Gyurkity Péter

Csak jövőre döntenek a Google News perében

A belga bíróság a pénteki meghallgatás után jövőre tolta el a végleges döntést. A Google azonban időközben megegyezett két csoporttal, és a Copiepresse is hajlik a tárgyalások megindítására.

Pénteken még arról számoltunk be, hogy a döntés közvetlenül a hétvége előtt megszülethet, a bíróság azonban másképp gondolta és az ünnepek utánra tolta el a folytatást. Mindez némi időt ad a keresőcégnek, hogy egyeztessen az egyedül állva maradt csoporttal, amely egyeztetést az eddigiek mintájára kezdhetnek meg. Időközben ugyanis másik két érdekvédő szervezettel sikerült elásni a csatabárdot, és peren kívül megállapodni.

A főként belga fotóriportereket tömörítő Sofam, illetve az újságírók érdekeit védő Scam a napokban lezárta vitáját az amerikai céggel. A részleteket ugyan nem kötik az orrunkra, a Google szóvivője azonban annyit elárult, hogy az egyezség révén új módon használhatják fel a belga tartalmakat (többnyire fotókat és cikkeket). A Copiepresse egyelőre nem adta be a derekát, de ők is hajlanak az egyeztetések megindítására, igaz, a bíróságon továbbra is ragaszkodnak azon álláspontjukhoz, miszerint megoldást kell találni a cikkek gyorsítótárazására (cache). Szerintük ez fontos probléma, mivel ezáltal az egyes írások azután is elérhetők maradnak, hogy az érintett orgánumok internetes oldalain már fizetnünk kéne értük.

A Google szintén kész a tárgyalásokra, amit Yoram Elkaim, a Google France jogi ügyekért felelős igazgatója jelzett nyilatkozatában. Ebben többek között elmondta, hogy a per ébresztőt fújt a vállalatnál, és arra döbbentette rá a vezetést, hogy fokoznia kell a párbeszédet a kiadókkal. A per szerintük kiterjedt vitát indított el egész Európában, de magát az üzletágat nem fenyegeti, mindössze a jelenleg módszerek finomításáról van szó. A kérdés tehát nem a Google News utóélete, hanem a cikkek és fotók átvételének mikéntje, egy olyan megoldás alkalmazása, amely nem sérti a kiadók érdekeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!