Berta Sándor

Google News - itt a vége?

Európa nem a Google hazai pályája, elég csak a könyvdigitalizálási programmal kapcsolatos ellenszenvre, vagy a Google News ügyére gondolni. A portál perében pénteken születhet meg az ítélet.

Mint ismeretes, idén ősszel egy szerzői jogi szervezet beperelte az oldalt. A belga bíróság a Copiepresse társaságnak adott igazat, így az ítélet értelmében az online kereső hírszolgáltatásában a jövőben már nem idézhetők vagy vehetők át francia nyelvű újságok hírei és cikkei. A cég fellebbezett a döntés ellen, a másodfokú ítélet akár már pénteken megszülethet.

Az előjelek semmi esetre sem bíztatóak a Google News-ra nézve. Két héttel ezelőtt például a helyi ellenállás miatt a vállalatnak fel kellett adnia a dániai Google News oldal létrehozásának ötletét. Holger Rosendal, a dán újságkiadók szövetségének jogi részlegének vezetője szerint a helyi lapok azt akarták elérni, hogy ők maguk határozhassák meg, mely tartalmaikat veheti át a Google News és melyeket nem. Ebbe azonban a cég nem ment bele. "A norvég szerzői jogi törvény szerint tilos fotók közzététele a szerző engedélye nélkül" - nyilatkozta Pernelle Borset, a norvég Media Business Association egyik vezetője. Norvégiában ugyanis a Google News miniatürizált képeket közölt volna az átvett hírekről.

A vállalat persze védekezik, ahogy tud. "Amennyiben nem indexelhetjük a tartalmakat, akkor nem is lehet bennük keresni. S ha nem lehet keresni, akkor nem is találhatjuk meg, amit keresünk. Képzeljenek el egy könyvtárat, amelynek a könyvekről nincs semmilyen katalógus és a szerzőkről sincs egy név szerinti kimutatás" - érvelt David Eun, a Google tartalmi partnerkapcsolatokért felelős alelnöke. Azonban pont ez bántja a kritikusokat. Szerintük ugyanis a Google nem egy nonprofit intézmény, egy könyvtár, hanem egy profitorientált cég. A Google News önmagában nem lenne probléma, de felhasználókat csábít a Google más oldalaira és ebből már bevételre tehet szert a vállalat.

Holnap lehetősége nyílik a Google News képviselőinek megvédeni magukat. A jogerős ítélet akár már pénteken, de legkésőbb néhány héten belül megszülethet. S abban mindkét fél egyetért, hogy a döntés precedens értékű lehet és hosszú távon meghatározhatja majd a keresőpiac jövőjét.

Egy, a Copiepresse számára kedvező ítélet más kiadókat és szerzői jogi szerveteket is arra sarkallhat, hogy kártérítést követeljenek a Google News-tól. Vannak akik perre mennének, más kiadók viszont inkább a keresőkkel való szorosabb együttműködést favorizálnák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #5
    "A Google egy profitorientált cég."
    Akkor a Microfos az mi?
    A szolgáltatásaik 90%-át ingyen adják, a reklámokkal sem árasztják el a felhasználókat, valamiből nekik is meg kell élniük, és fizetni a szerverpark költségeit.
    A franciákon nem lepődöm meg, mert azok szóval nem részletezem, de a norvégok tényleg nem értem mit balhéznak. Ezt a szerzői jogos hülyeséget is túl komolyan veszik. Bezzeg, ha Szalacsi, vagy Polgár Jenő perelne ilyen-olyan jogokért (ha tudnák mi az az internet és TV ) milliókat szakíthatnának.
  • léry #4
  • juzosch #3
    Hát igen, egy erősen haszontalan társadalmi réteg munkáját láthatjuk. Végülis a jogász-túlképzésből kikerült munkanélküli ügyvédeket is foglalkoztatni kell, ha a mekiben nincs felvétel.
  • bakagaijin #2
    Hmm, amikor ez anno felmerült, igazából az fájt nekik hogy _bekerültek_ a google-ba, lehetett rájuk keresni. A teljes cikkek ugyanis nem voltak elérhetőek a guglin, csak pár szavas bevezetés, ami után az eredeti oldalra kellett menni. Ezért totál értelmetlen ez a próbálkozás. Gyakorlatilag azt akarják, hogy NE lehessen a tartalmukat elérni, majdhogynem tűnjön el a netről. Mert ami guglival nem elérhető, az nagyon sok ember számára nem is létező dolog. Nincs katalogizálva => nem lehet rá keresni => nem létezik.
  • Mo.Organ #1
    ezt is az EU ötlete "szerintem"