Berta Sándor

Ingyenes vezeték nélküli internet egész Freiburgban

Freiburg városában az egész belvárost felszerelték vezeték nélküli internet-hálózattal (WLAN), így ott bárki szabadon és ingyen és bérmentve internetezhet - akár a saját lakásából is.

A német szövetségi tartományban egyre több bár, kávézó és étterem kínál ingyenes szörfölési lehetőséget a betérő vendégeknek. A néhány finom falatot vagy csak egy üdítőt fogyasztani kívánó vendégeknek csupán egy, a vezeték nélküli internetezést lehetővé tevő kártyával felszerelt laptoppal kell rendelkezniük és máris felcsatlakozhatnak a világhálóra, szörfölhetnek vagy elektronikus leveleket küldhetnek és fogadhatnak. Mint azt Patrick Schaub, a fr-wlan GmbH vezetője elmondta, a vezeték nélküli internet jövője az ingyenességében rejlik. A vállalat összesen négy adóállomással körülbelül ezer freiburgi lakosnak biztosít netezési lehetőséget. Jelenleg naponta körülbelül 200-an csatlakoznak ilyen módon a városból a világhálóra.

A költségeket három vállalkozás állja, a további működéshez szponzorokat keresnek. Bárki támogathatja egy tetszőleges összeggel a programot működtető egyesületet. Schaub szerint ez egy ideális eset, hiszen mindenki ingyen használhatja a szolgáltatást. S hogy miért gondolják úgy Baden-Württemberg szerte a kávézók és éttermek tulajdonosai, hogy megéri nekik ingyenes vezeték nélküli internetezési lehetőséget biztosítaniuk a vendégeiknek? Egyrészt természetesen reklámcélból, másrészt mint például azt a Karlsruhe-ban található Sárga Oldalak Kávézó tulajdonosa, Bernhard Vogt elmondta, jóval olcsóbb ez a szolgáltatás, mint ha mondjuk újságokra fizetnének elő. Vogt úr további érveket is elsorolt. Így például a vezeték nélküli internet-hozzáférés havonta csak 79 euróba kerül, a szolgáltatást nyolcadik hete reklámozza - ingyen. Ez hetente hatvan új vendéget jelent neki, akiknek a többsége üzletember.

Hasonló kedvező változásokról számolt be a WLAN bevezetése után az Ulmban lévő Télikert Kávézó tulajdonosa, Joerg Spannknebel is. A szakember szerint ugyan még nagy érdeklődésről nem lehet beszélni, de számos törzsvendége ha benéz, már elhozza magával a laptopját is. A stuttgarti Suite 212 nevű bárban ugyanakkor figyelnek arra, hogy csak a vendégek használhassák az internetet. A pultnál külön felhasználói névvel és jelszóval ellátott kártyák vannak, amelyekkel minden vendég 45 percen át szörfölhet a világhálón. Lutz Metzger üzletvezető szerint fontos, hogy a vendég ne csak internetezni térjen be hozzájuk, de fogyasszon is valamit.

Léteznek olyan megoldások is - például az AOL kínálatában - amelyeknél a vendéglátóhelyekre betérő vendégek ingyen internetezhetnek, ha előtte feltelepítenek a notebookjukra egy AOL-szoftvert. Ilyen ingyenes hozzáférést kínál például a stuttgarti Stella Kávézó vagy az esslingeni Metropolitan vendéglátóhely a hozzájuk betérő személyeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PLaci #9
    Hmmm...Sajna egy mozgó járműreinternetet juttatni SOKKAL többe kerül, mint egy helyiség internettel való ellátása...
  • Ceb #8
    Tetszene 1 ilyen ötlet a Volán távolsági járataira, mert meghalok az unalomtól mikor este a sötétben ( még olvasni se lehet ) kell hazazötyögni potom 3,5 óra alatt.
  • atlagember #7
    Na jó, de a ott város neve is azt jelenti, hogy szabad vár, úgy könnyű.
  • Tetsuo #6
    Azzal csak havi 3órát netezhecc ingyen. :(
    (Parasztvakítás only)
  • valamit #5
    Győrben nem valami hasonlót indítottak el pár hete?
  • Kis-Bob #4
    Hááát igen... Jó lenne Magyarországon is.... szép álom
  • Gabest #3
    Itt is ingyenes, mert nincs.
  • Macc #2
    muhahaha
  • mikike #1

    Ingyenes vezeték nélküli internet egész Pápán
    ...
    mikike
    3024.03.01.