Berta Sándor

Bill Gates - 500 millió dollár AIDS-kutatásokra

A Microsoft társalapítója, Bill Gates és felesége az eddigi legnagyobb összeggel, félmilliárd dollárral támogatja az AIDS elleni harcot. A pénzből a tervek szerint nemcsak a gyilkos kór, de a tuberkulózis és a malária elleni gyógyszerek kifejlesztésére is jut majd.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány összesen 500 millió dollárral, vagyis 390 millió euróval támogatja az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni globális harcot. A nagylelkű támogatás a becslések szerint akár öt éven át is biztosíthatja a kutatások költségeit. "Az alapítványunk adományai olyan sikerek elérését tették lehetővé az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni harcban, amelyekre néhány esztendővel ezelőtt még gondolni sem nagyon mertünk volna" - nyilatkozta Melinda Gates.

"Ez az adományozási modell működik és jól működik. A segítség iránti igény nagy. Remélem, hogy sokan, legyen szó nagyvállalatokról, kis cégekről vagy magánszemélyekről, követni fogják a példánkat és adományaikkal hosszú időre lehetővé teszik, hogy folytatódhassanak az ellenszerek kifejlesztését célzó kutatások" - tette hozzá a Microsoft társalapítójának felesége.

Christoph Benn, az alapítvány ügyeiért felelős szakember szerint ez az adomány minden eddiginél nagyobb összegű és ezzel a szervezet által átutalt összeg elérheti a 9,5 milliárd dollárt. Szintén nagy adományozónak számít Németország, amely a korábban beígért 328 millió euróból 220 milliót már át is utalt.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány nemrég hívta életre a legújabb HIV- és AIDS-ellenes koalíciót. Csak ez a projekt öt éven keresztül működik majd és a résztvevő szakemberek, illetve szervezetek 287 millió dollárból gazdálkodhatnak. A mostani félmilliárd dolláros adomány egyúttal jelzésértékű is, hiszen vasárnap kezdődik Torontóban a 16. AIDS Világkonferencia, amelyet többek között a Gates házaspár fog megnyitni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HunDraco #44
    Bunkóság EKKOR lefikázni billit , Lehet h. csak én nem hallok róla, v. a media nem figyel fel ijenekre, de nem szoktak a világ top 10 leggazdagabb emberei ennyit adakozni...
  • Epikurosz #43
    Azért ez a Gates szimpibb nekem, mint sok milljomos, pld. Soros Gyuri.
    Amúgy meg, elkésett, mert van egy jó hírem:

    Lásd: Népszabadság, 2006. augusztus 3., csütörtöki száma, első oldal:

    Reménykeltő humánkísérletek a magyar AIDS-tapasszal
    A feltaláló neve: Lisziewicz Julianna, amerikás magyar (talán zsidó is, de ez mindegy)

    Idézek:
    A "hatóanyagot tartalmazó tapaszt a hát bőrfelületére kell ragasztani, és évente mindössze hatszor 3 órán át kell viselni".
    Nem semmi, mi? :-)

  • fade2black #42
    respect BG
  • rigidus #41
    itt a link ujra
  • rigidus #40
    "Hát, oké, de szerintem attól, hogy talán még mindig ő a leggazdagabb ember (legalábbis az USÁ-ban), még nem feltétlenül tartozik a legbefolyásosabb körbe."
    Bill Gates a legbefolyásosabb milliárdos

    Ne legyen igazam, hogy nem a legbefolyasosabb, de benne van a TOP10-ben arra merget vehetsz.
  • dez #39
    Hát, oké, de szerintem attól, hogy talán még mindig ő a leggazdagabb ember (legalábbis az USÁ-ban), még nem feltétlenül tartozik a legbefolyásosabb körbe. Sőt, szinte biztos nem, mert akkor már rég beszólt volna a politikai vezetés az EU-nak MS ügyben. Meg amúgy is több érdekcsoport van, akik egymást is piszkálhatják. :P
  • nedudu #38
    Lehet sokat "piszkálta" magát és ezért adakozott ;-)
  • rigidus #37
    ...hogy ne piszkálja őket a hatalom."

    Az nem piszkalja oket, mert ok maguk a hatalom.
  • dez #36
    Végülis lehet, hogy ilyenekkel biztosítják be a legbefolyásosabb civilek, hogy ne piszkálja őket a hatalom.
  • dez #35
    Most találtam: AIDS-megelőző tabletta!