Berta Sándor

Uniós kritika a kínai termékhamisítások miatt

Minden eddiginél nagyobb méreteket öltött az ázsiai országból érkező hamis termékek száma. Az Európában lefoglalt hamisítványok fele Kínából származik, így nem csoda, hogy az Európai Unió kiemelten foglalkozik a kérdéssel.

A kínai termékek olcsók mottó ugyanakkor lassan már érvényét veszíti, hiszen a jüan felértékelödése és a helyi bérek folyamatos emelkedése miatt egyre többe kerülnek a Kínában gyártott különböző árucikkek. Az Európai Unió most nyíltan az ázsiai állam szemére vetette, hogy eltűri a szerzői és a kiadói jogok megsértését. Az EU ugyanakkor egyelőre nem akarja az ügyet a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elé vinni.

"A kínai hatóságoknak abba kell hagyniuk az illegális másolások burkolt támogatását és nem szabad többé szemet hunyniuk az ilyen tevékenységek fölött. Ezenkívül szigorítani kell a szerzői és a kiadói jogsértések esetében kiszabható büntetéseket is" - jelentette ki Pekingben Peter Mandelson, az Európai Unió kereskedelmi biztosa. "A kínai termékhamisítások komoly érvágást jelentenek az európai versenyképességnek. Mára a Kínában gyártott hamis termékek jelentik az európai cégek számára az egyik legnagyobb problémát. A szellemi tulajdon elleni bűncselekmények pedig végképp zsákutcát jelentenek a kínai ipar számára. Ennek ellenére az Európai Unió nem akar a WTO-hoz fordulni, inkább tárgyalásos úton keresi igazát" - tette hozzá az uniós biztos.

Mandelson szerint nem a luxus árucikkek, hanem az egyszerű termékek, például az élelmiszerek, az autóalkatrészek vagy a gyógyszerek védelméről van szó. A kínai hatóságoknak végre rendet kell tenniük az utcai piacokon. Az európai uniós biztos végül kifogásolta, hogy a kínai állam az érintett probléma megoldására hozott jogszabály elfogadását 2001 óta egyfolytában csak halogatja és lehet, hogy csak jövőre vagy 2008-ban fogja elfogadni.

Becslések szerint a 2002 és 2005 közötti időszakban csak az audiovizuális művek esetében 750 millió euró bevételkiesés és 38 millió euró konkrét kár érte az Európai Uniót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #6
    Semmi furcsa nincs benne. A kétméteres konyhaszekrény embereket is inkább csak megkérni szokták , nem rögtön fenyegetni. Kína sokkal erősebb ország annál, mind gazdaságilag, mind katonailag, az emberek számáról nem is beszélve, hogy csak úgy terrorizálni vagy fenyegetni tudják... Sőt inkább nem is akarják, mert annak rosszabb vége lehet, mint holmi ilyen-olyan jogdíjacskák elmaradása...
  • gforce9 #5
    Az euban tevőlegesen lassan már egyik cég sem gyárt, max tervez, összeszerel, örüljenek inkább kínának, hogy egyátalán van ilyen ország, hogy valaki dolgozik helyettük...éhbérért. Loller az EU... Kiviszi-kikényszeríti a gyártást kínába, utána meg sír a versenyképesség miatt. Adóztasson emailt! :DD Ahhoz ért! :D
  • maestro85 #4
    Szerintem akik éhbérért dolgoznak, azoknak eleve nincsen semmijük amivel lejátszák a cd-, dvd-t. Azoknak az embereknek nincsenek olyan vágyaik, hogy új mobillal rohangáljanak, stb... mert az egyszerű életet szeretik. Ugyanakkor én is sajnálom őket, mert egyszerűen is élhetnének jobb körülmények között. Szerintem az viszont eléggé furcsa, hogy nem viszik a WTO elé az ügyet, bizti valamit elakar érni az EU Kínával szemben, hogy ha csak meg akarják besznélni, a dolgot ugye valamit valamiért alapon.
  • bakagaijin #3
    Kína a legutolsó a DVD régiókódban (utána már csak technikaiak vannak). Ha a magyarok annyit sírnak hogy a filmek x hónap késéssel jutnak el az amerikai premier után, akkor vajon hozzájuk mikorra? Mert ők minden bizonnyal szépen nyugodtan ülnek és várnak :).
  • Gabest #2
    és ha kinában a szellemi tulajdon is állami tulajdon? így nehéz lenne belekötni :P
  • DjDano #1
    szerintem meg épp az az oka a sok hamisítványnak, hogy éhbérért dolgoztatják a kínaiakat, ugyanakkor az árucikkek cd/dvd nem olcsóbbak mint nálunk