Berta Sándor

Kínában nem törvénysértő a direkt linkelés

Hét nagy zeneipari kiadó, köztük a világ négy legnagyobb zenei konszernjével elvesztették azt a pert, amit közösen indítottak korábban a kínai portál ellen.

A jogi eljárásban a felperesek között volt többek között a Warner Music, az Universal Music, az EMI és a Sony-BMG is. A kiadók azt akarták elérni, hogy a bíróság mondja ki: a Baidu.com törvénysértést követett el azzal, hogy közvetlen MP3-formátumú zeneszámokra mutató linkeket tett közzé. A Digital Music Report 2006 című jelentésben a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) képviselői még diadalittasan nyilatkoztak, mondván ezt a pert úgysem veszíthetik el, de úgy látszik mégis bekövetkezett az elképzelhetetlen, elveszítették.

Pedig 2005. szeptemberében első fokon még a Push Sound nevű kínai kiadónak adott igazat a helyi bíróság, mondván a Baidu.com által közzétett linkek megsértik a szerzői jogokat és lehetővé teszik a védett MP3-as formátumú zeneszámok illegális letöltését. Ezért a testület 8400 dollár kártérítés fizetésére kötelezte a kínai portált. Ezek után érthető, hogy az IFPI bizakodó volt, sőt talán elbizakodott is lett. Felbátorodva az ítéleten, hét kiadó közös beadványában megtámadta egy pekingi bíróságon a Baidu.com-ot, mondván a linkjeivel összesen 137 esetben megsértette a szerzői és a kiadói jogokat. Ezért a cégek összesen 216 250 dollár kártérítés kifizetését követelték az oldaltól.


Kínában keresések terén nem a Google az első

Ezek után jött azonban a hidegzuhany, ugyanis a pekingi bíróság szellemi tulajdoni ügyekben illetékes tanácsa első fokon az alperesnek adott igazat, mivel az indoklás szerint a tartalmak nem a Baidu.com szervereiről voltak letölthetők, a linkelés pedig önmagában nem számít bűncselekménynek. A Baidu jogi képviselője azzal védekezett, hogy egy MP3-as fájlra mutató link ugyanolyan, mint egy képre vagy egy weboldalra mutató társa.

"Amennyiben a zeneipar győzött volna, az az online keresés végét jelentené" - nyilatkozta az ítélethirdetés után a portál szóvivője. Az IFPI ezzel szemben képtelen belenyugodni a döntésbe, John Kennedy, a szervezet elnöke máris bejelentette, hogy amennyiben a kiadók fellebbeznek az ítélet ellen, támogatni fogják őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • atlagember #8
  Tanulhatnának az európai bíróságok is a kínaiaktól.
  (Ha én rámutatok valakire, hogy ő lopta el a biciklidet, akkor miért kellene engem megbüntetni?) Ráadásul a linkek nem anyagi haszonszerzés miatt vannak, tehát még nem is orgazdaság.
 • Cobra. #7
  Mondjuk nem meglepő, hogy Kínában nem egy amerikai konzorcium kapott igazat a bíróságon, hanem a hazai "cég".
 • entreri #6
  Szerintem a www.google.com sem sokkal dizájnosabb. Ez így praktikus.
 • Tetsuo #5
  Nekem be se jön a Baidu.. :(
 • bertino #4
  nem a design a fontos
  mit és milyen gyorsan tud...
 • GulaSoft #3
  Hát megnéztem a linkjét!
  Ekkora egy kopasz oldalt!
  És kínában ez vezet!!! Kicsit le vannak maradva a fiúk!
 • HJPOWER #2
  Kína bekaphatja, de ez most egy jó húzásuk volt :D
 • the Godfather #1
  "A Baidu jogi képviselője azzal védekezett, hogy egy MP3-as fájlra mutató link ugyanolyan, mint egy képre vagy egy weboldalra mutató társa."

  Okos huzás volt..