Berta Sándor

Kínában nem törvénysértő a direkt linkelés

Hét nagy zeneipari kiadó, köztük a világ négy legnagyobb zenei konszernjével elvesztették azt a pert, amit közösen indítottak korábban a kínai portál ellen.

A jogi eljárásban a felperesek között volt többek között a Warner Music, az Universal Music, az EMI és a Sony-BMG is. A kiadók azt akarták elérni, hogy a bíróság mondja ki: a Baidu.com törvénysértést követett el azzal, hogy közvetlen MP3-formátumú zeneszámokra mutató linkeket tett közzé. A Digital Music Report 2006 című jelentésben a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) képviselői még diadalittasan nyilatkoztak, mondván ezt a pert úgysem veszíthetik el, de úgy látszik mégis bekövetkezett az elképzelhetetlen, elveszítették.

Pedig 2005. szeptemberében első fokon még a Push Sound nevű kínai kiadónak adott igazat a helyi bíróság, mondván a Baidu.com által közzétett linkek megsértik a szerzői jogokat és lehetővé teszik a védett MP3-as formátumú zeneszámok illegális letöltését. Ezért a testület 8400 dollár kártérítés fizetésére kötelezte a kínai portált. Ezek után érthető, hogy az IFPI bizakodó volt, sőt talán elbizakodott is lett. Felbátorodva az ítéleten, hét kiadó közös beadványában megtámadta egy pekingi bíróságon a Baidu.com-ot, mondván a linkjeivel összesen 137 esetben megsértette a szerzői és a kiadói jogokat. Ezért a cégek összesen 216 250 dollár kártérítés kifizetését követelték az oldaltól.


Kínában keresések terén nem a Google az első

Ezek után jött azonban a hidegzuhany, ugyanis a pekingi bíróság szellemi tulajdoni ügyekben illetékes tanácsa első fokon az alperesnek adott igazat, mivel az indoklás szerint a tartalmak nem a Baidu.com szervereiről voltak letölthetők, a linkelés pedig önmagában nem számít bűncselekménynek. A Baidu jogi képviselője azzal védekezett, hogy egy MP3-as fájlra mutató link ugyanolyan, mint egy képre vagy egy weboldalra mutató társa.

"Amennyiben a zeneipar győzött volna, az az online keresés végét jelentené" - nyilatkozta az ítélethirdetés után a portál szóvivője. Az IFPI ezzel szemben képtelen belenyugodni a döntésbe, John Kennedy, a szervezet elnöke máris bejelentette, hogy amennyiben a kiadók fellebbeznek az ítélet ellen, támogatni fogják őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #8
    Tanulhatnának az európai bíróságok is a kínaiaktól.
    (Ha én rámutatok valakire, hogy ő lopta el a biciklidet, akkor miért kellene engem megbüntetni?) Ráadásul a linkek nem anyagi haszonszerzés miatt vannak, tehát még nem is orgazdaság.
  • Cobra. #7
    Mondjuk nem meglepő, hogy Kínában nem egy amerikai konzorcium kapott igazat a bíróságon, hanem a hazai "cég".
  • entreri #6
    Szerintem a www.google.com sem sokkal dizájnosabb. Ez így praktikus.
  • Tetsuo #5
    Nekem be se jön a Baidu.. :(
  • bertino #4
    nem a design a fontos
    mit és milyen gyorsan tud...
  • GulaSoft #3
    Hát megnéztem a linkjét!
    Ekkora egy kopasz oldalt!
    És kínában ez vezet!!! Kicsit le vannak maradva a fiúk!
  • HJPOWER #2
    Kína bekaphatja, de ez most egy jó húzásuk volt :D
  • the Godfather #1
    "A Baidu jogi képviselője azzal védekezett, hogy egy MP3-as fájlra mutató link ugyanolyan, mint egy képre vagy egy weboldalra mutató társa."

    Okos huzás volt..