Specker Balázs

AIDS-kutatás Gates-pénzből

A Bill Gates által adományozott pénzügyi támogatás jóvoltából a tudósok újult erővel vehetik fel a harcot a világ legkegyetlenebb vírusával szemben.

A Bill & Melinda Gate Alapítványtól érkezett 287 millió dolláros (körülbelül 60 milliárd forint) AIDS-támogatást ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a kutatóknak - a bevett rossz szokással ellentétben - együtt kell működniük és meg kell osztaniuk eredményeiket - derül ki a szervezet közleményéből. A pénzt a világ 19 országában működő, 165 tudósból álló nemzetközi hálózat kapja, amely a szerzett immunhiány-betegség elleni új gyógyszerek után kutat. Az adomány az eddigi legmagasabb összegű anyagi segítség a világon az AIDS-kutatás számára, maga az alapítvány pedig, amely a pénzt kapja, a legnagyobb pénzalappal (29,1 milliárd dollárral) rendelkező karitatív szervezet a világon.

A nem megfelelő vakcina-jelöltek kifejlesztését gyorsan leállítják, az ígéretesek viszont soronkívüli támogatásban részesülnek. A kezdeményezés célja, hogy hozzásegítse a világ legragyogóbb elméit az áttöréshez, amit az AIDS-et okozó HIV vírus utáni hajsza elmúlt két évtizedében hátráltató technikai akadályok gátoltak. Gates pártfogoltjai - köztük gyógyszergyártó cégek is - mind beleegyeztek, hogy az új eredményeket azonnyomban megosztják a programba résztvevőkkel és a szélesebb tudományos közösséggel is.

Eddig több mint 25 millió ember halt meg AIDS-ben és 40 millió fertőződött meg a halálos vírussal. A napi mintegy 11 ezer új esettel szemben csak a védőoltás nyújthat hosszútávú megoldást. A több mint 50, embereken is tesztelt lehetséges HIV-ellenanyag közül csupán kettő állta a sarat - azóta az egyikükről kiderült, nem hatásos. A másik jelölt további tesztelése tavaly kezdődött meg a Fred Hutchinson Rákkutató-központban.

"A világ különböző tájain élő kutatók elkötelezett munkái ellenére az előrehaladás mégsem elég gyors" - foglalta össze Dr. Nicholas Hellmann, a Gates alapítvány ideiglenes elnöke. "A HIV egy hihetetlenül rugalmas és változó vírus. Okosabbnak és hatékonyabbnak kell lennünk" - foglalta össze Hellmann a The Seattle Times oldalán. Ugyan a tudósok szabadalmaztatják felfedezéseiket, ám mindegyikük jóváhagyta, hogy az együttműködés keretein belül kifejlesztett oltóanyagokat nyomott áron adják el Afrikának és a fejlődő államoknak, ahol a járvány leginkább jelen van.

Persze Bill Gates nem csak alapítványa által, hanem személyesen is tevékenykedik: múlt hét csütörtökön 900 ezer dollárt adományozott arra, hogy az afrikai Nagy Tavak térségében egészségügyi szakemberek kiképzésével erősítsék az AIDS-ellenes küzdelmet. A Microsoft számítógépes cég multimilliárdos társalapítója a hét végén tett látogatást feleségével és gyermekeivel Ruandában, és mint közölte: adományával egy olyan oktatási központot akar létrehozni, amely öt ország - Ruanda, Uganda, Burundi, Tanzánia és a Kongói Demokratikus Köztársaság - számára képez ki szakembereket a HIV-vírus által okozott szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) terjedése elleni küzdelemre.

Ez a szubszaharai afrikai övezet a leginkább AIDS által sújtott terület a világon, 25 millió fertőzöttjével. Példaként Agnes Binagwaho, a ruandai országos AIDS-központ végrehajtó titkára elmondta: a nyolcmilliós népességű közép-afrikai állam lakosságának 3 százaléka HIV-vírus hordozó. A Gates által alapított korszerű intézmény a ruandai fővárosban, Kigaliban fog majd működni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droland #51
    Nexus6 elfelejtet azt hozzátenni az igazsághoz - mert ez így csak egy oldalú - , hogy LEGYEN igaz, a jövedelem lopkodott, és abból oszt szét, csak TUDOD A GOND ott van, hogy van még 1.000.000 milliárdos ember a földön, akik ha elmennének melletted, épp haldokolsz és még cserébe le is köpnének. Szóval az én szememben az igazi probléma NEM OTT VAN, hogy valakinek honnan van rá pénze - irígylem, ha nekem is lenne rá eszem én is azt tenném, aki nem azt mondja, az egyszerűen csak irígyli mint én, csak nem valja be - szóval az igazi gond ott van, hogy a legtöbb - lopós - milliárdos meg szarik bele. Úgy is fogalmazhatnék - mivel eddig a többi milliárdosról nem beszéltél, hogy te azokat a milliárdosokat támogatod, akik SEMMI nem adományoznak. És ezt én most joggal feltételezem, mert eddig csak azokat "bántottad", akik adományoznak, akik nem, azokról nem is említesz. Pl. Vodafone, MOL főnökök, ilyesmi... szóval érted...
  • dez #50
    Az mindenesetre jó, hogy már nem foghatják mindenféle tárgyi körülményre, hogy nem nagyon halad a kutatás, és egymással is meg kell osztani az eredményeket. Így talán nem csak maguknak kaparják ki a mogyorót a cégek.
  • dez #49
    Igen, de ez már úgy 10-20 hozzászólással előbb elhangzott...

    (Más híres személyek is adományozgatnak, IT-n belül is, mégsincs vele tele a sajtó.)
  • dez #48
    Az akkor is áll, ha BG adományoz, mert BG vagyona a MS-tól származik, azaz a végkövetkeztetés, hogy "jó helyre kerül a MS-től a pénz (nem kis része)".
  • icewolf #47
    a Microsoftnál nem Gates-t kell támadni hanem a másik jómadarat, Steve Balmert kellene felakasztani... Gates eddig is sokat adományozott.
  • BiroAndras #46
    "Bevett gyakorlat a nagyvállalatoknál az adócsökkentő adományozás, és még reklám-értéke is van."

    Ezzel csak az a bibi, hogy nem az MS, hanem személyesen BG adományoz.

    "Különben szép csendben csinálnák, nem nagy dobra verve."

    Ha híres emberek csinálnak valami érdekeset, főleg ha sok pénzről van szó, akkor az nem szokott titokban maradni (hacsak nem nagyon küzdenek érte).
  • Yv@n #45
    "Azért mondjuk elmondanám, hogy alapítványokon keresztüli befektetések sem ritkák."

    Elmondhatod, csak úgy egyből nem él a céges reklám elmélet.
  • dez #44
    Rendicsek.
  • fade2black #43
    baromira nem az van a cikkben, hogy befektetés/részesedést szerzett.... hanem hogy adomány. A fentieket csak a hozzánemértő rosszmájuak mint pl te találták ki.

    a világ leggazdagbb emberei k* ritkán mondják, nyilatkozzák, csinálják azt, hogy a felhalmozott irdatlan méretű vagyonukról azt nyilatkozzák, hogy 100%ban el szeretnék adományozni és teszik is ezt folyamatosan mint BG. (és WB)
  • dez #42
    Ja, akkor már inkább az antibébi tablettát kellene elővenni, ami a gyógyszeripar vívmánya, és mellesleg sok káros mellékhatása is van.