Berta Sándor

A brit kormány tanácsadója lesz Bill Gates

Nagy-Britanniában úgy döntöttek a vezetők, hogy a jövőben egy 12 tagú, elismert szakemberekből álló tanácsadó testület fogja segíteni a kormány munkáját a legfontosabb gazdasági kérdések megválaszolásában.

Nem újdonság, hogy egy-egy kormány nemzetközileg ismert és elismert elméleti szakembereket, kutatókat, tudósokat, orvosokat kér fel tanácsadónak. A brit kormány most hasonlóképpen cselekedett. Kérdés, hogy a felkért híres és kevésbé híres személyek valóban tudnak-e majd segíteni a kormánynak az ország gondjainak a megoldásában? A tanácsadó testület tagjait Gordon Brown államkincstárnok és Alan Johnson brit ipari és kereskedelmi miniszter jelentette be. A testületnek tizenkét állandó tagja lesz, férfiak és nők vegyesen.

A grémiumban helyet kapott Bill Gates, a világ - immár 12 év óta - leggazdagabb embere, a Microsoft társalapítója. Gates magánvagyonát a Forbes amerikai gazdasági magazin legutóbb 50 milliárd dollárra becsülte. A testület tagjának választották Li Ka-shing, a Hutchison Whampoa kínai telekommunikációs konszern vezetésének elnökét is. Ka-shing jelenleg a Föld tizedik leggazdagabb emberének számít, vagyona - a Forbes szerint - eléri a 11,8 milliárd dollárt.

Szintén az illusztris társaság tagja lett Meg Whitman, az eBay online aukciós vezetője, Bernard Arnault, az LVMH elnök-vezérigazgatója, Lord Browne, a BP olajtársaság egyik vezetője, Dr. Jean-Pierre Garnier, a GlaxoSmithKline gyógyszergyár vezérigazgatója, Sir Terry Leahy, a Tesco vezérigazgatója, Sir John Rose, a Rolls-Royce vezérigazgatója; Robert Rubin, a Citigroup bank igazgatója elnöke, Lee Scott, a Wal-Mart elnök-vezérigazgatója, Ratan Tata, a Tata csoport elnöke és James Wolfensohn, a Világbank egykori elnöke.

