Specker Balázs

Újra blokád alatt a Wikipedia

Úgy tűnik Kínában rövid életű a szabadság. Nem sokkal azután, hogy az online enciklopédiát hozzáférhetővé tették a távolkeleti ország felhasználói számára is, bizonyos tartományokban ismét blokád alá vonták az oldalt.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Wikipedia bejegyzései technikai akadályoknak, vagy a kormányzat hathatós intézkedéseinek köszönhetően kerültek ki újra a forgalomból. Jelenleg sem a külügyi, sem az informatikaügyi minisztérium nem volt hajlandó kommentálni az esetet - írja a Forbes. A kommunista vezetés ádáz küzdelmet vív, hogy kordában tartsa és megszűrje a szólásszabadságot megtestesítő világhálóról állampolgáraihoz érkező információkat. Az eszközök tárháza a kifinomult szűrőktől kezdve a kényes témákat felderítő szoftvereken át a webforgalmat figyelő közszolgákig terjed. Így ha valaki Kínából internetezik egészen más "élményhez" jut, mintha a világ más tájáról tenné ezt.

Peking először tavaly októberben blokkolta az oldal angol és kínai verzióit. A világ többi részén szabadon szerkeszthető Wikipedia angol nyelvű verzióját egy hónappal, míg a kínai változatot egy héttel ezelőtt oldották fel a blokád alól. Most úgy tűnik újra tiltólistára került az enciklopédia. "A kínai internetezők semmiben sem különböznek a többiektől. A Wikipedia nagyon fontos információforrás a számunkra" - nyilatkozta Yuan Mingli, 33 éves shanghai szoftvermérnök, aki az oldalon több, informatikával és kínai történelmi személyiségekkel kapcsolatos cikkben is közreműködött.

Korábban több szakértő is kifejtette azon aggodalmát, hogy a kínai vezetés megengedő intézkedései csupán átmenetiek lesznek. "Jó látni korlátok nélkül a Wikipediát, de Kínában a feloldások próbajellegűek, így lehet, hogy egy nap, egy hét, vagy egy hónap után újra visszahelyezik őket" - adott hangot pesszimizmusának már az "embargó" megszűntetésekor Jonathan Zittrain, az Oxford Egyetem internetes kormányzási és szabályzási tanszékének professzora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #11
    Egy diktatúrában bizony van értelme a hatalom szempontjából.
  • fonak #10
    Egyszerű, azért nem törik szét, mert egyelőre folyamatosan emelkedik az életszínvonala a többségnek, ha a nyugati szinttől még igen messze is vannak (bár van egy számszerűleg nem kis réteg (igaz ott csak a lakosság kis %-a), amelyik magyar mércével is igen jól él már most is). Másrészt 1989, Tienanmen tér... tudod mi történt ott? Egyébként vidéken már voltak zavargások kínában többször is, csak erről kevés hír szivárog ki (pl. kb 1 éve egy falu lakói bepipultak valamiért a hatalomra és szétvertek 1000 (nem tévedés, ezer) rohamrendőrt... szabadságtér, csak nagyban). Persze az is igaz, hogy a keleti emberek alapvetően tekintélytisztelőek és engedelmesek.
  • Gerygrey #9
    Persze. Biztos van valami értelme elzárni az emberektől a tudást.
  • TommoT #8
    ilyet én is tok írni
    te meg biztos szemüveges vagy és répa

    #7: te egyetértesz ezzel, hogy lezárják a wikipédiát, mert a kormánynak nem felel meg, ami rajtavan?
  • irkab1rka #7
    A tiltások lehetnek fontosak és helyesek.
  • Vorpal #6
    És ezt mondod miért is? tapasztalat?
  • GulaSoft #5
    A hbihetetlen az, hogy gyakorolhatnak!
  • Psyho06 #4
    Te is egy ritka nagy gyökér vagy...
  • Vorpal #3
    Én eccerüen csodálkozom, hogy nem törik szét az egész kócerájt.

    Bár nálunk most megkérdőjelezhetően törtek,
    de legalább törtek, és megmutatták a foguk fehérjét.
    Ez fontos minden társadalom életében.
    Ergo : a keletiek gyökerek.....
  • Darth Sith #2
    Megszokhattam volna már, de valahogy mindig elcsodálkozok azon hogy mikre nem képesek egyes emberek a hatalom érdekében...