Berta Sándor

Digitális szakadéktól óvott Bill Gates

Németországban előadássorozatot tart a Microsoft társalapítója, többek között az Audi ingolstadti üzemében és a müncheni műszaki egyetemen is felszólal. Eközben kiderült, hogy a volt Microsoft vezérnek Steve Ballmerrel együtt tanúskodnia kell majd egy amerikai perben.

Bill Gates "A tudás, mint az innováció és a gazdasági növekedés kulcsa" címmel tartott előadást az ingolstadti Audi Fórumon. Gates itt jelentette be a németországi IT-Fitness kezdeményezést, amelynek célja, hogy 2010-re négymillió embert képezzenek ki az információs technológiák használatára a helyi üzleti szférában. A programban elsősorban fiatalok vesznek majd részt. Az első két kísérleti projektet a Német Kereskedelmi Szövetség és a zwickaui Szászországi Technológiai Központ bevonásával indították el, a kezdeményezést támogatja a BITKOM szakmai szervezet és partnercégként a Cisco is.

Az első kísérleti programban - amelynek neve Lehrlinge gehen online lett - Németország 54 kereskedelmi kamarája vesz részt. A cél a szakiskolákban évente végző kereken 160 000 diák képzésének javítása. A második projektben első lépcsőben 2008-ig 500 fiatal vesz részt. A kezdeményezést a Microsoft összesen 100 000 dollárral támogatja.

Bill Gates szerint a legfontosabb kérdés a digitális szétszakadás folyamatának lelassítása, illetve megállítása. Mindenkinek kötelessége, hogy az információs technológiákban rejlő lehetőségeket egyaránt felhasználják az iparban, az innovációknál és a gazdasági fejlődésben. "Az informatikai szakértelem és a számítógépes munka ismerete képezik az új világ versenyképességnek alapjait. Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek képezzék magukat és ezáltal a német cégek a globális gazdaságban is eredményesebbek lehessenek" - nyilatkozta a redmondi szoftveróriás egykori vezetője.

"A tudás és a képesítés központi szerepet játszanak Németország jövőjében. A vállalatok is felismerték felelősségüket ebben a kérdésben, és munkatársaikban látják a gazdasági siker és a versenyképesség fő tényezőit. A mostani lehetőségekkel, ajánlatokkal és képzésekkel azokat is rávehetjük a számítógépes munkavégzésre, akiknek korábbi állásukban nem volt ilyen kapcsolatuk, ezáltal növelhetjük esélyüket a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben." - mondta Michael Glos német gazdasági miniszter.

A Bill Gates által említett digitális szakadék a fejlett országokban is jól megfigyelhető. Németországban 100 diákra 8 PC jut, az Egyesült Államokban ez az arány 30 PC. Ráadásul a németek 47 százaléka még mindig nem használja az internetet, egy jelentős részük ezt a jövőben sem tervezi. Az IT-Fitness program a részét képezi egy idén januárban a Microsoft és az Európai Bizottság által életre hívott kezdeményezésnek, amelynek célja 2010-ig 20 millió európai uniós állampolgár esetében a munkavégzési és a munkahelyi elhelyezkedési feltételek javítása.

