Gyurkity Péter

Gyors internetet épít Kína

A kommunista állam is kiépítette a következő generációs hálózatot, amely elsőként oktatási intézményeket és nagyvárosokat köt össze. A szakemberek 2010-re várják az IPv6 gyorsabb térnyerését.

A China Daily jelentése szerint a CERNET2 névre keresztelt hálózat nem csak a sebességben, a biztonságban és az IP-címek kiosztásában jelent előrelépést, de tovább csökkenti a függést az amerikai cégektől és az Egyesült Államoktól, amire Kína különösen érzékeny. Az internet protokoll jelenleg használt 4-es verziója ugyanis többek között ezt jelenti az ország számára, és a generációs váltás fokozottabb megindulása csak az évtized végére várható.

Az elkövetkező években oktatási intézmények és nagyvárosok csatlakozhatnak az új nagy sebességű hálózathoz, amely tehát IPv6-ra épül. Erről már 2004-ben megszületett a döntés, ám csak mostanra készült el a 25 egyetemet és 20 várost összekötő információs sztráda. A sebesség másodpercenként 2,5-10 GB között mozog, új biztonsági funkciók jelentek meg az adatcsomagok védelmére, az IP-címek kiosztásával kapcsolatos problémák pedig eltűntek, hiszen ezek száma az új protokoll révén sokszorosára ugrott. A jelenlegi 4 darab max. 0-255-ig terjedő szám összesen 4,3×109 (4,3 milliárd) kombinációt tett lehetővé, míg az IPv6 esetében az IP címek 128 bitesek lesznek, a kiosztható címmennyiség pedig 3,4x1036 darab.

Hasonló, elsősorban tudományos célokra szánt hálózatok már az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is működnek, előbbin még fájlcserélő hálózat is működött, amely gyorsan ki is váltotta a kiadók figyelmét. Az optimistább jóslatok szerint a globális generációváltás 2010-ben kezdődhet meg nagyobb léptékkel, vagyis az ultragyors internet valamikor a következő évtized elején jelenhet meg a háztartásokban.

Kínában természetesen még egy fontos hatással számolnak, ez pedig a nyugati országoktól, elsősorban az USA-tól való függés. A jelenlegi IPv4 esetében használt szoftverek és hardvereszközök főként innen származnak, míg a következő generációra felkészülő hazai cégek növekvő ütemben lesznek képesek kielégíteni az igényeket. Jelenleg öt szolgáltató, köztük a China Telecom és a China Mobile vesz részt a projektben, a gyártók pedig saját megoldásokon dolgoznak, amelyek idővel kiváltják majd a nyugati fejlesztéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Achilles #11
  4,3×109 (4,3 milliárd) =4,3*10E9
  3,4x1036 = 3,4*10E36
  mert ez igy nagyon hulyen nez ki.
 • CsabiDuke #10
  Jobbak a kínai politikusok mint a mieink, ott legalább van fejlődés... ebben a geci országban meg nemhogy fejlődünk, visszafele megyünk. Saját érdekeiket nézik csak, inkább mint a hazáét...
  És sajnos ez mindegyikre igaz :(
 • Morden23 #9
  Nem mondom, én sem kedvelem a piacozó sárgákat, de a nagymamádon, a zsebrádión és a budapesti szeméttelepen az sem segítene, ha elhúznának innen. Nem mindegy, hogy vágott-e a szeme annak, aki átbasz?
 • sandor4 #8
  nem birom szegény kinaiakat
  az hogy rondák egy dolog (kinek a pap...), de amikor minde nap elbuszozok a kinai piac mellett rájövök, hogy nagyon szeretném ha a kis kutyazabálok kitakarodnának arrol a helyröl, és nem lenne budapest közepén egy szeméttelep, amin ázsiaiak ülnek, és átbasszák a nagymamámat, amikor olcson tud elemt venni, de már akkor nem müködik vele a zsebrádioja, amikor elöszörrakja bele...
 • bertino #7
  le a politizálókkal
 • Dark Angel 666 #6
  Le a Kinai politikusokkal
 • Duncan Idaho #5
  Ezek a Kínaiak veszélyesek!
  Ha ilyen netük lesz... saját platformjuk... Linux alapú szal nehezebben támadható mint a mieink... szóval eléggé gáz ez így...
 • junior117 #4
  Már sajnos lemaradtunk :( NHH simán alszik v csak tojik a bele :(( Sokáig vártak a RUO sajnos és a Tfos szépen élt a hatalmával. Minden reklámjuk a fogyasztok becsapása, mert 3990-töl reklámoznak adsl -t csak nem közlik hogy arra még kell fizetni 3300ft vonalat!
 • Szefmester #3
  barom...
 • lyzu #2
  hát kit érdekel a jövő legnagyobb hatalma?
  vagy már a jelenlegi? :)
  csak az a ciki ahogy mi egyhelybe állunk évek óta lassan már a 4. világ is lehagy minket...