A tervek szerint a testület évente egyszer fog összeülni a Downing Street 11. szám alatt található rezidencián. A tanácsadóknak olyan új ötleteket és üzleti stratégiákat kell majd kidolgozniuk, amelyek elősegítik a különböző gazdasági problémák megoldását, illetve Nagy-Britannia vezető gazdasági hatalmi helyének kiépítését és megszilárdítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #27
    Nem tudom, de azt hiszem a Lakeside privát iskola tanulói között nincsnnek gyári munkások, ha ehhez adjuk, hogy BG az SAT vizsgán maximális 1600 pontot ért el, és, hogy ha nem alapítja a Microsoftot akkor valószínűleg diplomál a Harvardon (amelyen egyébként első évessen engedélyt kapott a postgraduate matematiai előadások hallgatására is - amire csak kevés hallgató kap engedélyt), és, hogy ügyvédi-bankári családból származik... hát valóüszínűleg igazad van, BG az IBM nélkül ma egy felszámolás előtti gyárban dolgozna valószínűleg mint gyári minimálbér munkás és minden este 20 éves Ford pickapjával menne haza 200 kilós feleségével nézni a WWF összecsapásokat (FatBoy vs. Ultimate Neckbreaker) vagy valami hasonló a 25 éves fadobozos Admiral márkájú TV-n és esetleg lenne neki rávaló egy-két doboz Miller sőrt is lenyomni útközben. Bocsánat de nem birtam ki rám jött a kreatív de kicsit pofátlan időszak... nem provokálni akarlak, csak egy picit szórakozom. Ma jó kedvem van
  • BlackRose #26
    Különben BG és a Microsoft azért lett nagy, mert az Orion éppen a Fütyipütyi harmadik felének a közepében járt és mert a nagymamája imátkozott érte... de most tényleg amikor ilyen információ nélüli, tény nélküli, félinformációval és kérdéses tényekkel rendelkezve annyira okosok akarunk lenni, hogy ahelyett, hogy azt mondjuk NEM TUDOM, erővel magyarázni akarunk valamit szituációt látok akkor tudom, hogy na itt tényleg halvány gőzük sincs az egészről. NEM TUDOM miért lett a Microsoft nagy, viszont tudom, hogy nagyranővésükben sok minden közrejátszott, többek között az IBM is, meg még számtalan dolog aminek egy részéről tudok, egy részét valószínüleg tévessen tudom, mert urbán legendákon meg szájról-szájra vándorló számtalanszor modifikált dolgokon alapszanak, ezenkívől azt is tudom, hogy alapjában az akkori nagyok elaludtak mert enyhén szólva balf... voltak és ez által esélyt adtak a BG-hez hasonló embereknek, stb. stb. stb. Szóval NEM TUDOM, de azért van egy elméletem amely alapjában azon alapszik, hogy BG jól tud alkalmazkodni, nagy százalékban felismeri a lehetőségeket (ez persze nem 100% így van, bizonyíték az Internettel kapcsolatban levő késése), akkor szintén elmondható rólla, hogy elég inteligens, hogy nagyon sokat olvas és ezért elég okos is... stb. viszont van egy pár dolog ami Bill-nél az utóbbi időben érezhető, ez pedig, hogy öregszik, kicsit szánalmas amikor a beszédei során az első fél órában a múltról beszél, ez egyenes jel, hogy az IT-ben már lassan nem lesz neki helye, de érdekes, hogy ez sem megy el mellette, és komolyan kezdi előkészíteni utódját az ellemzők szerint Eric Rudder személyében. Tehát BG egy olyan ember aki alapjában nem bíz semmit sem a véletlenre hanem amikor valami kell neki akkor megy és elveszi (különben ez a sikeres emberekre mind egy szálig érvényes), viszont BG nem egy tévedhetetlen ember, hisz saját bevallása szerint is sokat téved, de álltalában kevesebbet mint a konkurenciája és ez már elég neki a sikerhez, vagyis, hogy idézzem Puskás Ferencet, "nem számít, hogy mi mennyi gólt kapunk, az a fontos, hogy egyel többet adjunk..." szóval ez az amit ma mindenki elfelejteni lát, nem lépünk mert gólt kapunk, egye fene, hogy mi sem adunk, de fő, hogy nem kaptunk, BG filozófiája ettől eltérő, és ő képes nagy kockázatokat vállalni (sokszor hallani a betting the company on...) vagyis nem sajnálja ha szükséges felrúgni, feláldozni azt amivel rendelkezik, hogy egy lépéssel előre jusson, tehát az én elméletem szerint ezért nagy és sikeres de nem csak ezért, viszont ez csak az én elméletem, ha tényt kérdezne tőllem valaki akkor mondom, NEM TUDOM. Na látjátok nem olyan nehéz dolog nem tudni valamit, sőt marhául természetes.
  • jzombi #25
    Ok, elhiszem, ezt nem tudtam.
  • BlackRose #24
    Már ne legyen harag, de teljessen félreértelmezted amit mondtam. Ha megmutatod, hogy hol irtam, hogy a globalizáció és a profeszionalizmus szinonimák abban a pillanatban veszek neked egy Dual Core notebook-ot, kérlek ne hagyd ki ezt a lehetőséget, mutasd meg, azt a helyet ahol én azt irtam amit állítottál. Várom a választ...
  • strogg #23
    Így van.
    Jókos jó helyen. Ha az IBM nem velül kötött volna szerződést a DOs-ra, ma billy valszeg valahol gyári munkás lenne. De ezen nem érdemes agyalni, mert minden "mi lett volna ha" kérdés értelmetlen. Most billy a Pc-s Desktop iparág első cégének első embere. K. gazdag nem meglepő módon. Az, hogy tzanácsod ad az kicsit tényleg paradox, ugyanis nem biztos, hogy egy államank az éri meg, ha horror Sw license-t vásárol. Erre részrehajlás nélküli emberkék kellenek. PErsze csak elméletben, mert a korrupció tíltott dolog, ezért átnevezték "lobby"-nak :)))