Bill Gatesnek az előadássorozat után vissza kell térnie az Egyesült Államokba, ugyanis Steve Ballmerrel együtt meg kell jelennie a Des Moines városában lévő bíróságon zajló iowai per tárgyalásán. Az 1994 óta Microsoft termékeket vásároló felperesek 450 millió dollár kártérítést követelnek a konszerntől, mivel szerintük a cég tisztességtelen piaci magatartása miatt többet fizettek a szoftverekért, mint amennyit azok valójában érnek. A két vezető meghallgatását Roxanne Conlin, a felperesek ügyvédje kezdeményezte és ezt Scott Rosenberg Polk megyei bíró el is fogadta. Rich Wallis, a válallat ügyvédje szerint azonban semmi szükség nem volt a beidézésre, mert a két szakember amúgy is meg akart jelenni a tárgyaláson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #20
    A Windows egy dolog miatt terjedt el - egy dolog miatt lett majdnem egyetlen OS, ez nem más mint, a Microsoft lépése, hogy megírjon e kiválló szövegszerkesztőt és az Excel-t. Ez magában már elegendő volt az irodai usernek, persze mivel kezdték venni, a többi cégnek is érdekében volt fejleszteni rá, meg ugye maga a Microsoft is mindent megtett, hogy fejlesszenek, a mai napig is kivállóan támogatja a fejlesztőket. Ez előidézte, hogy olcsobban lehetett rá fejleszteni (tehát kevesebb pénzért), és jobban lehetett értékesíteni a szoftvert (tehát több haszon), mivel a gazdaság úgy működik, hogy minden ember, minden cég azért cselekszik, hogy a cselekv;s utám jobb helyzetben legyen mint amilyenben a cselekvés előtt volt, azt választották, hogy másra nem is fejlesztettek (pl. OS/2), a UNIX-ok a Linux előtt nem értek sokat a PC-n, amikor pedig már letaszítani kell a nagy userbázist és a felhalmazodott Windows alapú informatikai infrastruktúrát és még egy MS kaliberű gépezet áll szemben, a dolog sokkal nehezebb. Vagyis "Too little, too late." Persze az biztos, hogy ahol tehette az MS nem csak ezekre a "piaci" mechanizmusokra alapozott, de attól függetlenül is ez lett volna a végeredmény. Word&Excel volt a kulcs.
  • BiroAndras #19
    "Azért van kicsiny különbség az egységesítés és a szabványosítás között. A vadkommunizmusban mindenki egységesen megkapja az 1 szelet kenyér fejadagját (persze a párttitkárnál ez egy meglehetősen más fejadag), egy fejlett államban viszont szabványos kaják vannak, minőség ellenőrzéssel, minőség biztosítással miegymással."

    OS szinten a szabványosítás nem megoldható. Túlságosan bonyolultak ahhoz. A hasonlatod egyébként sántít több ponton is. Egyrészt a win-t nem igazán lehet 1 szelet kenyérhez hasonlítani, közelebb áll, egy jó kis 5 fogásos lakomához, csupa finom kajával. És a párttitkár is pontosan ugyanazt eszi, mint a nép.

    "és még nem hallottam rajtad kívül senkit aki a változatosságra panaszkodott!"

    Akkor nem sokat beszélgettél programozókkal. A változatosság csak akkor jó, ha szabadon, minimális költséggel válthatok. Az OS-ek esetén ez nem működik. Ugyan szabadon válthatok, de az átállás költségei túl nagyok a legtöbb esetben. Ha lenne 20-30 egymással nem kompatibilis, hasonló elterjedtségű OS, akkor az informatika működésképtelen lenne. Minden szoftvert meg kéne írni a legtöbb platformra, ami a költségeket és a fejlesztési időt megsokszorozná. Emiatt a szoftverek kis tudásúak, és nagyon drágák lennének. És így a számítástechnika nem terjedt volna el.
    Ebből az alapállásból az történne, hogy az egyik platform lenyomná a többit. Nem azzal, hogy átállnak rá az emberek (mert az átállás drága), hanem új felhasználókat nyerne meg magának, és ez indítaná el a számítógépek tömeges elterjedést. Tulajdonképpen avlami ilyesmi történt a valóságban is. Az IBM-PC és az MS-DOS párosa, majd az Intel-Windows (wintel) páros. És ugyanez történt, amikor a TCP-IP és a HTML lett az Internet alapja (igaz, ezek nyílt szabványok).
    Amikor a PC elterjedt, nem volt szükség szabványokra. Egy HW, és egy OS volt. A többi HW és OS mind nagy drága szerverekben voltak, semmi közük sem volt a PC-hez. És akkoriban az is volt a normális, hogy a HW gyártók saját OS-t írnak (egyáltalán, akkoriban mindenki OS-t írt).
    Persze a siker láttán sokan írtak saját DOS-t (pl.: DR-DOS), de a grafikus felületek megjelenésével az OS-ek bonyolultsága túlnőtt azon a szinten, hogy kompatibilisek lehessenek.

    "LOL Meg ne próbáld az AMD-s alaplapbomba betenni a Penyódat, mert eltöröm a kezed!"

    Mindkét procihoz sokféle cég gyárt alaplapot. Mindkét procin remekül futnak ugyanazok a szoftverek. A meglevő inkompatibilitás nem fáj annyira, viszont több teret enged a versenynek. Ha uyganabban az alaplapban kéne működniük, akkor pl. az AMD nem tudta volna integrálni a memóriavezérlőt a prociba, és nem használthatná a HyperTransport-ot, ami sokkal jobb, mint az Intel megoldása.

