Tóth Benedek

Nyílt Wifit mindenhova!

Összesen 22 millió dollár támogatást kapott a spanyol FON projekt. A kezdeményezés célja, hogy a felhasználók bevonásával biztosítson drót nélküli internetelérést.

A FON egy olyan vezetéknélküli internet-szolgáltató, amely ahelyett, hogy saját hálózatot építene, inkább arra bíztatja az embereket, hogy maguk osszák meg internetkapcsolataikat. Az elképzelés szerint minden háztömbbe elég 3-4 Wifi kapcsolat, hogy az egész épületben elérhető legyen az internet. A programhoz bárki csatlakozhat, akinek van internetkapcsolata és megveszi a speciális Wifi routert. A megosztott kapcsolatok használatáért fizetni kell, ám az ötletgazdák szerint ez az összeg cserébe nemsokára a legnagyobb lefedettségű Wifi hálózatot eredményezi. A rendszerhez egy on-line térkép is tartozik, amin be van jelölve az összes üzemelő hotspot.

A kapcsolatukat megosztó felhasználókat természetesen kompenzálják erőfeszítéseikért. Erre két lehetőségük van: a "Linus" felhasználók ingyen osztják meg kapcsolatukat, de ezért cserébe szintén ingyen érhetik el a többi felhasználó által üzemeltetett hotspotokat is, a "Bill" felhasználók pedig forgalomarányosan kapnak némi díjazást.

A rendszert már három hónapja tesztelik Spanyolországban és az Egyesült Államokban. A mostani befektetés lehetőséget ad a kezdeményezés szervezőinek, hogy nekiálljanak az internetszolgáltatókkal is tárgyalni, azok érthetően ugyanis nem lelkesednek az ötletért, hiszen számukra komoly konkurenciát jelenthet a jövőben. Vélekedésük szerint ez törvényellenes, hiszen a felhasználói szerződésben általában világosan le van szögezve, hogy a szolgáltatás nem értékesíthető tovább. Roger Entner a Wifi kapcsolatokat telepítő Ovum munkatársa a Napsterhez hasonlította az elképzelést, mondván az ugyanúgy egy "remek ötlet, [...] de a következmények is ugyanazok lesznek". A fejlesztők ennek ellenére abban reménykednek, hogy sikerül partnermegállapodásokat kötniük a szolgáltatókkal, akik maguk javasolják majd a rendszert felhasználóiknak.

Most nem kisebb cégek segítettek be a rendszer kiépítésébe, mint a Google és az eBay. Ez utóbbi elsősorban a nemrég tulajdonába került Skype kapcsán támogatta a rendszert, hiszen egy elég nagy lefedettségű Wifi hálózat lehetővé tenné, hogy az IP telefonnal egyenesen a távközlési szolgáltatóktól vonjon el bevételeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gzadmin #23
    sziasztok!
    tud valaki tippet adni hogy honann lehet megtudni hogy az elkonfigurált routerem milyen címen érhető el?
    A 195.168.0.1 lette elírva és nincs ötleltem hogy találjam ki mi az uj címe.

    üdv
  • tomo #22
    66€ lenne magyarorzagra szallitassal egyutt, annyiert mar nem nagyon eri meg a router.
    pedig a 8ezer forintos alapar nagyon jo lenne, csak a franya szallitasi koltseg...
    mna meg termeszetesen csak kredit kartyavalé lehetne fizetnmi...
  • kobra223 #21
    jó lenne
  • gordonmail #20
    fhuuuuu, hol van ez a hálózat??
    a vírusok majd, hát hogyis modnjamm
    meg a kémprogramok jelentős előnyben vannak ilyen területen iss.
    Bárcsak ebben a hálózatban lennék
  • gordonmail #19
    fhuuuuu, hol van ez a hálózat??
    a vírusok majd, hát hogyis modnjamm
    meg a kémprogramok jelentős előnyben vannak ilyen területen iss.
    Bárcsak ebben a hálózatban lennék
  • gordonmail #18
    fhuuuuu, hol van ez a hálózat??
    a vírusok majd, hát hogyis modnjamm
    meg a kémprogramok jelentős előnyben vannak ilyen területen iss.
    Bárcsak ebben a hálózatban lennék
  • asysoft #17
    Max ha kikapcsolom a Wifit (MAC cím alapján tiltani lehetne elvileg, csak nem lenne túl eredményes:)) Másrészt egy LED villogásából nehéz megállapítani, hogy egy ember generálja, vagy több...
  • beatz #16
    hát ha feltünően nagy adatforgalmat generál, nem tudod leválasztani? nincs wifim, nem értek hozzá, csak beleokoskodok itt..
  • asysoft #15
    Érdekes kezdeményezés. Kíváncsi vagyok, hány ember fog crackelni egy ilyen megoldáson keresztül... Én semmiképp sem osztanám meg, egyrészt nem használok hotspotot, másrészt ahogy ismerem a hazai viszonyokat, valaki olcsón töltögetne rajtam keresztül...
  • Caro #14
    A kapcsolatot ez esetben egy NAT használja, ami amögött van, ahhoz a szolgáltatónak semmi köze.
    Ő csak egy IP-t, és egy vonalat ad.