Gyurkity Péter

Menedékházzal segítik a kínai internetfüggőket

Kínában a játékok cenzúrázása, valamint az online játékidő korlátozása mellett új módszerrel küzdenek az internetfüggőség ellen: Sanghajban menedékház nyílt a függőségtől szenvedő fiataloknak.

A Sanghai Daily tudósítása szerint a héten megnyílt a város első menedékháza, amely kifejezetten az internetfüggő, illetve a rossz otthoni állapotok elől menekülő fiatalokat hivatott segíteni. A "betegeknek" könyvek olvasását ajánlják, tanácsadást biztosítanak számukra, sőt még a szülőkkel is felveszi a közvetlen kapcsolatot, amennyiben ezt szükségesnek tartják. A hong kongi minta alapján létrehozott központ a második ilyen létesítmény az ázsiai országban.

A hatóságok figyelmét elsősorban a számítógépes játékok és az internet rohamos terjedése irányította a jelenségre, napjainkban mintegy 14 millió főre becsülik az aktív (inkább túlzottan aktív) játékosok számát. Ez persze eltörpül az ország lakossága, vagy akár az internetezők száma mellett, ám az egyes esetek nyomán már most közbelépésre szólították fel az illetékeseket. A korlátozást szolgálja az internetkávézók létszámának megnyirbálása, a játékprogramok és a fiatalkorúak kitiltása ezen helyekről, valamint az online játékidő korlátozása, amelyre hazai fejlesztésű szoftverek révén kerülne sor.

A sanghaji menedékház egyszerre legfeljebb négy fiatalt fogadhat be. Az ott dolgozók elmondása szerint a környékbeli szórakozóhelyeket, internetet biztosító házakat keresik fel, és amennyiben a fiatalkorú beleegyezését adja, elkísérik a központba. Jelenleg három személy kapott elhelyezést, köztük egy 17 éves fiú, aki elsősorban az otthon uralkodó rossz hangulat elől menekült.

Az országban különösen nagy visszhangot váltott ki egy 13 éves fiatal esete, aki 36 órányi folyamatos játék után számítógépe előtt hunyt el. Szülei beperelték a program hazai terjesztőjét, a vita azóta is tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • icewolf #22
    off
    Pedig jó dolog 36, vagy akár több órán át pecázni :P
    el tudnám viselni.
    on
  • wiezro #21
    az a srác a 36 órával érezte sztem hogy meg fog halni, és úgy döntött, hogy meg is akar...... azért halt meg, csak nem vonat alatt akarta végezni... a mávot se perelheted azért mert a vonat alá ugrott vki, a játék készítőket is békén kéne hagyni, azt hülye szülő perel és a saját hibáját próbálja elsózni
  • Gerygrey #20
    Ja bocs Icewolf, nem olvastam el a #18-at, de egyről beszélünk. Különben én olyan helyen dolgozom hogyha pl esik ez eső, nincs mit csinálni. 14 órás a műszak, ilyen esős napokon rendszerint végignetezem az egészet kisebb szünetekkel. A munkatársaim szerint ez függőség, de ők meg csak ücsörögnek 1 helyben és halálra unják magukat, hát nem tudom az miért lenne normálisabb dolog...
  • Gerygrey #19
    A kérdés hogy mikortól, napi hány óra játék/net után számít függőnek valaki? Nem szeretem ezt a skatulyázást, ennyi erővel mindenki, akinek bármiféle hobbija van (horgászat, repülőmodellezés, akármi) amit órákon át szívesen csinál, az függő. Szerintem a játék ugyanolyan ártalmatlan dolog mint a pecázás, a droghoz semmiképp nem hasonlítanám. Jó persze nem a zsinór 36h-ról beszélek...
  • icewolf #18
    ad1:
    kiforgatod a mondandómat.

    ad2:
    a szülő egyedüli joga nevelni a gyereket! És egyúttal a szülő a hibás ha a gyereke elbassza az életét!

    ad3:
    Normális országokban vannak családsegítők, esetleg az iskolában/ovodában észreveszik hogy a gyerek nem jó körülmények között él, ill. verik, erőszak alá van hajtva, és feljelentik a családot. Ez esetben a gyerek az állam nevelése alá kerül. Lehet hogy ilyet kellene Kínába is csinálni, nem holmi menhelyet.

    wizero: igazad van. Sőt. Minden ember függő valamire. valaki tv-t néz, valaki szerencsejáték... nem lehet általánosítani, ha úgy vesszük a sport is egyfajta függőség...
  • Ronny #17
    teljesen igaz! Ezen egyébként sokat gondolkoztam egy gomba trip után...a legtöbb szülő előre determináltan lelkibeteg gyereke hoz a világra. Szerintem attól szenvedünk, hogy nem tökéletes családból jöttünk, az amerikai sorozatokban és a néha a környezetünkben minden nap láthajtuk a boldog mintacsaládokat aki megoldják a problémákat és szeretik egymást,etc. Miért menekülne egy srác napi 36 órát egy álomvilágba ha a szülei foglakoznának vele és megadnák ami neki ami valóban kell?
  • wiezro #16
    mindenre kialakulhat zizi.... van aki gépezik, iszik, drogozik.... mindenki azzal tömködi a lelki sebeit amivel tudja... ismerek olyat is aki magol, vagy napi 3 szentmisére jár... nem ezeket a sebtapaszokat kéne, hanem a belső lelki dolgokat rendbe tenni...

    ha egy netfüggőt leszoktatsz, akkor sem oldódik meg a baja, és másba éli ki magát... ezt miért nem tudják magasabb körökben felfogni? még a megoldás is megvan, és sztem kiszúrni sem olyan nehéz, azt hogy vki egy dologból 15 órát nyom egy nap... akkor?
  • NonsenS #15
    Sztem teljesen igazad van Alec. Valamennyire a kormánynak is igazgatnia kell az ilyen dolgokat.
    Az a 13 éves fiatal, aki 36 órát gépezik. Hú. Hát az ő szüleinek is csak gratulálni tudok. Ha nem veszik észre, h a gyerek 1,5 napot folyamatosan gépezik, akkor utána ne perelgessenek. Maximum a bejárónőt perelhetnék, ha esetleg ők nem voltak otthon 2 napig. Erről még a kormány se tehet. Ha ennyire hülye volt szegény, akkor vmilyen szinten meg is érdemli.
    Sir Quno Jedi: ...no comment...
  • Ronny #14
    nem hiszem, hogy sok embernek tetszene, hisz saját magunkat tüntetük el vele.
  • Alec #13
    "Ha a szülő nem képes kontrolálni a saját gyereke nevelését akkor az a maga baja."

    Mégis kinek a baja? A (korlátozottan cselekvőképes) gyereké vagy a szülőé? Kiváncsi lennék mit mondanál ha úgy alakul az életed, hogy apád-anyád félhülyére vert, erőszakolt, a ganéban nőttél fel, nem bírtad elvégezni a sulit mert a szüleid csesztek odafigyelni rád, tüdőrákban rohadsz húsz évesen mert a faterod leszarta, hogy 10 évesen már szívod, kábszeres lettél mert a szüleidet nem érdekelte te meg azt hitted ez valami cool dolog

    Vajon azt mondanád, hogy igen egyedül Te tehetsz róla mert 10 évesen miért nem volt annyi eszed, hogy a következményeket előre lásd vagy esetleg eszedbe jutna, hogy valaki odafigyelhetetett volna rád és mondjuk a szüleidre, hogy ha nem képesek téged nevelni azért még ne dögölj meg fiatalon?