    A lényeg. Ez a hír sem ok a flame-re. Szót sem érdemel igazából. Tanácsadó lett. Jó. Kész.:)
  • BiroAndras #22
    "Mr. William Gates és a Microsoft sem azért lett ekkora, mert professzionális termékeket gyártottak, hanem a marketing miatt; igen, marketing terén valóban professzionálisak voltak, de ez emelte fel a céget, semmi több."

    Azért lettek sikeresek, mert jókor jó helyen voltak, és tudták, hogy mit kell csinálni.
    Részletesebben : http://hungarian.joelonsoftware.com/Articles/StrategyLetterII.html
  • sh4d0w808 #21
    Azért ez egy kissé faramuci helyzetnek érzem... legalábbis ahogyan én látom. Gazdasági tanácsokat adjon egy nagytőkés egy államnak - kissé ellentmondásos; a nagytőkés minél nagyobb profitra törexik, miközben bármely államnak az az érdeke, hogy minél olcsóbb legyen. Kicsit továbbgondolva, IT-beruházások terén elméletileg nem a saját megoldásait kellene forszíroznia, hanem az olcsóbb, esetenként ingyenes megoldásokat... Némileg paradoxnak érzem.

    BlueGene: a professzionalizmus és a globalizáció véletlenül sem egymás szinonimái, tehát ne keverd össze őket. Mr. William Gates és a Microsoft sem azért lett ekkora, mert professzionális termékeket gyártottak, hanem a marketing miatt; igen, marketing terén valóban professzionálisak voltak, de ez emelte fel a céget, semmi több. Ha a termékek színvonala lett volna a mérvadó, ma nem a Windows lenne a legelterjedtebb OS a desktop PC-ken, hanem az OS/2...
  • mad mind #20
    Egy kicsinyke családi vállalkozás. Bővebben itt.
  • BlackRose #19
    Na jó, akkor mivel nincs kedvem az összefüggésről írni bővebben mint, hogy a Microsoft globális cég és mint olyan a globális gazdaság Angol részére is számít... de ezt most ennyiben hagyom, a professzionalizmusra kellene összpontosítani az pedig azon alapszik, hogy az ember a munkáját profi modon végzi, vagyis ha X-nek dolgozom, X-nek adok tanácsot akkor azt kimondottan X érdekében teszem, mert X azért alkalmazott. A másik dolog, ami az ilyen profi magatartást nem bizza a véletlenre az a nyugati világban és így Angliában is már elég szakálas úgynevezett Conflict of Interest törvény amely egyenessen tiltja egy adott személy olyan területén való tevékenységét közhivatali szférában amelynek köze lenne a személy érdekeinek. Tehát ezek a törvények alapján BG-t csak olyan előre meghatározott kérdésekben lehet konzultálni amelyek ennek szigorúan megfelelnek. Na de ez erőssen off-topic.
  • jzombi #18
    "Hallottál e te már a globalizációról? Vagy hogy most itt ne magyarázzam félmérföldnyi szöveggel mi is itt az összefüggés, inkább hallottál e már profeszionalizmusról?"
    Úgy látszik, hogy nem vágom a hatalmas összefüggést. De nem tartom jó ötletnek, hogy egy monopol helyzetben levő cég egyik vezetője a gazdasági tanácsadó szerepét töltse be egy országban.
    Persze könnyen lehet, hogy teljesen félreértetem az egészet, gazdasági ismereteim alulról közelítik a nullát:), ez esetben bocsi...