Gyurkity Péter

A román könyvtárakat támogatja a Gates Alapítvány

A Microsoft első embere által alapított szervezet keleti szomszédunkat is bekapcsolja globális könyvtárprojektjébe, amelynek célja, hogy közös hálózatban fogja össze az ország intézményeit és ingyenes hozzáféréseket biztosítson.

Az együttműködésről szóló megállapodás megkötését a román kulturális minisztérium szóvivője árulta el, kihangsúlyozva annak jelentőségét az ország könyvtáraira nézve. A Bill és Melinda Gates Alapítvány ugyanis jelentős összegekkel járul hozzá a megfelelő számítógépes hálózat kiépítéséhez, amelyhez kapcsolódóan ingyenes internethozzáféréseket biztosítanak az állampolgárok számára.



Az együttműködés a jó ideje működő Global Libraries kezdeményezés keretei között jött létre. Ez a program már több országban érzékelhető segítséget nyújtott a könyvtárak felszerelésében, és az egységes hálózat kiépítésében, példaként említhetjük Chilét, Mexikót, Lettországot és Litvániát. Romániában szintén szükség van a fejlesztésre, hiszen a könyvtárak jó része elavult számítógépparkkal rendelkezik (ha egyáltalán fel tud mutatni valamit ezen a téren), az internethozzáférésekről nem is beszélve. Kétségkívül jelentős segítség lenne az intézményeket összekötő hálózat kiépítése, amelynek költségeit természetesen túlnyomórészt a mintegy 32 milliárd dollárral gazdálkodó alapítvány állná.

A minisztérium szóvivője elárulta, hogy eddig három alkalommal egyeztettek az alapítvány embereivel. A beszélgetések során átnyújtották a könyvtárhálózatról készített térképet, amelyre alapozva elkészíthetik a szükséges tanulmányokat. Igyekeztek leszögezni, hogy az intézményeket összekötő informatikai hálózatról van szó, és a kezdeményezés semmilyen kapcsolatban nem áll a korosodó művek bedigitalizálására szakosodott programokkal, legyen az akár Microsoft, vagy Google projekt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!