Gyurkity Péter

Összeolvad a Writely és a Google Spreadsheets

A keresőcég máris meglépte azt, amire sokan számítottak: egyesítik online szövegszerkesztő és táblázatkezelő szolgáltatásukat, amely - egyelőre béta változatban - továbbra is ingyenesen elérhető.

A Google Docs & Spreadsheets névre keresztelt új oldal révén azt remélik, hogy az internetezők növekvő számban döntenek a webszolgáltatások igénybevétele mellett, amelyet a meglévő asztali csomagokkal párhuzamosan is használhatnak. Nagy változások nem várhatók, de ezzel a lépéssel lassan teljes értékű alternatívát nyújtanak az otthoni és vállalati érdeklődőknek.

"Logikusnak tűnt a két szolgáltatás egyesítése, annál is inkább, mivel rengeteg ilyen kérés érkezett hozzánk" - jelentette ki Jonathan Rochelle, a kombinált megoldásért felelős termékmenedzser. Elmondása szerint azonban ez nem változtat jelenlegi stratégiájukon, vagyis mindössze kiegészítőként jelennek meg a piacon, a hagyományos asztali fejlesztésekkel nem kívánják összeakasztani a bajszukat. Már csak azért sem, mert számos funkció továbbra is hiányzik a webszolgáltatásból, így nem is lenne sok értelme nyílt harcot indítani mondjuk a Microsoft Office, vagy az OpenOffice csomaggal szemben.

Az biztos, hogy az oldal máris elérhető, igaz egyelőre béta változatban. Arra azonban garanciát vállaltak a cégnél, hogy a jövőben is ingyen vehetjük majd igénybe a szolgáltatást, dolgozhatunk megosztva az interneten keresztül, elmentve munkáinkat a Google szerverein. A Writely név - amely az eredeti megoldás felvásárlásával márciusban került a birtokukba - végérvényesen eltűnik, egyedül a júniusban indult Spreadsheets marad meg az új kombináció keretében.

A hivatalos bejelentésre várhatóan a ma induló Office 2.0 konferencián kerül sor. Nagy kérdés, hogy a Microsoft minderre hogyan reagál, hiszen a Google részéről elhangzó kijelentések ellenére többen a megújuló és egyre erősödő támadás fontos lépéseként tekintenek az egyesítésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cooldoc #2
    Kösz a tippet, meg fogom próbálni!
  • pemga #1
    Érdemes megnézni a ThinkFree-t, és utána kipróbálni ezeket. Elég jelentős a különbség, anno végigpróbáltam jópár webes office alkalmazást, a legtöbbben még a cellrángató funckiók sem működtek, a hotkey-k hiányoztak (cellaformázás) vagy a spec karakterektől hasalt el importnál. A ThinkFree viszont döbbenetesen sokat tud a tipikus Office funkciókat nézve, ráadásul az anyagokat lehet publikálni-keresni is (DocExchange-ben meg is lehet nézni őket, tag-elni, stb.) Béta, és full ingyenes.