    "A Windóz Server2003 egész egyszerűen megtagadja bizonyos progik telepítését"

    Konkrét példát tudsz mondani? Szerintem megtagadni nem tudja az installálást, hiszen az installer külön exe, nem az OS része. Legfeljebb az lehet, hogy bizonyos szolgáltatások nem futnak, vagy bizonyos könyvtárak/registry területek nem elérhetők. Az is probléma lehet, ha nem adminisztrátorként vagy bejelentkezve.

    "alapvető funkciókat hagytak ki belőle (pl midi támogatás)"

    Ez rohadtul nem alapvető egy szerveren. Ha ilyenek futnának rajta, akkor meg arra panaszkodnál, hogy fölöslegesen használ erőforrásokat, és csökkenti a rendszer stabilitását, és még biztonsági kockázat is (minden az, ami fut).
  • BlackRose #18
    :) Azért ami Hitlert illeti... hát a Main Kampf-ban nem igen lehet találni értéket, alapjában Hitler nem talált ki semmit, "Nemzeti Szocializmus" elmélete nem más mint kis részben anti Marxizmus, nagyobb részben pedig Auguste Comte pozitivizmusa, Hégel "jobboldali" eszméi, Nitzshe filozófiája és ami a legborzasztobb Georges Sorel forradalmi szindikalizmus elmélete. Szóval személyes véleményem szerint a filozófia történetének szemete és fél-szemete. Különben Hitler nem volt akkora szörnyeteg mint amekkorának lefestik, alapjában egy abszolutista volt akinek a rendszer és a közvélemény abszolút hatalmat adott, és az abszolút hatalmat nehéz ellenőrzés allatt tartani, amikor pedig elszabadul a pokol, aztán már a történtek irányítják az embert, ha még Hitler féle problematikus elme, akkor az eredmény ismert szörnyeteg féle örökség. Különben Friedrich A. Hayek - Road to Serfdom című műve ezzel foglalkozik, és sajnos most is hasonló részét éljük a történelemnek, remélem időben észbe kapunk. Sajnos a klasszikus és egyébként értelmetlen jobb és bal oldali felosztású politikai rendszer erre kevés remény, ugyanis alapjában kollektivista, nem az egyén gondolkodik, hanem a jobb és a bal oldal, és ugye egyetértünk, hogy mindkét kollektivista tábor nagyot téved. A végeredmény lehet jobb oldali vagy bal oldali totalitarizmus, de a végén valamelyik lesz.
  • NEXUS6 #17
    Bocsesz vadkommunistát akartam írni, mint először -végül is 3-ból kétszer sikerült is!;)))

    Sajnálatos módon, a közoktatás télleg csak arra jó, hogy amikor a médiában valami ismerős nevet meghall a kisember, akkor behúzzon a relé, és beinduljon az aha effektus.
    Pedig elég lenne "csak" megismertetni az emberekkel ezeknek a gondolkodóknak a teljes gondolatmenetét. Jézusom, akkor talán még Hitlerben is találnánk valami értéket, illetve a végén még valóban képessé válnánk arra, hogy megítéljük, hogy ki a valóban értékes és ki nem, és nem csak azt szajkóznánk, amit az arcba nyomnak.
  • BlackRose #16
    Nem tudok magyarázatot adni, hogy miért kell a Servernek MIDI támogatás, na de mégis van, csak ki van kapcsolva. A Media Player 11 meg valószínűleg azért maradt el, mert nem volt érdemes az alaposabb tesztelés, és mivel a Servernél a megbízhatóság a fontos, hát kimaradt. Mindenesetre az MP 10-el is ez volt az eset, de idővel bekerült az SP1-be és az Automatic Updateba is... szóval gondolom, hogy az MP 11-el is ugyanígy lesz. Na most miért venne valaki Server licenszet, ha desktop kell neki? Jómagam Serveren dolgozok (majdnem kimondottan, mert sokkal jobb és megbízhatobb az 5.2 kódbázis) és mondhatom, hogy az említett MP és néhány telepítési problémán kívül nincs semmi gond, de ezt is mind egyszerűen meg lehet oldani. De nekem a Server 2003 az MSDN előfizetésben van, vagyis nem kerül plusz pénzembe, ha megkellene fizetni a kommerciális licenszet, akkor nem hiszem, hogy Server 2003-on futnák a desktopon.

