MTI

A Microsoft csatlakozik a Yahoo digitális könyvtárához

Immár a Microsoft is tagja annak a szövetségnek, ami a Yahoo kezdeményezésére a világ legfontosabb könyveinek digitalizálását kívánja megvalósítani - valódi kihívást jelentve az e területen elsőként meginduló Google számára.

A csoport, a Nyílt Tartalmak Szövetsége (Open Content Alliance, OCA) megjelenésével újabb szereplő jelent meg azon a küzdőtéren, ahol már nyíltan összeakaszkodott egymással a Google és a kiadói ágazat. Az OCA támogatói között a Yahoo mellett ott szerepel a HP és az Adobe, valamint tucatnyi nagy észak-amerikai, brit és európai könyvtár is. Danielle Tiedt, a Microsoft MSN Search ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a világ legnagyobb szoftvercége jövőre mintegy 150 ezer könyv digitális másolatának elkészítéséhez járul majd hozzá. Brewster Kahle, az Internet Archive és az OCA mögött álló szervezők egyik alapítója szerint ez még csak a kezdet, a 150 ezer könyv csak bevezető kísérlet a Microsoft számára.

Támogatói szerint a digitális könyvtár létrehozatalának álma egyfajta tiszteletadás az alexandriai könyvtár, az ókor legnagyobb könyvtára előtt. Az évtizedes feladatot jelentő projekt sikerét még veszélyezteti az a jogi vita, ami a kiadók és a Google között robbant ki. Öt jelentős kiadóvállalat éppen a múlt héten perelte be a Google-t, hogy leállítsa azon tervét, amelynek során a világ öt legnagyobb könyvtárának - Oxford, Harvard, Stanford, Michigan és a New York Public Library - állományát kívánják beszkennelni.


Egy Google által digitalizált könyv - a teljes szöveg kereshető

Ellenzői szerint a Google terve a szerzői jogok elleni támadás, amit a cég tagad, álláspontjuk szerint ugyanis nincs másról szó, mint egy weben keresztül is kereshető elektronikus katalógus létrehozataláról. "A Google üdvözöl minden olyan erőfeszítést, amit az információk elérhetőségének érdekében tesznek. Büszkék vagyunk arra, hogy a http://print.google.com weboldalon egyre több szöveg - nyilvánosan is elérhető könyv és szerzői jogokkal védett anyagok részlete - jelenik meg" - nyilatkozta a Google szóvivője, Nate Tyler.

A Google Print projekt támogatói csalódásukat hangoztatták, hogy a két csoport nem működik együtt. Ugyanakkor mindkét csapat vezetői úgy nyilatkoztak, hogy csak idő kérdése, hogy a két könyvtár-projekt összekapcsolódjék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsolaaa #2
    A Google már eljátszotta a becsületét a kiadókkal szemben.
    Nem értem miért lenne okuk együttműködni velük ??
  • GHost82 #1
    Micsoda fantasztikus innovatív ötlet. Mi lenne ha a már elkezdett google megoldást vinnék tovább és nem kezdenék újra. Szánalmas