Berta Sándor

Vezeték nélküli hozzáférés az Északi-sarkon

A világ legnagyobb processzorgyártójaként számon tartott Intel úgy döntött, hogy WiFi vezeték nélküli hálózati csatlakozási pontot, úgynevezett hotspotot létesít a világ egyik időjárási szempontból legszélsőségesebb pontán, az Északi-sarkon.

A legkorszerűbb technika napjainkban már eljut a világ legtávolabbi, legeldugottabb szegletébe is. A vállalatot állítólag nem csak marketingszempontok vezették, hanem közlésük szerint nem akarták a világ egyik legmostohább és leghidegebb időjárási körülményei között dolgozó kutatóit gyors adatátviteli technika nélkül hagyni. Ahogy az előzetesen várható volt, ez a terv igazán embert próbáló feladatnak bizonyult a cégóriás szakemberei számára.


Az Északi-sarkon, ahol a kutatók többnyire időjárási és klímakutatásokat végeznek, a nagy hideg és a mostoha időjárási körülmények nem igazán kedveznek a kényes számítógépek és más számítástechnikai készülékek üzemeltetésének. Ugyan a nagy meleg sem tesz jót az alkatrészeknek, ám a szakemberek munkasátraiban uralkodó mínusz 30 fokos vagy gyakran még hidegebb állandó hőmérséklet miatt jóval több pára csapódik le a számítógépek belsejében, mint amennyit az alkatrészek el tudnak viselni.

Az Intel oroszországi munkatársai azonban megbirkóztak a mostoha körülmények jelentette nehézségekkel és sikeresen felállították az Északi-sarkon a kutatók számára állandó kapcsolatot biztosító WiFi-hotspotot. Bebizonyosodott tehát, hogy a 802.11b/g szabványú WiFi-technika használható akár az Északi-sarkkörön túl is. Ugyan a kapcsolat csak ideig-óráig élt, és a társaság oroszországi munkatársai által magukkal vitt négy laptopból csak egy maradt a kutatóállomáson, a szakemberek mégis bizakodóak. Az Intelnél pedig már most egy állandó vezeték nélküli kapcsolat felállítását tervezik az Északi-sarkon dolgozó kutatók és a világ többi része között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Maco13 #9
    Kezdem azt hinni hogy az Intel csak a pénzügy hatalmasságát akarja bizonygatni azzal hogy a sarkkörre is gyors kapcsolatot épít. Ekkora lol-t. Inkább fordítanák a pénzt a 100dolláros laptopok fejlesztésére.
  • dez #8
    "A legkorszerűbb technika napjainkban már eljut a világ legtávolabbi, legeldugottabb szegletébe is."

    Huh, ez úgy hangzik, mint valami pártállami lelkesítőbeszéd (mondjuk amcsiknál is megvolt ugyanez, csak más címen). De valahogy mégsem tudok örülni, hogy már az ottani élővilágot sem hagyják békén... (Egyébként már az ottani állatok vérében is kimutathatóak a civilizáció mérgei.)
  • Tetsuo #7
    Bocs, Arktiszt.. :)
  • Tetsuo #6
    Kevés elektronika bírja az Antarktiszt..
  • nemcsakfeel #5
    és ahogy írták pára lecsapódás sokkal nagyobb, mint normál körülmények között, így mikro áramok folyhatnak többfelé is a nedvességen.
    úgytudom hogy a sarkon különleges mágneses időjárási dolgok működnek, azok zavarhatják legjobban a rádiós hálót. legalább ott zavaró háztartási eszközök nincsenek :)
  • Coornail #4
    A tft monitor fagy be, a folyadekkristaly nem szereti a hideget.
  • Hedgehunter #3
    miert mi fagy meg benne? A tranzisztor.....? Az aram....? A vinyo kibirja ha tudasom teljes.. Legalabb lehet huzni a procit egbe-vilaba......
  • item #2
    Nitro = Folyékony nitrogén
  • item #1
    Nya ide nemkellene nitro hűtés az már biztos!

    azért kiváncsi lennék milyen notikat visznek oda, ami -30 fokban is megy még?!