    Az általad említett rezsimeknek (tájföldi) semmi köze a kapitalizmushoz, ugyanis az egy mixed economy amelynek vannak némi kapitalista ellemei, de igazábból a feudalizmusra jellemző státus társadalom, vagyis mivel nincs szabadság, nincs kapitalizmus sem. A kapitalizmus előfeltétele a szabadság és ide értem a polgári és a gazdasági szabadságot is. Ha nincs szabadság nincs kapitalizmus. Valójában az amit egyébként indokoltan a legtöbb normális ember ellenez (köztük én is) és amit ma anti-kapitalizmusnak ismerünk az nem a kapitalizmus ellen szól, hanem a feudalizmus és kapitalista ellemek keverékére, és eredménye az ami felé tartunk a a kapitalista és a szocialista keverék, ami semmivel sem jobb. A kapitalista ellemet nem lehet kihagyni, mert az nélkül nem lehet massziv produkció. Kapitalizmus valójában nem létezik sehol sem, és nem is létezett (habár volt valami nagyon közeli hozzá a 19 század végén az USA-ban, Angliában és a liberális európában is pl. itt az Osztrák-Magyar monarchiában, Porosz birodalomban stb. is), a mai gazdasági rendszerek egy része a feudalizmus és a kapitalizmus ötvözete (ide tartozik az amit tévessen vadkapitalizmusnak neveznek), a másik része - a fejlett nyugat a kapitalizmus és szocializmus ötvözete, amelyben a jelenlegi helyzet még elfogadható, de hosszú távon a kollektivizmushoz és a totalitáris rendszerhez vezet. Egy apró része pedig a feudalizmus és szocializmus ötvözete (éz az amit kommunizmusnak vagy vadkommunizmusnak is neveznek) ahol kapitalizmus soha nem is volt, hanem ahol a feudalizmusra érvényes megváltozhatatlan privilégiák és a szocializmusra érvényes kollektivizmus a történelem folyamán tapasztalt legtotalitáriusabb rendszert alkotja. Ilyen volt a Soviet Unio, és ilyen az Észak Koreai Népköztársaság.

    Különben Marxot azért olvastam el, mert nem akartam, hogy azoknak a magyarázatából és értelmezéséből származzanak ismereteim akik egyébként sem értették meg a dolgot. Szeretek a forrásből tanulni. De éppen ezért olvastam el minden történelmileg fontos könyvet ami létezik, pl. a következő szerzők magnum opusz-ai: Adam Smith, Ludwig von Mises, Karl Marx, Auguste Comte, Adolf Hitler, David Hume, John Locke, John Maynard Keynes, stb. Persze igy könyebb megtalálni, hogy kivel értek egyet és miért és kivel nem. Szóval a formális tanulmányaim során ezekről a dolgokról általában nem kaptam semmi értékes tudást, ezt csak magánúton lehet felszedni, szerintem.
  • NEXUS6 #15
    ;)
    Legjobb tudomásom szerint a server2003 SP1-es javítócsomagja egyszerűen kiszedi a midit, mégha a hangot benn is hagyja!!! Monnyuk nem nagy vasziszdazs berakni.

    Szal, elmondhatjuk, hogy a M$ a maga részéről mindent megtett, hogy NE LEHESSEN bizonyos progikat futtatni, és nem azért mert az OS erre csak nehezen képes, hanem mert az M$ szegmentálni akarja ugyan azt a termékét.
    Az egészben nem az a gond hogy biztonsági szempontból kockázatos ezért alapesetben letiltott, de választható. Hanem a M$ eldöntötte, hogy így legyen és ha valahogy szükséged lenne rá, akkor csak szopjál vele. Vagy ha lamer vagy a server2003 licenszed mellé, vegyél egy XP-t is. Szal olyan esetben amikor az technológiailag nem indokol, mesterségesen hoz létre inkompatibilitást.

    Jó dolog tudni, hogy vann itt aki még ismeri Marxot, nem azért mert igaza van, hanem mert szerintem hozzá tartozik az alapműveltséghez.

    Vadkapitalizmus alatt pl a tájföldi Pol-Pot rezsimet, vagy a mai É-Koreai "kommunizmust" értem.
  • BlackRose #14
    "A Windóz Server2003 egész egyszerűen megtagadja bizonyos progik telepítését, alapvető funkciókat hagytak ki belőle (pl midi támogatás), szal éljen az egységes windóz platform."

