    De gondolkodom (btw, gondolkozol). Csak lehet, hogy rosszul tudom, de úgy tudom, a FAT rendszerekben a FAT-tábla tartalmazza a blokkok elhelyezkedését, ezáltal előre tudható, mit honnan kell olvasni.
  • BiroAndras #27
    Te nem gondolkodol.
    Nem tudja előre se a HW, se a driver, hogy milyen blokkra lesz szükség. Ehhez az kellene, hogy az OS megmondja neki, hogy az épp olvasott file fizikailag hogy helyezkedik el. Viszont az OS sem mindíg tudja ezt előre. Egyébként meg ennél sokkal egyszerűbb időnként defrag-ot futtatni. Pl. ha jól rémlik a Vista automatikusan fogja futtatni időnként (persze csak ha nincs terhelve a gép).
  • dez #26
    Nem gondolkodtál el eléggé. Ennyire nehezedre esik? Hogy programozol így?

    Figyu. Adottak a köv. adat-blokkok: 1.,2.,3.,4. Egy körbefordulás alatt ilyen sorrendben érhetők el, ill. lennének elérhetők (nem feltétlenül egy cylinderen): 3.,4.,2.,1. Megteheted, hogy több fordulat alatt olvasod be, alap sorrendben. Vagy szépen így beolvasod egy bufferbe, és utána onnan küldöd tovább a megfelelő sorrendben. És közben a mechanika már rég a többi adatot olvassa, hasonlóképpen.

    De abban igazad van, hogy ez nem az NCQ, csak némileg hasonló.
  • BiroAndras #25
    Az az a fizikai olvasás sebességén nem segít. Maximum akkor ha már korábban be volt olvasva az adat. De ez meg megint nem az NCQ.