    Kapcsold be az audio szolgáltatást (Services/Windows Audio), dolgozik rajta minden, a MIDI is. Ami pedig a progik telepítését illeti, nem a Server 2003 a hibás, ugyanis a telepítő programok nem futnak, mert a build és az SP2 nem felel meg. MSI fájlok esetében az ORCA.EXE programocska megoldja a dolgot (a Windows Installer SDK ban található installer table editor), míg .exe esetében egy picit bonyolultabb de megoldható. Pl. az új Media Player 11 sem telepíthető, de egy pici vacakolással telepítettem és kifogástalanul működik.

    Ami pedig az egységet illeti az alapjában Marxista elmélet, ugyanis az mondja, hogy az egyén nem gondolkodik, nincs véleménye, hanem az "osztálynak" van véleménye, és aki nem egyezik az osztály véleményével, az osztály-áruló, és azt el kell távolítani. A gond, csak ott van, hogy ez is a többi kollektivista állásponthoz hasonlóan teljessen alaptalan, sőt Marx soha nem mondta el mit ért az "osztály" fogalom allatt, persze az Engelsz által publikált 3. befejezetlen kötetben éppen arról ír, hogy az "osztály" nem az, meg nem ez, de éppen itt ér véget a könyv mielőtt elmondaná, hogy valójában micoda (nincs befejezve), na most ha valaki tudja, hogy a könyvet nem Marx halála szakította meg (ugyanis évekkel előtte abahagyta az irását), azt szegezheti le, hogy valószínűleg rájött, hogy valamit elszúrt. Persze ha olvastuk Marx "művét" akkor megszoktuk, hogy a fogalmak megymagyarázása általában nem volt Marxra jellemző, sok fogalmat csak másik irásai által lehet részben, de nem biztos, hogy jól értelmezni.

    Különben mi az, hogy vadkommunizmus? Szintén mi az, hogy vadkapitalizmus? Mindkettő értelmetlen kijelentés, persze nem tőlled ered.
  • NEXUS6 #13
    Na ez az ami demagógia!;)

    De szerintem a legnagyobb egység É-Koreában van, szerintem ott a helye mindenkinek aki így gondolkodik (természetesen ezt csak viczből írtam). Úgy tűnik nálad elmaradt a rencerváltás.

    Azért van kicsiny különbség az egységesítés és a szabványosítás között. A vadkommunizmusban mindenki egységesen megkapja az 1 szelet kenyér fejadagját (persze a párttitkárnál ez egy meglehetősen más fejadag), egy fejlett államban viszont szabványos kaják vannak, minőség ellenőrzéssel, minőség biztosítással miegymással. és még nem hallottam rajtad kívül senkit aki a változatosságra panaszkodott!

    "Szóval ha nem lett volna ms meg intel akkor ma lenne 30 féle inkompatibilis oprendszer 30 féle inkompatibilis számitógépen és lehetne örülni..."
    LOL Meg ne próbáld az AMD-s alaplapbomba betenni a Penyódat, mert eltöröm a kezed!
    Szabványosítás mi???!!!;)))
    A Windóz Server2003 egész egyszerűen megtagadja bizonyos progik telepítését, alapvető funkciókat hagytak ki belőle (pl midi támogatás), szal éljen az egységes windóz platform.
  • assdf #12
    "Bazz, ez beszél, a számítástechnika legnagyobb hátráltatója az intellel együtt? Ezeknek köszönhető, hogy a computerek / szoftverek nem a fejlődést és a felhasználókat, hanem a profitot szolgálják."
    Azért ez igy erős demagógia.
    Ugyanis ne felejtsük el hogy a számitástechnika egyik legnagyobb úttöri azügyben hogy egységes dolgok legyenek (mégha az nem is követi a szabványokat). Ugyanis amiről itt te elfelejtkezel az az hogy anno a 80as évek végén volt kb. 20 processzort gyártó cég meg egy rakás különféle oprendszer mindendegyik a fejlesztők saját szája ize szerint fejlesztve, majd bejött az ms meg az intel plussz az msnek sikerült összehoznia magát az ibm-el és igy elterjedt a dos majd később a windows és minden egységes lett. Szóval ha nem lett volna ms meg intel akkor ma lenne 30 féle inkompatibilis oprendszer 30 féle inkompatibilis számitógépen és lehetne örülni... Az hogy mára mivé vált az ms v intel más kérdés, de amit fennt irtál az eléggé megkérdőjelezhető.
  • Morden23 #11
    Leültem